• BIST 9904.79
  • Altın 2739.144
  • Dolar 33.9077
  • Euro 37.8453
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 27 °C
  • Antalya 27 °C

Tatilleri tekerlekli sandalyeye uygun hale getirmek

Tatilleri tekerlekli sandalyeye uygun hale getirmek
İngiltere hükümetinin son verilerine göre 16 milyon kişi (nüfusun %24'ü) bir engelle yaşıyor ve sınırlı hareket kabiliyeti tüm yaş gruplarında neredeyse yarısını (%47) etkiliyor.

 

LONDRA - Kayak, yelken veya safari? Alice Barnes-Brown, en popüler tatil seçeneklerinin tekerlekli sandalye kullananlar ve hareket kabiliyeti kısıtlı kişiler için erişilebilir olacak şekilde nasıl uyarlanacağını anlatıyor. Kayak gezilerinden safarilere kadar tatilleri tekerlekli sandalyeye uygun hale getirmenin yolları.

İşletmenizi büyütmenin anahtarı yeni müşteriler kazanmaktır. Peki ya Birleşik Krallık nüfusunun dörtte birini oluşturan, ancak seyahatte sıklıkla göz ardı edilen ve yeterince hizmet alamayan bir pazara girebilseydiniz?

İngiltere hükümetinin son verilerine göre 16 milyon kişi (nüfusun %24'ü) bir engelle yaşıyor ve sınırlı hareket kabiliyeti tüm yaş gruplarında neredeyse yarısını (%47) etkiliyor.

Ancak dünya genelinde erişilebilirlik ihtiyaçlarına ilişkin farkındalığın artması ve adaptif ekipmanlardaki son yenilikler sayesinde, en aktif yolculuklar bile tekerlekli sandalye kullananların veya hareket kabiliyeti kısıtlı kişilerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde, ana akım ve uzman tedarikçiler tarafından uyarlanabiliyor.

İster basit bir şehir tatili, ister tam bir macera olsun, en popüler seyahat türlerinden bazılarını her yere ulaşabileceğiniz bir kaçışa nasıl dönüştürebileceğinize bakıyoruz.

tatiller,-tekerlekli-sandalye.jpgTEKERLEKLI SANDALYE DOSTU PLAJ TATILLERI

Güneşli yerlerdeki erişilebilirlik asansör ve rampalarla sınırlı değildir; havuzlara girip çıkmak için asansörler, plaj tekerlekli sandalyeleri ve tekerlekli sandalye dostu yürüyüş yolları arayın.

Tui, yaklaşık 1.000 engelli grubuyla çalışan bir kuruluş olan AccessAble ile ortaklık kurarak ayrıntılı erişilebilirlik kılavuzları oluşturdu. Erişilebilir odaları, ortak alanları ve havuz erişimini gösteren görseller gibi bilgiler sağlamak için şu ana kadar yaklaşık 200 otel ankete tabi tutuldu ve bu yıl 200 otel daha eklenecek.

Tui'nin web sitesinde yer alan 'erişilebilirlik filtresi', acentelerin müşterilerle birlikte yorum yapabilmesi için otelleri detaylı bilgilerle bulmayı da kolaylaştırıyor.

Tui'nin İngiltere ve İrlanda Müşteri Deneyimi Direktörü Sue Bradley şunları söylüyor: "2022'den bu yana erişilebilir tatil rezervasyonları %56 arttı, bu nedenle tüm müşterilerimiz için seyahati kolaylaştırmak her zamankinden daha önemli."

Uzman operatör Enable Holidays ayrıca, Mallorca'dan Meksika'ya kadar olan destinasyonlarda, uyarlanmış transferler ve tekerlekli duşlar ve tutunma barları bulunan konaklama imkanlarıyla plaj tatilleri de sunuyor.

tatiller,-tekerlekli-sandalye-001.jpgUYARLANMIŞ KAYAK

Pistlerde pudra karda yol almak ister misiniz? Dünyanın dört bir yanındaki kayak merkezlerinde oturmalı kayak ekipmanları ve özel eğitimli eğitmenler giderek yaygınlaşıyor ve ayrıca après-ski'yi de kapsayıcı hale getirmek için erişilebilir konaklama seçenekleri de artıyor.

