ÖZKAN ALTINTAŞ – TÜRKİYE TURİZM
DUBAİ / BAE - Suudi Arabistan, Vizyon 2030 kapsamında 13.000 mil karelik turizm projesini açıkladı. Proje, Kızıldeniz’deki 50 el değmemiş adayı kapsıyor. Tamamlandığında 35.000 kişiye istihdam yaratılması ve ekonomiye yılda 4 milyar dolar katkı sağlanması bekleniyor. Açıklamaya göre proje, "çalışmaya başladığında" 35.000 kadar istihdam yaratacak ve Suudi Arabistan'ın gayri safi yurt içi hasılasına 15 milyar riyal (5 milyar dolar) katkıda bulunacak.
Suudi Arabistan, Orta Doğu Krallığı’nın ekonomisini ve uluslararası itibarını artırmaya yönelik devam eden çabaların bir parçası olarak, Kızıldeniz kıyı şeridinin 160 milden fazlasını kapsayan devasa yeni bir turizm projesini açıkladı.
Suudi Basın Ajansı’nın yayınladığı rapora göre, 13.000 mil karelik projede 50 el değmemiş ada, uluslararası standartları yansıtan yasalarla yönetilen “mükemmel bir lüks turizm destinasyonuna” dönüştürülecek. Belçika’nın büyüklüğünü aşan devasa proje, ülkenin ulusal varlık fonu tarafından destekleniyor ve tamamlandığında 35.000′e kadar istihdam yaratacak ve ekonomiye her yıl 4 milyar dolar katkı sağlayacak.
Suudi yetkililer, kıyı bölgesindeki deniz turizminin kapsamını gösteren Krallığın ilk coğrafi navigasyon haritasını geliştirirken, Kızıldeniz Projesi'ne seyahat eden turistler daha iyi hareketlilik ve erişilebilirlik seçenekleri bekleyebilirler.Suudi Kızıldeniz Otoritesi ve Araştırma ve Jeo-uzaysal Bilgi Genel Kurumu, Kızıldeniz'in ilk kıyı turizmi haritasını geliştirmek için 19 devlet kurumuyla ortaklık kurdu.
Suudi Arabistan'ın yenileyici turizm destinasyonları Kızıldeniz ve Amaala'yı inşa eden çok projeli geliştirici Red Sea Global (RSG), Al Ula Kraliyet Komisyonu (RCU) ile yeni bir stratejik ortaklığa girdi. RCU, krallığın kuzeybatısındaki miras açısından zengin Al Ula bölgesinin korunmasından sorumlu kuruluştur. RSG tarafından yapılan açıklamada, ortaklığın, Suudi Arabistan'ın hem turistler hem de yatırımcılar için uluslararası alanda talep gören bir konum olarak büyümesini hızlandırmayı amaçladığı ve her iki kuruluşun da dünyanın en iddialı turizm bölgelerini inşa ederken yeni küresel standartlar belirleme hırslarını desteklemeyi amaçladığı belirtildi.
İşbirliği Anlaşması, RSG ile RCU arasında çevreyi canlandıran, yerel toplulukları destekleyen ve Suudi ekonomisini daha da çeşitlendirmek için cazip bir yatırım ortamı yaratan kalkınma uygulamalarına ilişkin bilgi ve uzmanlık alışverişini onaylıyor. Aynı zamanda seyahat sektörüne adım atmak isteyen genç Suudi yetenekler için profesyonel fırsatları da artıracak.
Suudi Kızıldeniz Otoritesi CEO'su Mohammed Al-Asiri, yönlendirme komitesinin son altı ay boyunca coğrafi alanlar ve saha doğrulaması için veri ve standartları toplayıp analiz ederek niteliksel çalışmalar gerçekleştirdiğini açıkladı.
Red Sea Grup CEO'su John Pagano şunları söyledi: "Suudi Arabistan'ın en değerli doğal güzellikleri, çevresel değeri ve canlı toplum yaşamının koruyucusu olarak, insanlara ve gezegene öncelik veren yeni bir kalkınma modeline öncülük etmeye kendimizi adadık."
2030 yılında tamamen tamamlandığında, destinasyonda 8.000'e kadar otel odasının yanı sıra konut mülklerine sahip 50 otel bulunacak; Amaala ise tamamlandığında 3.000'den fazla otel odası ve 1.200 lüks daire ve villa sunacak. Konuklar marinalar, golf sahaları ve lüks mağazaların yanı sıra kaliteli yemek, sağlıklı yaşam ve eğlence tesisleri gibi özelliklerin keyfini çıkarabilecekler. Bu destinasyonların Suudi ekonomisine toplam 33 milyar SAR ve 120.000 kadar istihdam sağlaması bekleniyor.
