MARDİN- Mardin'de Süryanilere ait Meryem Ana Kuyusu, Kapuçin Kilisesi ile Hristiyan ve Müslümanlara ait mezarların bulunduğu alanda altyapı ve otopark çalışmasını yeniden başlatıldı.
Mardin’in Artuklu ilçesindeki tarihi yerleşim alanında bulunan Cumhuriyet Meydanı’nda, kayyım yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) tarafından bir süre önce "yenileme projesi" adı altında altyapı çalışması başlatıldı. Meydanın yenilenmesi ve altında otopark yapılması için başlatılan çalışma kapsamında Atatürk heykeli kaldırılarak, bazı yapılar yıkıldı. Çalışma, 23 Şubat tarihinde "ihale yapılacak olması" gerekçesiyle durduruldu.
TARİHİ MEYDANDAKİ KAZI YENİDEN BAŞLADI
Ancak kentteki Süryaniler kendi tarihlerine ait kalıntılarının bulunmasından kaynaklı çalışmaların durdurulduğunu dile getirdi. Süryaniler, 1950’li yıllarda meydan haline getirilmeden önce söz konusu çalışmanın yapıldığı bölgede, “Süt Kuyusu” olarak bilinen Meryem Ana Kuyusu, Kapuçin Kilisesi ile Hıristiyan ve Müslümanlara ait mezarlar bulunduğunu belirtti.
Uzun bir süre ara verilen kazı çalışması, DİKA ve kayyım yönetimindeki belediye tarafından tekrar başlatıldı. Bölgedeki kayalar ağır iş makineleri ile parçalanırken, Mardin Müze Müdürlüğü ile Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu'ndan (KUDEB) herhangi bir yetkilinin çalışma bölgesinde olmaması dikkat çekiyor.
MÜZE YETKİLİSİ: ESERLERİN TAŞINMASI PLANLANIYOR
Konuya dair görüştüğümüz bir müze yetkilisi, bölgenin tarihi öneminin bilindiğini ancak yapılan çalışma sırasında bölgede çıkacak olası tarihi eser ve yapıların taşınmasının düşünüldüğünü kaydetti. Bölgedeki çalışmanın amaçları arasında tarihi kalıntıları yerinde koruma amacının olmadığını aktaran yetkili, çalışmanın tamamen Valilik kontrolünde olduğunu söyledi.
Süryani Cemaati Yönetim Kurulu Başkanı İliye Kırılmaz ise, bölgenin koruma altına alınmasını talep ettiklerini belirterek, bölgede daha önce bulunan kilisenin fotoğraflarını paylaştı.
ÇELİK: ÇALIŞMANIN TİTİZLİKLE YAPILMASI GEREKİYOR
HDP Mardin Milletvekili Süryani Tuma Çelik de, bölgenin Süryaniler ve kentte yaşayan diğer halklar açısından önemine dikkati çekti. Bir an önce gerekli koruma çalışmalarının yapılmasını gerektiğinin altını çizen Çelik, “Mardin’de tozu üflesen altından tarih çıkar. Süryanilerin kültürleriyle birlikte tarihleri de tehdit altında. Ayrıca tarihi kalıntılar artık sadece Süryanilerin mirası olmaktan çıktı. Bu insanlığın tarihi mirasıdır. Bu nedenle burada bir çalışma yapılıyorsa, titiz bir şekilde yapılması gerekiyor. Tarihi bir alanda kepçelerle çalışma yapmanın doğru olmadığını düşünüyoruz. Bu konuyu Meclis’te de dile getirip, Müze Müdürlüğü ve diğer yetkililerle görüşüp, gerekli önlemlerin alınmasını isteyeceğiz” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.