Bu yıl, Skiworld gibi kayak uzmanları tarafından öne çıkarılan İtalya'nın Trentino bölgesi, ziyaretçileri değiştirilmiş liftlere, özel eğitmenlere ve engelli park yeri, liftler ve daha fazlasına sahip konaklama birimlerine yönlendiren 'Herkes İçin Trentino' girişimini başlattı.

Batı Trentino'daki Val di Sole kayak alanı da motor, duyusal ve bilişsel engelliler için engelsiz olma konusunda iddialı bir hedefe sahiptir. Vadinin başlıca tatil yerlerini birbirine bağlayan elektrikli bir tren olan Dolomiti Express halihazırda tamamen erişilebilirdir ve Val di Sole'nin sekiz kayak okulunun hepsinde engelli kayakçılara eğitim verme yetkisine sahip eğitmenler bulunmaktadır.

Özel koltuklara sahip iki adet mono-ski ve çift pilotlu kayakların da yakında piyasaya sürülmesi planlanıyor. Bu sayede, üst veya alt uzuvlarını kullanmayan kişiler de Trentino'nun yamaçlarına bağımsız bir şekilde inebilecek.

tatiller,-tekerlekli-sandalye-002.jpgERIŞILEBILIR OKYANUS YOLCULUKLARI

Yaşlı yolcuların oranı ve ABD sularında seyreden gemilerin Engelli Amerikalılar Yasası'na uyma zorunluluğu göz önüne alındığında, yolcu gemileri hareket kabiliyeti düşünülerek tasarlanmıştır; bu nedenle okyanus yolculuğu bu amaç için doğal bir seçimdir.

Halka açık alanlar genellikle geniştir (tekerlekli sandalyelerin manevra yapması için uygundur), MSC Cruises ve Royal Caribbean gibi birçok şirket yeni inşa edilen gemilere her zamankinden daha fazla erişilebilir kabin ekliyor ve uçmak istemeyenler için çok sayıda eski İngiltere seferi bulunuyor.

Celebrity Cruises gemilerinin erişilebilir kamaraları daha geniş kapılar, tekerlekli duşlar, tutunma çubukları, eğimli eşikler ve 5 ft dönüş yarıçapına sahiptir. Edge sınıfı gemilerinde ayrıca özellikle yararlı bir özellik vardır: Tekerlekli sandalyeyle erişilebilir ihaleye olanak tanıyan hareketli bir platform olan Magic Carpet, kruvaziyer dünyasında bir çığır açmıştır.

Princess Cruises ayrıca Karayipler ve ötesinde tekerlekli sandalye dostu geziler düzenliyor; Alaska'daki 'gemi turları' ise vahşi doğa kulübelerinde ve Midnight Sun Express vagonlarında erişilebilir odalar içeriyor.

Müşteriler gemi yolculuğuna meraklıysa, erişilebilir kabinlerin genellikle tükenmesi nedeniyle erken rezervasyon yaptırın. İletişim de önemlidir - önceden bildirilirse, hat genellikle biniş ve iniş yardımı ve tekerlekli sandalye dostu transferler sağlayabilir.

tatiller,-tekerlekli-sandalye-003.jpgNEHIR GEZILERINDE SINIRLI HAREKETLILIK

Nehir gezisi, dar geçitler, daha küçük kabinler ve asansör erişimi olmayan güneşlenme güverteleri nedeniyle hareket kabiliyetine sahip olanlar için daha zor olabilir, ayrıca Avrupa'nın nehirleri boyunca uzanan tarihi kasaba ve şehirlerin bazılarında dik, Arnavut kaldırımlı sokaklar vardır. Ancak okyanusa açılan benzerleri gibi, birçok nehir gezisi hattı da hareket kabiliyeti sınırlı kişilere iyi hizmet vermektedir.

Örneğin CroisiEurope, daha geniş kapılara ve özel oda içi donanıma sahip uyarlanmış kabinler sunar. Üç katlı gemilerinde, bir asansör tüm katlara (güneşlenme güvertesi hariç) erişim sağlarken, iki katlı gemilerde bazı kabinler ortak alanlarla aynı seviyededir.

Ancak, nehir yolculuğu yapan şirketlerin çoğu, hareket kabiliyeti kısıtlı yolculara, yalnızca gemiye biniş ve inişlerde değil, aynı zamanda kıyı gezilerinde de kendilerine yardımcı olabilecek bir bakıcı getirmelerini tavsiye ediyor; bu nedenle müşterilerin ne beklemeleri gerektiğini bildiklerinden emin olun.

