Özkan Altıntaş-Türkiye Turizm
İSTANBUL-Anadolu yakasının ilk operası 80 yıl sonra CHP Genel Başkanı Deniz Baykal"ın katıldığı bir törenle açıldı. Kadıköy'ün 80 yıllık tarihi Süreyya Binası, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası olarak sanat dünyasına merhaba dedi.
Kadıköy"ün çağdaş hayatına önemli katkılarda bulunan Süreyya İlmen Paşa'nın 80 yıl önce opera binası olarak tasarlayıp opera, sinema, tiyatro ve balo salonu olarak yaptırdığı ancak uzun yıllar yalnızca sinema olarak kullanılan tarihi bina, Kadıköy Belediyesi'nin 2 yıl süren titiz restorasyon çalışmasından sonra Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası olarak muhteşem bir açılış gecesi ile hizmete girdi.
Kadıköy Belediyesi, Anadolu Yakası'nın ilk opera binası olan Süreyya'yı İstanbulluların kültür sanat hayatına kazandırmanın heyecanını yaşadı. Yıkılma tartışmalarıyla gündeme gelen AKM"den sonra İstanbul"un bu amaçla yapılan tek opera salonu olarak hizmet verecek olan Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası"nın açılışı görkemli bir törenle yapıldı. Konukları, opera oyunlarında giyilen kostümleriyle hosteslerin karşıladığı gecede Ünlü Alman Besteci Carl Orff"un Carmina Burano"sunu İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçıları sahneledi.
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk"ün ev sahipliğini yaptığı açılışta CHP Genel Başkanı Deniz Baykal"ın onur konuğu olarak katıldığı gecede projede emeği geçen Murat Katoğlu ve Ersel Gürsel"e birer plaket verdi. Gecede kısa bir konuşma yapan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal 1920"li yılları hatırlayınız İstanbul işgal altında ve bir Kadıköylü, Sürreya İlmen, bu eseri, bu hayali burada gerçekleştirmek istiyor ve aslında bunu bir meydan okuma olarak yapmak istiyor. Herkes Türkiye"ye bir biçimde sahip çıkıyor kimsi savaş meydanında kimisi iddialı bir kültür ve sanat merkezi hayalini sürdürerek karşı çıkıyor. Bu eser bugün kendimize örnek alabileceğimiz muhteşem bir hayalin ürünüdür. Bu esere sahip çıkma fikrini ortaya atan insanlara ve büyük bir kararlılıkla bu projeyi hayat geçiren Kadıköy"ün Belediye Başkanı"na teşekkür ediyorum dedi.
Başkan Öztürk Süreyya Operası ile ilgili duygularını şöyle dile getirdi;
Süreyya Paşa'nın Kadıköy"e bir opera kazandırma hayalini 80 yıl sonra gerçekleştirmekten büyük bir mutluluk duyuyorum. Süreyya Operası Binası'nın Belediyemize devrinden itibaren her inşaat ve yeniden doğuş aşamasını büyük heyecanla takip ettim. Süreyya İlmen Paşa'yı saygıyla anıyoruz. Burası sadece Kadıköy'ün değil, İstanbul'un kazandığı bir sanat eseri olacak. Perdelerin kapandığı, tiyatro sahnelerinin yıkıldığı bir dönemde opera sahnesi açmanın büyük bir önem taşıdığına inanıyorum. 15 yıllık belediye başkanlığı görevim sırasında birçok proje yaptık ama beni en çok heyecanlandıran, en büyük zevki ve keyfi veren eser Süreyya Operası'nın yeniden hem İstanbul"a hem de Kadıköy"e kazandırılması oldu. İnanıyorum ki, Süreyya Operası, daha uzun yıllar ayakta kalacak, nesilden nesile geçecektir. Bu muhteşem tarihi eserin geleceğe taşınmasına katkıda bulunmaktan onur duyuyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. dedi
Geceye ayrıca CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ve Mustafa Özyürek"in yanı sıra eski Genel Kurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman, sanat dünyasından Gülriz Suriri, Engin Cezzar"ın da aralarında bulunduğu sanat, siyaset ve iş dünyasından birçok özel davetli katıldı.
Gecede ilk kez 6 Mart 1927 yılında opera olarak perdelerini açan ancak hiç kullanılamayan Süreyya Operası 80 yıl aradan sonra İstanbulluların kültür-sanat hayatına renk katacak. Yenilenen 565 kişilik salonu, görkemli locaları ve resimlerle heykellerle süslü muhteşem binasıyla yeniden doğan Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası, haftanın üç günü İstanbul Devlet Opera ve Balesi"nin gösterilerine ev sahipliği yaparken, çeşitli sanat etkinlikleriyle de gündemde kalacak.