ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL- Tüm Aşçılar Federasyonu TAF, Dünya Aşçılar Birliği WACS'a üye oldu. Geçtiğimiz yıllarda Yeni Zelanda'da yapılan başvurulardan sonra Dubai'de yapılan toplantıda WACS yönetimi TAF Başkanı Yalçın Manav'a WACS'a üyelik beratını verdi.
Böylece Türk aşçıları dünyanın en büyük örgütünde Türkiye'yi temsil ettikleri gibi WACS'ın her organizasyonunda Türkiye'ye temsil edecekler.
Bünyesinde Türkiye'nin en önemli ve beş yıldızlı tesislerinin aşçıları ile bağlı bulundukları dernekler yer alan Tüm Aşçılar Federasyonu-TAF'ın Başkanı Yalçın Manav, "Hedefimiz WACS'ın Dünya Kongresini ve Dünya Aşçılar Yarışması'nı Türkiye'de yapmaktır" dedi.
TAF Başkanı Yalçın Manav, 8 Ağustos günü İstanbul'da yapacakları basın toplantısı ile WACS'a üyeliği ve yapılan çalışmaları anlatacak.
Bilindiği gibi TAF, İstanbul'da yapılan Aşçılar Yarışması yanında Türk Aşçılar Milli Takımı ile dünyanın mir çok ülkesinde yapılan yarışmalara katılara ülkemize madalyalar kazandırıyor.
TAF'un WACS'a üyeliğini kutluyor ve başarılarının devamını diliyoruz.
TÜM AŞÇILARI FEDERASYONU TAF'TAN YAPILAN AÇIKLAMA ŞÖYLE
Tüm Aşçılar Federasyonu Başkanı Yalçın Manav TAF"ın WACS üyeliğinin Dubai"deki Genel Kurul"da onaylandığını bildirdi. WACS"ın üyelik sertifikası WACS"ın yeni başkanı tarafından Yalçın Manav"a verildi.
Ülkemizin gastronomi dünyasının önde gelen sekiz örgütünün oluşturduğu Tüm Aşçılar Federasyonu (TAF) dünyanın en saygın meslek kuruluşlarından birisi olan Dünya Şefler Birliği (WACS) üyeliğine kabul edildi.
Tüm Aşçılar Federasyonu (TAF) 2006 yılında Türkiye"deki bütün aşçı kuruluşlarının bir araya getirilmesi, ülkemiz yemek kültürünün dünya mutfakları ile kaynaştırılması ve Türk mutfağının uluslararası planda geniş bir şekilde tanıtılması amacıyla kuruldu.
Kuruluşunun ardından Türk mutfağının yurtdışında tanıtımı amacıyla yoğun çalışmalar yürüten ve bu kapsamda pek çok uluslararası yarışmaya katılan TAF aynı zamanda dünya şeflerinin uluslararası meslek kuruluşu olan Dünya Şefler Birliği (WACS)"a üye olmak için gerekli işlemleri de başlatmıştı. WACS"a yapılan üyelik başvurusu titizlikle takip edilerek kısa zamanda sonuçlandırılması için yoğun gayret içine girildi.
Federasyon aynı zamanda Türkiye"nin uluslararası düzeyde tanınan tek gastronomi festivali olan İstanbul Mutfak Günleri"nin organizasyonunda Ekin Grubu ile ortaklık yapıyordu. Türk mutfağının başka ülkelerde profesyonelce tanıtımı bakımından eşsiz bir fırsat olan mutfak yarışmalarına ulusal katılımı sağlamak amacıyla TAF bünyesinde bir Aşçılar Milli Takımı oluşturuldu. Kuruluşunda Türkiye"de yaşayan ünlü şef Max Thomae"nin de katkıları olan Aşçılar Milli Takımı yurtdışında katıldığı pek çok mutfak yarışmasında onlarca ödül almayı başardı.
Türkiye"de aşçılıkla ilgili meslek kuruluşlarının çokluğu ve dağınıklığı ülkemizin uluslararası meslek kuruluşlarında temsilinin önünde de önemli bir engel teşkil ediyordu. WACS üyeliği için Türkiye"den birden fazla kuruluşun başvuru yapması ve WACS"ın her ülkeden tek üye kabul etmesi nedeniyle üyelik işlemlerinin tamamlanması nispeten uzun zaman aldı.
WACS bölge yöneticileri ve yönetim kurulunun ilgili üyeleri ile çok yoğun görüşmeler ve temaslar yürütüldü. Bütün bu görüşmelerin ardından WACS yönetim kurulu;
- ülkesindeki meslek temsilcileri arasındaki saygınlığı ve temsil yeteneği,
- alanında uluslararası organizasyonlar düzenleme başarısı göstermesi,
- ülkenin kamu kuruluşları nezdinde kabul görme ve onlarla işbirlikleri yürütme yeteneği
- gastronomi dünyasına etkin katkılar yapma potansiyelini
değerlendirerek TAF"ın üyelik başvurusunu kabul edilebilir buldu ve durumu bir raporla genel kurula sundu.
Dubai"de yapılan ve dünyanın pek çok ülkesinden 2.000 şefin delege olarak katıldığı 33. WACS Genel Kurulu"nda Türkiye"den Tüm Aşçılar Federasyonu"nun üyelik başvurusu oylanarak oy birliği ile kabul edildi. Genel Kurula katılan TAF Başkanı Yalçın Manav"a üyelik sertifikası yeni seçilen Başkan Gissur Gudmundsson tarafından verildi.
TAF"ın Dünya Şefler Birliği (WACS)"ne üye olması Türk mutfağının yurtdışında tanıtımı açısından çok önemli fırsatlar sağlamaktadır. Aynı zamanda Türk şeflerinin mesleki ve kültürel düzeylerinin yükseltilmesi ve vizyonlarının genişletilmesi için de yeni imkanlar kazanılmış olacaktır.
TAF bir yandan ülkemizdeki bütün şeflerin vizyon sahibi, etkin ve çağdaş bir meslek kuruluşu olmak üzere çalışmalarını yürütürken bu görevlerini layıkıyla yerine getirmenin yolunun uluslararası planda gerçekçi işbirlikleri gerçekleştirmek olduğunun bilinciyle yurtdışındaki çalışmalarını da yoğunlaştıracak ve diğer ülkelerin meslek kuruluşları ile daha verimli çalışma zeminleri yaratacaktır.
TAF Üye Dernekler ve Başkanları:
1) Akademik Aşçılar Derneği İbrahim Dinç
2) Aşçılar Derneği Ahmet Yavuz
3) Avrasya Aşçılar Derneği Ümit Yüksel
4) Çanakkale Profesyonel Aşçılar Derneği İsmet Büdün
5) Genç Aşçılar Derneği Gökhan Tufan
6) Mutfak Profesyonelleri Derneği Y. Yalçın Manav
7) Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği Ramazan Bingöl
8) Uludağ Profesyonel Aşçılar Derneği İrfan Şimşek
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.