STUTTGART / ALMANYA- Kilim Gazetesi, Almanya’nın Stuttgart şehrinde ilk kez doktor, eczacı, hemşire, hasta bakıcı, sağlık sigortası temsilcilerinden oluşan Türk sağlık çalışanlarını buluşturdu.
Stuttgart, Kulturhaus Arena'da yapılan etkinliğe Almanya’da yapay kalp alanındaki çalışmalarıyla “yılın doktoru” seçilen Dr. Dilek Gürsoy"da bulunduğu çok sayıda başarılı Türk doktoru katıldı. Özel geceye TC Stuttgart Başkonsolosu Sayın M. Erkan Öner’de katılarak Kilim Gazetesi’nin pandemi döneminde sağlıkçıları bir araya getirmesine teşekkür etti.
TÜRK DOKTORLAR ALMANYA HALKINA HİZMET EDİYOR
Stuttgart Başkonsolosu M.Erkan Öner, Almanya’nın sosyal refahına Türk toplumunun büyük katkılar sunduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:
“Sağlık sektöründe çalışan Türk doktorların özel bir önemi var. Onlar başta olmak üzere tüm sağlık alanında çalışan insanlarımız bu ülkede ayrım yapmadan tüm insanlara yardımcı oldular. Dertlerine deva olmaya çalıştılar. 1960’lı ve 70’li yıllarda Türk kökenli doktorlarımız sayıca çok azdı. Bu doktorlarımızın topluma yardımcı olmak adına ne kadar çok çalıştıklarını bilmekteyim. Hem çalıştıkları yerlerde hem de görev aldıkları STK’larda hep topluma örnek olmaya, faydalı olmaya çalıştılar. Bugün Almanya’da görev yapan Türk doktorlarının sayısı arttı. Gençlerimiz arasında tıp okuyanlar sayıca çoğalıyorlar. Bununla gurur duyduğumuzu vurgulamak istiyorum. Bu yolu açan doktorlarımıza hem insan sağlığı için değerli hizmetleri bakımından hem de buradaki gençlerimize rol model oldukları için içtenlikle teşekkür ediyorum.”
TÜRK DOKTORLARIN BAŞARISI ÖRNEK OLUYOR
Düsseldorf’tan toplantıya katılan kalp cerrahı Dr. Dilek Gürsoy’a da katılımlarından dolayı ayrıca teşekkür eden Öner, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ben bu toplantıya iştirakinizi özellikle istedim. Toplumumuzda sizin gibi değerli, istisnai başarıya sahip hekimlerimizi daha çok tanımasını, sizi tanıyan insanların okul çağındaki çocuklarına, torunlarına sizin başarınızı örnek göstermesini istiyorum. Ben de kendi çocuklarıma anlattım. Sizin gibi değerli doktorlarımızın, sağlık sektörü çalışanlarımızın gurur duyulacak başarılarının, bu topluma yönelik hizmetlerinin devamını içtenlikle diliyorum. Korona döneminde büyük fedakarlık gösteren tüm sağlık çalışanlarına teşekkür ediyorum.”
Başkonsolos Öner, konuşmasını, “Görev bölgesindeki çocuklarımızın eğitimlerini desteklemek, sizler gibi yetişmiş insan sayımızının çoğalması için biz de elimizden geldiğince teşvik edici katkılarımızı sunuyoruz” sözleriyle bitirdi.
YILIN DOKTORU DİLEK GÜRSOY: MESLEĞİMİZDE YÜKSELMELİYİZ
Gecenin onur konuğu olan ve yapay kalp konusunda yaptığı çalışmalarla Almanya’da Yılın Doktoru seçilen Dr. Dilek Gürsoy şöyle konuştu: “Başarılı olarak, biraz daha önce çıkarak topluma çok iyi işler yaptığımızı anlatmak zorundayız. Her ne kadar bizler Almanya’da doğsak da, çok iyi Almanca konuşsak da ikinci sınıf insan muamelesi görebiliyoruz. O yüzden ön plana çıkıp, ‘Biz de buradayız, biz de çok iyi doktorlarız’ demeliyiz. Birbirimizle daha iyi iletişim içinde olalım, birbirimize, gençlerimize katkımız olsun. Biz çok zor şartlardan geçtik, gençler için şartları biraz daha kolaylaştıralım istiyoruz. Sadece doktor olmamız yetmez, çok daha yüksekleri hedeflememiz lazım, şef olmamız lazım ki bizi dinlesinler.”
