Ülkemizin yurt dışında en tanınmış markası Türk Hava Yolları'dır. Her gün onlarca noktaya giden onlarca uçağın üzerindeki Turkish Airlines yazısının reklam değeri hesaplanamayacak kadar büyüktür. Çağımızın en geçerli ulaştırma şekli olan havacılık konusunda 75 yıllık bir deneyime sahip olan bu şirketimiz geçen hafta iki açılımla gündeme geldi. THY'nin biri dışa, biri içe yönelik olan bu açılımlardan en önemlisi dünyadaki en büyük havayolu birliği veya ittifakı diye nitelendirebileceğimiz Star Alliance'a üye olmasıydı. Çırağan Sarayı'ndaki mükemmel organizsyon bile başlı başına bir tanıtım faaliyeti olarak zihinlerde yer etti. Bu birliğe 20'inci üye olarak katılan THY, bu iş için 10 milyon dolar para ödedi. Ardından reklam masrafları için de 5 milyon dolar daha ödedi. Bundan sonra da her yıl 2 milyon dolar gibi bir aidat ödeyecek. Peki bundan ne kazanacak derseniz, işini severek ve başarıyla yapan Genel Müdür Doç. Dr. Temel Kotil'in deyimi ile en kötü ihtimalle yılda 45 milyon dolar. Fena bir para değil. hatta iyi bir para da sayılabilir. Bu ittifaka katılımı sağlayan imzayı atan THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin'in Hedef tahtasında çıtayı en tepeye koymuş ve o hedefe doğru hızla ilerleyen, günbegün gelişen, değişen, büyüyen bir THY olarak aranıza katılıyoruz. Star Alliancea katılımımız THYnın dünya havacılığında büyük oyuncu ve küresel marka olma hedefinin önemli bir adımıdır, sözlerini dikkate almak zorundayız. Çünkü söyledikleri doğrunun da ötesinde
Bu yıl 75'inci yıldönümünü kutlayan THY , Star Alliancea tam üyelikle birlikte yolcularını 162 ülkede 965 havalimanına, günde 18.000e varan uçuş noktasına ulaştırabilecek. Bu az bir şey değil. Bu ittifakta en büyük şirketlerden biri olan Lufthansa'nın pastadan en büyük dilimi alacağı konuşulsa da THY'nin zararlı çıkmayacağı bir gerçek.
THY ikinci açılımını içeride yaptı. Şirketin ikinci markası olan Anadolu Jet'in tanıtımı yapıldı. Bu tanıtımda konuşan THY'nin patronu Karlıtekin, Çalışmalarımızı yürütürken üç hususu göz önüne alıyoruz. Şirketimize ticari değer katmak, ulusal taşıyıcı olarak milletimize yarar sağlamak ve havacılığı geliştirmek. Anadolu Jet bu yolda önemli bir adımdır dedi. Bu sözlerin ne kadar doğru olduğunu zaman içinde göreceğiz. Bana ve THY'nin bazı yöneticilerine göre böyle bir markaya gerek yoktu. Asıl markaya zarar verecek bir girişim olduğu kanaatindeyim. Ama yinede bayrak taşıyıcı bu şirketimizin zarar görmemesini arzu ediyor ve başarılı olmasını diliyorum. Fakat bunu söylerken iç hatlarda faaliyet gösteren özel şirketlere karşı uygulanan politikaları da eleştirmeden geçemeyeceğim. Bir yanda çok hızlı büyüyen devlet destekli sözde özel bir THY, öte yandan her gün başka başka zorluklara göğüs geren özel şirketler. Allah'tan ki Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım ve SHGM Genel Müdürü Sayın Dr. Ali Arıduru, devletin adil ve şefkatli elini özel sektöre uzatarak haksızlıkları gidermede büyük destek veriyorlar. Anadolu Jet uzun ömürlü olmayacaktır diye peşinen görüş belirtmek elbette bir risk. Ama ben yine aynı kaanati taşıyor ve diyorum ki, bu marka gereksizdir ve çok uzun ömürlü olmayacaktır.