ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL -Uluslararası Skal Dernekleri Federasyonu’nin geleneksel hale getirerek Türk turizmine yeni açılımlar kazandırdığı Turizm Arenası 2014 Hilton Convention Center’da yapıldı. Panele katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yazar Türkiye’nin 2014 yılında yurtdışında tanıtıma 50 milyon dolar ayırdığını söyledi
Moderatör Bahattin Yücel’in “Tanıtıma ne kadar bütçe ayırdınız?” sorusuna Yazar “ 2014’te yurtdışı tanıtıma 50 milyon dolar ayırdık. Bizim dışımızda etkinliklere tur operatörleri katılıyor ve ortak bütçe ayırıyoruz. Dünyada 150’ye yakın uluslararası fuara katılıyoruz. Yurtdışından her yıl yaklaşık 2 binin üzerinde gazeteci ağırlıyoruz. Bu saydıkların tanıtım bütçesinin dışında yapılan harcamalardır”şeklinhde cevap verdi
400’E YAKIN KATILIM OLDU
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen “Günümüzün Turizm Trendleri “ konulu Skal Turizm Arenası 2014 turizmcilerden, akademisyenlere ve öğrencilere kadar yaklaşık 400 katılımcıyı buluşturdu. Skal Dernekleri Federasyonu Başkanı Deniz Anapa’nın açış konuşmasından sonra panel Bahattin Yücel’in yönetiminde devam etti.
Turizm Arenası 2014’ün ilk bölümünün moderatrlüğünü Turizm eski bakanı ve TURAD Başkanı Bahattin Yücel yönetti. Panele Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Yardımcısı İbrahim Yazar, Yas Vegas Nevada Üniversitesi Turizm Bölümü Dekan Yardımcısı Şeyhmuz Baloğlu, Bilintur A.Ş. Murahhas Azası Orhan Hallik, gazeteci Elif Dağdeviren katıldı.
İBRAHİM YAZAR: DÜNYAYI İZLİYORUZ
Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Yardımcısı İbrahim Yazar, dünyadaki eğilimleri ve beklentileri izleyerek bakanlık olarak strateji belirlediklerini söyledi. Yazar, istatistiki bilgiler verirken “UNWTO dünyada 1.6 milyar turist artışı beklerken Türkiye’nin turizminin 2 katı artacağını öngörüyor” dedi:
DİĞER BÖLGELERE TALİP YARATMALIYIZ
Yazar, turist artışı ile birlikte yeni beklentilere cevap vermek için yeni ürünler sunulması gerektiğini belirterek şunları anlattı: “Alternatif turizm hareketi ortaya çıkıyor. Turist profilini bakılırsa 21. 6 milyon turist İstanbul ve Antalya’ya gidiyor. Birisi kültür, diğer deniz ve kıyı alanında etkili oluyor. Türkiye’ye gelen 35 milyon turisti düşündüğümüzde diğer alanların istenilen oranda turist çekemediğini görüyoruz. Temel görevlerimizden biri diğer bölgeler talep yaratma konusunda gayret göstermemiz gerekiyor.”
LİFE STYLE TURİZMİ GEREKİYOR
İbrahim Yazar, dünyada Life Style denilen turizmden bahsedildiğini belirterek şöyle devam etti:
“Life Style denilen turizmi tercih eden turistler gittikleri ülkede kültür alnında ne kadar faaliyet varsa görmek ve katılmak istiyorlar. Bu nedenle turisti içine çekebileceğimiz dinamik etkinlikler olmalıdır. Kültürel etkinliklerin sayısı artmalı ve Türkiye çapında farklı bölgelerde yapılmalıdır. Bölenin potansiyeline uygun ürünler geliştirilmelidir. Turistleri 24 saatlik planlamanı içine dahil ederken Life Style’ın içine konulmalıdır. Buna örnek vermek gerekirse Kayseri’de kayaktan sonra insan ne mali dedik? Yeni alanlar oluşturmak için yöresel ürünleri göstermeye çalıştık.”
İbrahim Yazar, sözlerinin son bölümünde sosyal medyanın dünyada giderek güçlendiğini ve sosyal medyayı kullanmak için bakanlık olarak ayrı bir planlama geliştirdiklerini söyledi..
Bilintur A.Ş. Murahhas Azası Orhan Hallik, Türkiye’de 117 müzede 62 mağazada 16 bin çeşit ürün sergileyerek sattıklarını belirterek “Kültürümüzü tanıtmaya çalışıyoruz. Sattığımız ürünlerde bazı hammadeler hariç yüzde 95’i Türkiye’de üretiliyor” dedi,
ELİF DAĞDEVİREN: SİNEMA VE SOSYAL MEDYA KULLANIMALI
Gazeteci Elif Dağdeviren’de ülkelerin tanıtım gücünün sinemada yattığını belirterek son dönemde Türk sinemasının yaptığı dizilerin etkinliğinden bahsetti. Dağdeviren, “Türk sineması önemli bir noktada bulunuyor. Anadolu kültürünü dünyanın en iyi anlatma yolu internettir ve sosyal medyadır” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.