Gürsoy’a konuşmasının ardından Stuttgart Başkonsolosu M.Erkan Öner, Hanau İHK Başkan Yardımcısı Salih Taşdirek ve sanaçı Refik Tekinalp tarafından hediye takdim edildi.
TEKİNALP: 60 KIŞININ RESMINI YAPMAK IÇIN YOLA ÇıKTıM
31 Ekim 2021 yılında Almanya’ya Türk Göçü Anlaşması’nın 60.yılı olacağını hatırlatan sanatçı Refik Tekinalp de gecede yaptığı konuşmada, “Berlin Büyükelçiliğimiz ve Frankfurt Başkonsolosluğumuz ile koordineli olarak bu bağlamda bir buçuk yıldır, 60.yıla istinaden, 60 yılı simgeleyen, Türk –Alman ilişkilerine olumlu katkıda bulunan, mesleki başarılarıyla ön plana çıkan, göğsümüzü kabartan 60 kişinin resmini yapmak için yola çıktım. Başarılı doktorumuz Dilek Gürsoy da bizi gururlandıran o 60 isimden biridir” dedi.
DR.MEHMET İÇLI: KENDI MUAYENEHANESINI AÇTı
Gecede konuşma yapan bir başka isim Dr.Mehmet İçli de, 10 yıl çeşitli hastanelerde çalıştıktan sonra 1990 yılında kendi muayenehanesini açarak insanlara hizmet verdiğini anlattı.
Karlsruhe Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Uğur Acar tarafından Dr. İçli’ye hediye takdim edildi.
DALLMAN’A ARMAĞAN
Dr.Mehmet İçli ile birlikte aynı muayenehanede hizmet veren ve Türkçe konuşan Dr. W. Dallmann’da kısa bir selamlama konuşması yaptı. Dallman’a Başkonsolos M.Erkan Öner tarafından çiçek ve kalem takdim edildi.
Kilim Gazetesi’nin Almanya’da görevli Türk sağlık sektörünü buluşturduğu geceye katılanlar görüşlerini şöyle bildirdiler.
DOÇ.DR.CİHAT ŞEN 34 YILDIR STUTTGART’TA
“Ben 53 yıldır Almanya’dayım, birinci ve üçüncü nesil arasındayım. Üniversiteyi Marburg’ta tamamladım. Daha sonra Kuzey Almanya’da iç hastalıkları ihtisasımı yaptım. 34 senedir Stuttgart’ta kendi muayenehanem var. Ben üniversiteyi bitirdiğimde Türklerin sayısı çok azdı, yarım milyonu buluyordu. Dolayısıyla hiç Türk doktor yoktu Stuttgart’ta. 1985’te ben muayenehanemi açtım hastalarımızın yüzde 80’i Türk. 2020’de doçentlik unvanımı Marmara Üniversitesi’nden aldım. 60’tan fazla bilimsel makale yazdım.”
Dr. ZEKERİYA YURTTAŞ 1992 YILINDA KLİNİĞİNİ AÇTI
“Sincan Lisesi’ni bitirdikten sonra 1970 yılında Almanya’ya geldim. Freiburg’da Almanca öğrendikten sonra Kiel Üniversitesi’ni bitirdim. Genel cerrahiyi bitirdikten sonra hastanelerde çalıştım. 1992 yılında kendi kliniğimi açtım.”
PROF.DR. ALİ SERDAR GÖZEN: FARKLI KONUMDAYIZ
“Zor zamanlar geride kaldı, ilk nesil bunun acısını çekti. Bugün artık bulunduğumuz yerde çok farklı bir konumdayız. Artık geleceği belirleme yetkimiz var. Bundan sonraki görevimiz gençlere rol model olmak. Gençlere kalıcı olduklarını hatırlatmamız lazım. Daha önemli şey birbirimizi tanımamız. Almanya’nın geleceği bizim ellerimizde, artık ileriye doğru bakalım.”