Umluj ve Al Wajh şehirleri arasında yer alan ‘Kızıldeniz’, 1 milyona kadar ziyaretçinin tercih ettiği bir destinasyon haline gelmek için bölgenin doğal ve kültürel değerlerinden yararlanmanın yanı sıra birinci sınıf eğlence ve eğlence tesisleri geliştirmeyi hedefliyor yirmi yıldan az bir sürede yılda.
Birinci aşamanın 2019 sonbaharında başlaması ve 2022 sonlarında tamamlanması planlanıyor. Bu, otellerin, konut birimlerinin, havaalanı ve limanın ve diğer ulaşım bağlantılarının geliştirilmesini içerecek.
Suudi Arabistan’ın Cidde kentindeki ünlü Corniche yakınında halka açık bir plaj.
Suudi Arabistan Kültür ve Turizm Bakanı, “Bu projenin uluslararası bir turizm destinasyonu olarak başlatılması, Krallık Vizyonu 2030′un çıktılarının başarısının bir teyidi anlamına geliyor ve bu projenin ülkemizdeki kalkınma ve rönesans projelerine büyük bir katkıyı temsil ettiğine işaret ediyor” dedi. Bilgi Dr. Awad bin Saleh Al-Awad Salı günü yaptığı basın duyurusunda şunları söyledi.
Lansman, Suudi Arabistan’ın, Krallığın doğal petrol rezervlerine bağımlılığını azaltmayı amaçlayan daha geniş ‘Vizyon 2030’ planlarının bir parçası olarak geliyor.
Ülke, Venezuela’dan sonra dünyanın en büyük ikinci petrol rezervine sahip olmakla övünüyor ancak rakibi gibi son yıllarda petrol fiyatlarındaki düşüşten ağır darbe aldı ve petrol arzını artırmak amacıyla diğer OPEC ülkeleriyle birlikte petrol arzını yönetmek için çaba harcıyor.
Odak noktasını özel sektöre kaydırmak isteyen hükümetin, 2 trilyon dolarlık ulusal petrol şirketi Saudi Aramco’nun hisselerini önümüzdeki yıl içinde satması bekleniyor .
Ancak Suudi Arabistan’ın uluslararası bir turizm destinasyonu olarak çekiciliğini geliştirmenin zorlukları da olacak. Müslüman ülke katı dini ve sosyal kurallara tabidir ve şu anda turistlerinin çoğunluğunun Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Asya’dan, genellikle kutsal Mekke şehrini ziyaret etmek için geldiği görülmektedir.
‘Kızıldeniz’ projeleri, bölgenin, Dubai gibi diğer bazı Orta Doğu ülkelerinde olduğu gibi, gayrimüslimlerin alkol tüketimine izin vermek gibi turistlere belirli indirimler sağlayan ”özel bir düzenleyici çerçeve” tarafından yönetileceğini iddia ediyor.
Ancak bu “yarı özerk” bölgenin ayrıntıları henüz net değil ve bazı analistler bu tür kararların sonucunun projenin başarısı açısından çok önemli olacağını öngörüyor.
Riyad, 11 Ekim 2023: Dünyanın en iddialı yenileyici turizm destinasyonları Kızıldeniz ve Amaala'nın arkasındaki çoklu proje geliştiricisi Red Sea Global (RSG), Kızıldeniz destinasyonundaki ilk misafirlerini karşıladı.
Capital Economics’in gelişmekte olan piyasalar kıdemli ekonomisti William Jackson, CNBC’ye, projenin ekonomiye çok ihtiyaç duyulan çeşitlendirmeyi sağlayabileceğini, ancak finansal ve düzenleyici engeller hariç engellerin hala yüksek olduğunu söyledi.
“Endişem, bölgeyi altyapı inşası vb. açısından geliştirmenin maliyetli olacağı yönünde. Ancak bunu başarılı kılmanın önündeki engeller oldukça yüksek; bunlar arasında vizeye erişimin iyileştirilmesi ve ülkedeki daha muhafazakar sosyal yasaların gevşetilmesi de var. .
“Bu, yetkililerin ne kadar ileri gitmek istediğine ve ne ölçüde tepkiyle karşılaşacaklarına bağlı. Üstelik bu bölgedeki turizm Dubai’den ve güvenlik durumuna bağlı olarak Mısır’dan da güçlü bir rekabetle karşı karşıya kalacak.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.