ENGELSIZ ŞEHIR TATILLERI

Engelsiz seyahat şehirlerde daha kolay bulunabilir. Almanya'da, yemyeşil (ve kısmen asfaltlanmış) şehir parkları, geniş alışveriş bulvarları ve herkesin erişebildiği ileri görüşlü galeriler ve müzelerle uzun zamandır bir öncelik olmuştur.

Eski bir fabrika bölgesine ve harika kanallara ev sahipliği yapan Hamburg, bunun en iyi örneklerinden biridir; çoğu toplu taşıma seçeneğinde tekerlekli sandalye kullananlar için rampalar ve oturma alanları bulunur ve çok sayıda erişilebilirlik ödülü kazanmış oteller mevcuttur.

Bunlar arasında, ek ihtiyaçları olanlar için tıbbi tedarikçilerden bakım yatakları ve diğer ekipmanları temin edebilen 325 odalı Scandic Hamburg Emporio da yer alıyor. Şehrin Spitalerstrasse'deki Noel pazarı bile tamamen erişilebilir, basamak yok, ayrıca erişilebilir tuvaletler ve toplu taşıma var.

BASAMAKSIZ SAFARILER

Safari destinasyonlarındaki erişilebilir konaklama ve araçlar son yıllarda iyileştirildi, bu nedenle hareket kabiliyetine ihtiyaç duyan müşteriler hala Kalahari'nin kırmızı kumlarını deneyimleyebilir veya Masai Mara'da büyük kedileri görebilirler. Bir safari aracının ön koltuğuna transfer olabiliyorlarsa, nispeten az sayıda değişikliğe ihtiyaç duyabilirler; tam zamanlı tekerlekli sandalye kullanıcılarıysa, tekerlekli sandalyeyle erişim için arkadan açılan uyarlanmış araçlar gerekebilir.

Güney Afrika, ulusal parklarının çevrimiçi olarak ayrıntılı erişilebilirlik bilgileri sağlamasıyla engelsiz safariler için öncü konumdadır ve bu da acentelerin bir gezi planlamasına yardımcı olabilir. Ayrıca Afrika'daki tek sıtmasız ulusal parklardan ve av rezervlerinden bazılarına ev sahipliği yapmaktadır; bu, ek tıbbi rahatsızlıkları olan veya bağışıklık sistemlerini etkileyen ilaçlara ihtiyaç duyan gezginler için bir diğer önemli husustur.

ERIŞILEBILIR MACERA TATILLERI

Farklı yiyecekleri tatmak, değişen manzaralarda yolculuk etmek ve adrenalin pompalayan aktivitelerde bulunmak: macera seyahati sınır dışı değildir. Hertz gibi araç kiralama şirketleri ile İzlanda'nın Altın Çemberi'nin engebeli manzaraları etrafında tekerlekli sandalye dostu bir araçla bir yolculuk ayarlanabilir; Geysir, Gullfoss, Thingvellir ve Skógar gibi önemli noktalarda manuel tekerlekli sandalye erişimi sağlayan ahşap döşemeler mevcuttur.

Machu Picchu gibi daha da zorlu tarihi alanlar, son yıllarda uzman operatörlerin (ve bazı bölgelerde hala yardıma ihtiyaç duyulduğundan bir seyahat arkadaşının) yardımıyla manuel tekerlekli sandalye kullanıcılarına açıldı.

Responsible Travel ve Intrepid Travel gibi macera uzmanları, acentelerle birlikte müşterinin özel ihtiyaçlarını görüşerek, mevcut bir güzergahın uyarlanıp uyarlanamayacağını veya erişilemeyen yerleri ortadan kaldırmak için kişiye özel bir yolculuğa ihtiyaç duyulup duyulmayacağını değerlendirir.

Intrepid Travel'da kıdemli ürün müdürü olan Tara Kennaway şunları söylüyor: "Bir çarpıp kaçma olayından sonra engelli kalan ve bir daha asla seyahat edemeyeceğini düşünen Morag isimli bir müşterimiz, şu anda üç Intrepid turuna katıldı. Küçük grup seyahatlerinin, yerel operasyonların ve liderlerin desteğinin, dünyayı tekrar tek başına keşfetmesine yardımcı olduğunu söylüyor."

Bu haber toplam 608 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.