İSTANBUL- Türk Hava Yolları(THY) ve İstanbul Havalimanı Avrupa’da yeni normallerle depolanan uçakları gökyüzüne çıkaran en önemli iki havacılık temsilcisi oldu.
Ansperformance’ın verilerine göre; pandemi sürecinde yerde yatan uçakların gökyüzüyle buluşma istatistikleri açıklandı. Havalimanları kategorisinde 125 dar gövde, 37 geniş gövde, 26 çok geniş uçağı aktif hale getiren İstanbul Havalimanı ilk sırada yer aldı. THY ise 253 uçağını aktif hale getirdi.
Dünya havacılığı Covid-19 pandemisinde en çok zarar gören sektör oldu. Havayolları bu kapsamda filolarını depolama, daha az park ücreti ödeme gibi finansal planlamalar gerçekleştirdiler. Bu süreçte Avrupa’da yaklaşık 6 bin uçak grounded oldu. Yani yerde kalıp, gökyüzüyle buluşamadılar.
İstanbul Havalimanı’nı 68 dar gövde, 40 geniş gövde, 44 bölgesel jet ve 17 çok geniş uçağı gökyüzüyle buluşturan Amsterdam Schipol Havalimanı takip etti. Paris Charles De Gaulle ise 74 dar gövde, 31 geniş gövdeyle üçüncü sırada yer aldı.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ise 60 dar gövde uçağı gökyüzüne taşıyarak 18’nci sırada yer aldı.
Türk Havayolları da zirvede yer aldı
Türk Havayolları Avrupa’da 182 dar gövde, 40 adet geniş gövde, 31 adet çok geniş uçakla 253 uçağını aktif hale getiren ikinci havayolu oldu. Liderlik ise 429 dar gövde uçağını gökyüzüyle buluşturan İrlandalı Ryanair oldu. Bu havayollarını sırasıyla Air France, Lufthansa ve KLM takip etti.
Atatürk Havalimanı’nda 63 uçak yerde yattı
Havayolları Covid-19 süresince uçaklarını park ücretleri uygun olan havalimanlarında depoladılar. Sadece kargo ve özel uçuşların düzenlendiği İstanbul Atatürk Havalimanı pandemi sürecinde 32 dar gövde, 27 geniş gövde, 2 adet bölgesel jet, 2 adet çok geniş uçak ve 4 adet diğer uçak türüyle Avrupa’da 5’nci en çok uçağın yattığı havalimanı oldu.
İstanbul Havalimanı ve Türk Havayolları’nın zirvede olduğu liste:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.