• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 3 °C
  • Ankara -2 °C
  • Antalya 4 °C

Tillo artık güneşle buluşuyor

Tillo artık güneşle buluşuyor
Siirt Valiliğince, Tillo Bilim ve Kültür Günleri kapsamında İl Kültür Müdürlüğünde düzenlenen "Uluslararası Tillo Bilim” sempozyumunda “Artık güneşe hasret bitti" denildi.

ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM
SİİRT 
- Siirt Valiliğince, Tillo Bilim ve Kültür Günleri kapsamında İl Kültür Müdürlüğünde düzenlenen "Uluslararası Tillo Bilim” sempozyumunda “Artık güneşe hasret bitti, Tillo'yu her yıl 23 Eylül ve 23 Mart’ta Işık Hadisesi güneşle buluşturuyor” denildi. Siirt Kültür  Müdürlüğü Salo”nun düzenlenen "Uluslararası Tillo Bilim” sempozyumuna milletvekilleri, akademisyenler katıldı.

seyirci1.20140923002322.jpg

yasinaktay2.jpg

IŞIK HADİSESİ BİR AŞKIN SEMBOLU

Sempozyuma katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, Işık olayının müstesna bir aşkın sembolu olduğunu ve bir öğrencinin hocasına armağanı olduğunu söyledi. Yasın Aktay,  Türkiye’nin çok acılı dönemlerinin enkazı haline geldiğini belirterek “Çünkü İbrahim Hakkı Hazretlerinin vefat ettiği dönemden itibaren Türkiye ve İslam dünyası genel anlamda bir çöküş içerisinde olmuştur" dedi.

yasinaktay3.jpg

AKTAY: YETERLİ İLGİYİ GÖRMEDİ

Siirt Valiliğince, Tillo Bilim ve Kültür Günleri kapsamında İl Kültür Müdürlüğünde düzenlenen "Uluslararası Tillo Bilim” sempozyumuna milletvekilleri, akademisyenler katıldı.
 İl Kültür Müdürlüğünde düzenlenen sempozyumda konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, medeniyetlerin uykudan sonra uyanışa geçtiğini, bu uyanış dönemlerinde ilk yapılan şeyin eskiyi hatırlamak olduğunu söyledi. Günümüze kadar İbrahim Hakkı Hazretlerinin yeterli ilgiyi göremediğini belirten Aktay, en önemli eserlerinden olan Marifetname'nin raflarda yer aldığını ama kimsenin açıp okumadığını söyledi.

MANEVI MIRASIMIZI HATIRLAMANIN ZAMANI
İbrahim Hakkı Hazretlerini, “Marifetname” adlı eserinin oluşmasının bir kültür olduğunu anlatanı Aktayortaya çıkaranın günümüzde o kültürden eser kalmadığını sözlerine ekledi. Aktay, zaman içinde İbrahim Hakkı Hazretlerinin felsefesi ve kültüründün uzaklaşıldığına belirterek “Aktay, uzun bir uyku döneminin ardından son 10-15 yılın bir uyanış olarak değerlendirilebilir. Artık bu topraklardaki manevi mirasımızı hatırlamanın, Kur'an-ı Kerim'i doğru okumanın ve doğru anlamanın tam zamanıdır" dedi.

mustaatutulmaz1.jpeg

SIIRT VALISI MUSTAFA TUTULMAZ: ECDAD YADİGARIDIR

Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz ise Siirt'in birçok kültür ve medeniyete ev sahipliği yaptığını, ışık hadisesinin ecdad yadigarı olduğunu belirtti.. Vali, sempozyumda tarihi ve kültürel yönleriyle kentin konuşulacağını, bu kapsamda tarihi şehrin geleceğe nasıl taşınacağının öğrenileceğini söyledi.
Valilik olarak değerli eserleri, kültür ve edebiyat hayatına kazandırmak amacıyla çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlatan Tutulmaz, şunları söyledi?
Tillo'nun yetiştirdiği en büyük alim ve mutasavvıflardan Sultan Memdüh Hazretlerinin 47 bin beyitlik divanını, kültür ve edebiyat hayatımıza kazandırmaya çalışıyoruz. Yaklaşık 5 yıldan beri 'Mahzenu'l-Esrar' adlı eserin 5 cildini tamamlayarak halkımızın istifadesine sunduk. Valiliğimizin kültür ve sanata verdiği önem ve destek şüphesiz yayınlarla sınırlı değil. Valilik olarak birçok sanatsal ve kültürel etkinlik gerçekleştiriyoruz."

mustaatutulmaz2.jpeg

IŞIK HADISESİ BİLİM DÜNYASI İÇİN ÖNEMLİDİR

İbrahim Hakkı Hazretlerinin her yıl 21 Mart ve 23 Eylül'de güneşin ilk ışınlarının, hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna doğmasını sağlayan, "Işık Hadisesi"nin bilim dünyası açısından önemine işaret eden Tutulmaz, ilin tanıtımına büyük katkı sağlayan bu sistemin bilim adamları tarafından tüm ayrıntıları ile tartışılması gerektiğine belirtti.

afifdemirkan1.jpg

MILLETVEKİLİ AFİF DEMIRKIRAN : TİLLO GÜNEŞLE BULUŞUYOR

AK Parti Siirt Milletvekili Afif Demirkıran da 225 yıl Tillo'yu Işık Hadisesi ile güneşle buluşturan düzeneğin 1960'lı yıllarda yapılan restorasyonda hasar gördüğünü söyledi. Aradan geçen 50 yıl sonra Tillo’nun güneşe hasretinin bittiğini ve düzeneğin 2011 yılında iki profesör tarafından çalıştırıldığını belirtti. Demirkıran, "Artık 2011 yılından bu yana her yıl 23 Eylül ve 21 Mart'ta güneşin Tillo'da İbrahim Hakkı Hazretlerinin hocası İsmail Fakirullah Hazretlerinin türbesinin başucuna yansımasını izliyoruz" dedi.

zekieker1.jpg

zekieker2.jpg

IŞIK HADİSESİNİN BİLİMSEL YANLARI KONUŞULDU

Daha sonra Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma başkanlığında gerçekleştirilen sempozyum, Akdeniz Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölüm Başkanı Prof. Dr Zeki Eker ile sosyolog-yazar Dr. Selma Karışman'ın konuşmacı olarak katıldığı oturum ile başladı. Prof. Dr Zeki Eker, barkovizyon eşliğinde ışık hadisenin nasıl gerçekleştiğini anlattı.

kamil2.jpg

kamil1.jpg

Daha sonra ise Piri Reis Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kamil Yüceoral “Güneş hadisenin bilimsel yönü” adlı bildirisini sundu. Semyozyum öğleden sonra akademisyenlerin katılımıyla sürdü.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.