• BIST 9900.25
  • Altın 2874.384
  • Dolar 34.0921
  • Euro 38.0411
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 26 °C

Su altında kalan 'hayalet köy' 30 yıl sonra ortaya çıktı

Su altında kalan 'hayalet köy' 30 yıl sonra ortaya çıktı
1992'de Alto Lindoso rezervuarını oluşturmak için sular altında kalan Aceredo'nun 'hayalet köyü' gömülü bir turizm hazinesi olarak ortaya çıktı.

MADRİD- 1992'de sular altında kalan, kuraklıkla 30 yıl sonra ortaya çıkan Aceredo'nun 'hayalet köyü' turistlerin ziyaret yeri oldu. İklim değişikliğinde sıcaklıklar yükseldikçe seyahat ve turizm sektöründe önemli düşüşler oldu. İspanya'nın kuzeybatı bölgesi Galiçya'da, iklim kriziyle bağlantılı şiddetli bir kuraklık görüldü. Bunun sonucunda 1992'de Alto Lindoso rezervuarını oluşturmak için sular altında kalan Aceredo'nun 'hayalet köyü' gömülü bir turizm hazinesi olarak ortaya çıktı. Aceredo'nun 'hayalet köyü' çok uzaklardan gelen ziyaretçileri çekiyor.

hayalet-koy.jpgAceredo'nun 'hayalet köyü' 1992'de Alto Lindoso rezervuarını oluşturmak için sular altında kaldı. Ancak 30 yıl su altında kaldıktan sonra, baraj seviyeleri toplam kapasitelerinin sadece yüzde 15'ine düştükten sonra ürkütücü kalıntılarına bir kez daha erişildi.

hayalet-koy-001.jpgBir zamanlar köyde yaşayan A Coruna'dan 65 yaşındaki emekli Maximino Perez Romero, batık bir köyügördüğünde "Sanki film izliyorum. İçimde bir hüzün var. Kuraklık ve iklim değişikliği nedeniyle yıllar içinde böyle olacağından endişe ediyorum" dedi.

Aceredo'nun dirilişi, önceki yıllara göre günlük ortalama sıcaklıkların iki santigrat dereceden daha yüksek olduğu İspanya'daki en sıcak günlerin yaşandığı Ocak ayında gerçekleşti. Aynı zamanda, mevsimsel ortalamanın sadece üçte biri kadar yağış alan, ülkenin rekor kıran beşinci kışı yaşandı.

hayalet-koy-.jpgKuruyan Alto Lindoso rezervuarının çatlak çamur düzlüklerinde yer alan çorak bir köy olan Aceredo'nun kalıntılarını ziyaret edenler geçmişi izliyor.

Kısmen çöken çatılar, ahşap molozlar ve terk edilmiş arabalar kasabanın her yerine yayılıyor. Bu unutulmuş yerde hayatın bir zamanlar nasıl olduğuna dair tüyler ürpertici bir görüntü yaratıyor.

Lobios'tan eski bir inşaat işçisi olan Jose Alvarez, Aceredo'daki iş günlerini hatırlayınca nostalji yaşarken şunları anlattı:”Eskiden buraya yürüyerek gelip çalışırdım, varsa yanımda bir chorizo getirirdim. Köyde inşaat işçisi olarak çalışırdım ve o zamana kıyasla şimdi görmek korkunç, ama durum bu. Hayat bu. Bazıları ölür, bazıları yaşar.”

Bu haber toplam 934 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.