• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 7 °C
  • Antalya 19 °C

Tarsus'ta müzeye dönüştürülen eski adliyede tarihe yolculuk

Tarsus'ta müzeye dönüştürülen eski adliyede tarihe yolculuk
Tarsus ilçesinde 59 yıl adliye binası olarak hizmet verdikten sonra restorasyonla Tarsus Müzesi'ne dönüştürülen yapı ziyaretçilerini tarih yolculuğuna çıkartıyor.

TARSUS- Tarsus ilçesinde 59 yıl adliye binası olarak hizmet verdikten sonra restorasyonla Tarsus Müzesi'ne dönüştürülen yapı ziyaretçilerini tarih yolculuğuna çıkartıyor.
Mersin'in Tarsus ilçesinde 59 yıl adliye binası olarak kullandıktan sonra restorasyonla müzeye çevrilen yapı tarihe ışık tutuyor.Tarsus'ta 1950 yılında yapımı tamamlanan, 1954-2013 yılları arasında adliye binası olarak kullanılan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları sonucu Tarsus Müzesi'ne dönüştürülen yapı içerisinde tarihten izler barındırıyor.

tarsus-muzesi-001.jpeg
tarsus-muzesi.jpegKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla  açılışı gerçekleştirilen müze Paleolitik dönemden Cumhuriyet dönemine kadar olan süreci yansıtan ve interaktif uygulamalarla destekleniyor.Müzede 805 arkeolojik, 408 etnografik ve 810 sikke olmak üzere 2 bin 23 eser sergileniyor.

"Tarsus Müzesinde Kültür ve Tarih Yolculuğu Ziyaretçilerimizi Bekliyor"

Bakan Ersoy, açılışı gerçekleştirilen yapının 70 yıllık tarihi ve mimari özellikleriyle bir kültür mirası olduğunu belirterek, yapının 1954 - 2013'te Tarsus Adliye Binası olarak hizmet verdiğini anımsattı.

Müzenin yenilenmesi çalışmalarında detaylı restorasyon gerçekleştirdiklerini vurgulayan Bakan Ersoy, şöyle devam etti:

"Zemin iyileştirmesi ve yalıtım uygulamaları yanında mevcut yapı ve döşemelerde güçlendirme yaptık. Yapının çatısını, harçlı imalatları ve ahşap doğramaları aslına uygun olarak yeniledik. Orta avlunun üstünü modern konstrüksiyon ile kapladık. Nihayetinde müze fonksiyonuna yönelik elektrik ve mekanik imalatları tamamladık. Teşhir ve tanzim çalışmalarımızda da çağdaş müzecilik anlayışına yakışacak özen ve hassasiyeti gösterdik. Yapı içerisinde Prehistorik Dönem'den Helenistik Dönem'e, Tunç Evi Canlandırma Odası'ndan Ashab-ı Kehf Canlandırması'na, Roma ve Doğu Roma Karma Salonu'ndan İslami Dönem Anlatımı'na, Tarsus Mutfak Kültürü'nden, Yörük ve Giyim Kültürü'ne kadar uzanan, dönemsel özellikleri, yaşamları, tarihi ve kültürleri yansıtan bölümler ve canlandırmalar var. Görsel ve işitsel sistemler ile desteklenen, görerek, hissederek, öğrenerek gerçekleşecek bir kültür ve tarih yolculuğu ziyaretçilerimizi bekliyor. 2 bin 23 eserin sergileneceği ve mescidinden hediyelik eşya dükkânı, kafesi, bebek bakım odası, engelli vatandaşlarımız için asansörüne kadar gerekli tüm sosyal donatıları tamamlanmış olan Tarsus Müzesi ile Mersin'e 32 milyon 250 bin liralık yatırım yapmış olduk."

Mersin'in tarihi, arkeolojisi ve doğasıyla, çok büyük bir potansiyeli barındırdığını dile getiren Bakan Ersoy, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, ülkemizin hak ettiği, aziz milletimizin layık olduğu hizmet ve eserleri hayata geçirmeye devam edeceğiz. 2023 hedeflerini gerçekleştirmek ve onun ötesinde tam bağımsız, lider ve güçlü Türkiye'nin yarınlarını güvence altına almak için var gücümüzle, azim ve kararlılıkla çalışmayı sürdüreceğiz. Kimsenin şüphesi olmasın ki ülkemizin ve milletimizin huzur ve refah içinde yaşadığı geleceği gerçek kılacağız."

Konuşmaların ardından Bakan Ersoy, beraberindeki diğer katılımcılarla açılışını gerçekleştirdiği müzeyi gezdi.


kultur-ve-turizm-bakani-.jpeg
kultur-ve-turizm-bakani--001.jpeg

Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanlığı
Bu haber toplam 2872 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.