DR. SÜLEYMAN DAVULCU: YÖNETEN KADROLAR İÇİNDE OLMALIYIZ
“1972 yılında Almanya’ya geldim, Heidelberg’de üniversite eğitiminden sonra genel cerrahi uzmanı olarak mesleğe başladım. 1998’den beri Pforzheim’da çalışıyorum. 22 yıllık sürede elimden geldiği kadar vatandaşlarımıza hizmet vermeye çalıştım. Gelecekte artık yönetilen değil de yöneten kadrolar içinde olmamız gerektiğini düşünüyorum. Bizler işçi ailelerinin çocukları olarak bunu başardıysak gelecekte gençlerimizin de bunu başaracağından eminim.”
DR. İSMET AYDEMİR: ÇALIŞMA MÜSAADESİ İÇİN 6 YIL UĞRAŞTIM
“Hacettepe, Atatürk, Ege Üniversitelerinde öğrenim gördüm. Ordu Sağlık Müdürlüğü yaptım. Ordu ilinde ilk beyin ameliyatını ben yaptım. 1986 yılında Almanya’ya geldim. Çalışma müsaadesi alabilmek için 6 yıl uğraştım.”
Konuşmasının ardından Aydemir’e Stuttgart Eğitim Ataşesi Doç.Dr. Ümit Kaptı tarafından çiçek takdim edildi.
TUĞRUL SELMANOĞLU: EKSİKLİKLERİMİZ VAR
“Ben de sağlık sektöründenim, sağlık yöneticiliği yapıyorum. Network ile ilgili ciddi eksikliklerimiz olduğunu düşünüyorum. Birbirinden bağlantısız, ayrı halde çok başarılı insanlar var. Bir araya gelseler başarılarını belki çok daha ileriye götürecekler. Birbirleriyle irtibatları olsa topluma da yön verecekler. Buradaki Türk toplumunda doktorların öne geçmesi, inisiyatif alması, toplumun ahengini değiştirecektir. 40’a yakın İslam ülkesine gitmiş bir insan olarak şunu söyleyebilirim; çok farklı bir milletiz, ayrıcalıklı bir milletiz. Bizim çocuklarımız da, yetişkinlerimiz de farklı. Türkler buradaki toplumun sadece yüzde 3’ü. Ama Alman milli takımının içindeki genç yeteneklerin yüzde 30’u Türk. “
TOPLANTIYA ÖNEMLİ KATILIM OLDU
Türkiye Cumhuriyeti Stuttgart Başkonsolosu M. Erkan Öner, Başkonsolos Yardımcısı Nesimi Cemi, Stuttgart Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Musa Uzun, Stuttgart Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Doç. Dr. Ümit Kaptı, Karlsruhe Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Doç.Dr. Uğur Acar, Ticaret Ataşesi Oya Demirkan, DİTİB, Türk Federasyon, UID, ATİB, Milli Görüş, IGMG, Stuttgart Kadınlar Derneği, Türk-Alman Forumu, Baden Württemberg Türk Toplumu, Okul Aile Birlikleri Federasyonu, ATGİAD, DESBIR, Birliğin Gücü platformundan başkan ve yöneticiler katıldı.
Gece, organizasyonun yapılmasına katkı sağlayan firmaların yetkililerine bizzat Baskonsolos M. Erkan Öner tarafından çiçek takdim edilmesiyle son buldu.
Gece de diş doktoru Yasemin Kızıl ve saz arkadaşları da sahne alarak üç Anadolu türküsü söyledi, geceye renk kattı.
Diş Doktoru Yasemin Kızıl ve saz ekibi
Doç. Dr. Cihat Şen’e Din Hizmetleri Ataşesi Musa Uzun tarafından çiçek takdim edildi.
Dr.Akif Hatipoğlu
Dr. Mehmet İçli’ye çiçek takdimini Karlsruhe Eğitim Ataşesi Doç. Dr. Ugur Acar yaptı.
Dr.Osman Konca
Eczacı ve Doğal Tıp Uzmanı Mustafa Kara
Eczacı ve Enz Kreis Meclis Üyesi Hasan Ali Özer
Diş Doktoru Necmiye Topal
Diş Doktoru Yasemin Kızıl
Dr. Metin Karataş
Dr. Füsun Sermet Kneile
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.