İSTANBUL- THY'de uzun süre görev yaptıktan sonra son VIP uçaklarına geçen Hande Çoköksen, türban takarak uçmaya başladı. İki ay önce kapandığı öğrenilen Çoköksen, geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçuşunda kapıda karşılama ve uğurlama yaptı.
Uzun yıllar Türk Hava Yoları’nda (THY) kabin amirliği yapan 46 yaşındaki Hande Çoköksen, Emine Erdoğan ile tanışmasının ardından VIP uçuşlarında görev almaya başladı. Son 10 yıldır özellikle Erdoğan ailesinin tüm uçuşlarına katılan Çoköksen, 3 yıldır THY’den ayrı bir birim olan ve Başbakanlığa bağlı Ankara merkezli VIP Uçaklar Müdürlüğü’nde görev alıyor.
Devlet uçuşları için kullanılan 8 adet uçağın bulunduğu filoda Çoköksen aynı zamanda en tecrübeli hostes olduğu için kabin hizmetleri müdürlüğü görevini de yapıyor.
OPERASYONU FARKLI
Aralarında TC-TUR uçağının da bulunduğu, devlet uçuşlarında kullanılan 8 uçak, Ankara merkezli VIP Uçak Müdürlüğü tarafından işletiliyor. Operasyon olarak THY’nin altında görev yapan birim, yönetimsel olarak Başbakanlığa bağlı. Bu birimin operasyon kuralları ise ‘Genel Havacılık’ statüsünde.
Havacılık sektöründe havayolu ile genel havacılık farklı kurallara sahip. Havayollarında bilet satışı yapılıyor. Genel havacılıkta ise uçaklar sadece belli bir şirket veya kurum adına uçuyor. Ticari olarak kiralama yapamıyor. Bu nedenle havacılıkta ayrı bir kategoride değerlendiriliyor.
THY YÖNETMELİKTEN ÇIKARTMIŞTI
Türk Hava Yolları 26 Kasım 2010 tarihinde yeni kıyafet genelgesiyle personelin türban kullanımını serbest bırakmıştı. Genel müdürlük ve diğer birimlerde çalışanlar türbanı serbest olarak takmaya başlamıştı. Ardından da THY’nin yer hizmetlerini veren TGS şirketinde gerçekleştirilen düzenleme ile türban üniformaya girmişti. Ancak kabin memurların uçuşlarda türban takmasına izin verilmiyor.
KURALLAR NE DİYOR?
Kabin memuru türban takabilir mi?: Kabin memurları, uçakta oluşabilecek acil durumlara müdahale için özel eğitimden geçiyor. Acil durum eğitimlerinin başında da tahliye geliyor. Havacılık kuralları gereği yolcu uçağının tahliyesinin 90 saniye içinde gerçekleşmesi şart.
Tahliye sırasında takılmayı önlemek amacıyla kabin memurları örneğin bol bileklik, kolye takamıyor. Pilotlar da aynı şekli yakın okuma gözlüklerini bağı açılabilir kordon kullanarak boyunlarına takıyor. Buradaki en büyük tehlike tahliyede takılma ile oluşabilecek durumlar. Uzmanlar uçuş emniyetinin kanla yazıldığını belirterek ‘Uluslararası otoriteler kişilerin dini görüşü veya gelenekleriyle ilgili duruma karışmıyor. Ancak burada tahliye veya acil durumda yaşanabilecek bir aksaklığa dikkat çekiyor. Geçmişteki tahliyelerde kolyesi veya fuları takılarak ciddi yaralanmaların yaşandığı hatta kafası koparak hayatını kaybeden kabin memurları var. Aynı şekilde saçları uzun olan kabin memurlarının saçlarını toplaması veya topuz yapma kuralı var”
Genel havacılıkta kullanılabilir mi?: Havacılıkta havayolu-genel havacılık ayrımı olduğundan bu konuyla ilgili olarak farklı kurallar oluşturulabiliyor. VIP Uçaklar Müdürlüğü’nde pilot ve kabin memurları eğitimlerini THY’den alıyor. Ancak operasyon genel havacılık kuralları üzerinden gerçekleştiriliyor.
Hac uçuşlarında takılıyor: THY kabin memurları, Suudi Arabistan’a yapılan hac seferlerinde uçak dışında fularlarını başörtüsü olarak kullanıyor. Ancak uçak içinde bunlar çıkartılıyor.
Hangi havayolları başörtüsü kullanıyor: Uluslararası kurallar gereği başörtüsü takan kabin memurlarının bunları sıkı olmamak ve takıldığında örtünün rahatlıkla ayrılabilecek özelliklere sahip olması gerektiğine dikkat çekiyor. Örneğin Emirates veya diğer Arap şirketlerinde hostesler başörtülerini şapkanın altına rahat çıkabilir tokalarla tutturuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.