AKSARAY- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Aksaray’daki Somuncu Baba Türbesi’ni ziyaret ederek, yapı devam eden Somuncu Baba Kültür Merkezi hakkında bilgi aldı. Hiçbir inancı köreltmeye, tapınağı yok etmeye hakkımız yok diyen Bakan Günay daha sonra Selime beldesinde bulunan Selime Sultan Türbesi ve Selime Katedralinde incelemelerde bulundu. Ihlara Vadisi’ni de gezen Günay burada da yetkililerden bilgi aldı.
BÖLGENİN İNANÇ TURİZMİ AÇISINDAN ÖNEMİ ARTACAK.
Somuncu Baba olarak bilinen ünlü alim ve mutasavvıf Şeyh Hamid-i Veli Aksarayi'nin türbesinin yanına yaptırılan ve içinde müze, cami, fırın, lokanta, dükkanlar ve konferans salonları bulunan külliyenin açılmasıyla bölgenin inanç turizmi açısından önemi artacak. Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Patla Somuncu Baba'nın Aksaray, Kayseri ve Bursa gibi farklı şehirlerde bulunduğunu, ilim çalışmaları yapmak için Şam, Tebriz ve Erdebil'e de gittiğini söyledi.
Ünlü alimin Bursa Ulu Camii'nin açılışında okuduğu hutbe ile ilminin açığa çıkması üzerine Aksaray'a gelerek hayatının geri kalan bölümünü burada geçirdiğini ifade eden Palta, Aksaray'da vefat eden Somuncu Baba'nın türbesinin de Ervah Kabristanlığı'nda bulunduğunu kaydetti.
Somuncu Baba'nın anlaşılması ve tanıtılması için çalışmalar yaptıklarını anlatan Palta, bu amaçla gerçekleştirdikleri uluslararası organizasyona yurt içinden ve dışından 40'ın üzerinde ilim adamının katıldığını ifade etti.
"Somuncu Baba ismini verdiğimiz külliyenin inşaatı büyük ölçüde tamamlandı. Külliyenin içinde konferans salonu, cami, müze, fırın, iş yerleri ve lokanta yer alıyor. Bu kapsamda Somucu Baba Türbesi'nin restorasyonunu da bitirmek üzereyiz. Külliye açıldığında ziyarete gelenler müzeyi gezerken kulaklıkla Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere 3 farklı dilde Somuncu Baba'nın hayatını, felsefesini ve şiirlerini dinleyebilecek.”
Ervah Kabristanlığı'ndaki Somuncu Baba Türbesi'nin her zaman dolup taşan bir yer olduğunu dile getiren Palta, özellikle mübarek günlerde on binlerce insanın kabristanı ziyarete geldiğini kaydetti.
Palta, Aksaray'a yolu düşen herkesin bu kutsal mekana uğramadan şehirden ayrılmadığını vurgulayarak, "Bundan sonra inşallah yurt dışından da gelecekler. Tüm bu çalışmalarımız tamamlandığında inanç turizmi açısından bu bölgenin önemi artacak, büyük bir canlanma olacak" dedi.
Somuncu Baba'nın ünlü mutasavvıf Hacı Bayram-ı Veli'nin de hocası olduğuna dikkati çeken Palta, "Somuncu Baba; Hacı Bayram-ı Veli'nin, Hacı Bayram-ı Veli; Akşemseddin'in, Akşemseddin de Fatih Sultan Mehmed'in hocası. Bu açıdan baktığımızda İstanbul'u fetheden ruh Somuncu Baba'ya, yani Aksaray'a dayanmaktadır. Biz bu anlamda da Somuncu Baba'yı çok önemli bir tarihi şahsiyet olarak değerlendiriyoruz" diye konuştu.
Somuncu Baba asıl adıyla Şeyh Hamid Hamidüddin-i Veli (1331-1412) Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid döneminde yaşamış ve Bayramiyye Tarikatı kurucusu Hacı Bayram-ı Veli'nin de mürşidi olan büyük bir mutasavvıftır.
TAPINAĞI YOK ETMEYE HAKKIMIZ YOK.
Güzelyurt Belediye Başkanı Kudret Özeş'in Aziz Gregorios Cami Kilisesi'nde Müslümanların namaz kıldığını, Hristiyanların da gelip ayin yaptıklarını hatırlatması üzerine Günay, sözlerine şöyle devam etti: “Ankara'da, Hacı Bayram Veli, camiyi yaparken orada bulunan Augustus Tapınağı'nın saçağını caminin saçağına tutturmuş. Tapınağın duvarının yıkılmasını önlemek için. Kim yapıyor bunu? Bundan 600 yıl önce Hacı Bayram Veli yapmış. Ya biz Hacı Bayram Veli'den daha iyi mi biliyoruz. Ankara'nın ortasında bunu yapmış. Bir tapınağı cami ile garanti altına almış. Bizim hiç bir inancı köreltmeye tapınağı yok etmeye hakkımız yok. Doğrusunu Allah bilir. O yüzden hoşgörülü olacağız. Kendiniz için istediğimizi başkası için de isteyeceğiz. Bizim derdimiz dünyaya barış sağlık esen gelsin. Turizmin diğer sektörlerden farkı budur. Turizm sektörünün diğer sektörlerden farkı dünyaya barış getirmesidir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.