İSTANBUL- Setur’un, şirketin teknolojik dönüşüm yolculuğuna liderlik etmek üzere hayata geçirdiği SeturTech markasının, Divan, Otokoç Otomotiv, Koç Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Kworks ve Microsoft iş birliğiyle online olarak gerçekleştirdiği Smart Travel Hackathon’a 66 kişiden oluşan 21 ekip katıldı. İlk üçe giren ekipler 12 bin, 9 bin ve 6 bin TL’lik ödülün sahibi oldular.
Türkiye'nin önde gelen turizm şirketlerinden Setur’un, şirketin teknolojik dönüşüm yolculuğuna liderlik etmek üzere hayata geçirdiği SeturTech markası tarafından düzenlenen “Smart Travel Hackathon” sona erdi. SeturTech’in, Divan, Otokoç Otomotiv, Koç Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Kworks ve Microsoft iş birliğiyle gerçekleştirdiği Smart Travel Hackathon’da kazanan takım “Etkileşimli Turist Haritası” projesiyle “Filita” grubu oldu. “Çok Gezen Bilir” ekibi “Akıllı Otel Fiyat Karşılaştırma” Projesi ile ikinciliği alırken, “Berke, Eren ve Tekmen’in Takımı” adıyla yarışmaya katılan ekip, “Görüntü İşleme ile Duygu Analizi” projesiyle üçüncü oldu.
Hackathon bilgisayar programcıları, grafik tasarımcıları, arayüz tasarımcıları ve proje yöneticileri de dahil olmak üzere katılanların yoğun bir şekilde yazılım projelerinin geliştirilmesi amacıyla diğer takımlar ile rekabet içerisinde bulunduğu bir olaydır. Bu olay bir donanımın geliştirilmesi için de yapılabilir.
Smart Travel Hackathon’a bu yıl 103 kişiden oluşan 30 ekip başvurdu ve yarışmaya 66 kişiden oluşan 21 ekip katıldı. 7 ekibin tamamladığı Hackathon boyunca konularında uzman kişiler katılımcılara çeşitli konularda deneyimlerini aktardılar. Düzenlenen “Turizm’de Dijital Dönüşüm” başlıklı oturuma Setur Bilgi Teknolojileri ve Ar-Ge Direktörü Alphan Kimyonok, Divan BT ve Dijital Dönüşüm Direktörü Doğan Necip Mersin, Otokoç Otomotiv Teknoloji ve Strateji Direktörü Erdal Kemikli, Microsoft Türkiye CTO'su Onur Koç ve Microsof Türkiye Kurumsal Çözüm Satışlarından Sorumlu GMY ve Microsoft Teknoloji Merkezi Direktörü Elif Acar konuşmacı olarak katıldılar. Koç Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Kworks tarafından katılımcılara Business Model Canvas Eğitimi verildi, hafta içinde tüm ekiplere 1-1 mentorluk görüşmeleriyle destek sağlandı. Ayrıca Microsoft Bulut Servisleri Çözüm Mimarı Damla Alkan ve Bulut Servisleri Çözüm Mimarı Mesut Aladağ, yarışmaya katılan ekiplerin kullanımına açılan “Azure Data Science Virtual Machines” için kullanım ve teknik detaylara ilişkin bir eğitim verdiler.
Setur Bilgi Teknolojileri ve Ar-Ge Direktörü Alphan Kimyonok, Setur’un, seyahat teknolojileri alanında kilit rol üstlenen SeturTech markasıyla kurumsal ve bireysel seyahat yönetimi alanındaki operasyon gücünü, bilgi birikimini, tecrübesini, en güncel ve öncü teknolojilerle birleştirmeyi hedeflediğini belirterek şunları söyledi: “Smart Travel Hackathon ile Setur’un yenilikçilik ve yaratıcılığa verdiği değere bir kez daha dikkat çekmek istedik. Ülkenin dört bir yanından yetenekli, bilişim dünyasında çalışmaya istekli gençleri teknoloji alanında bizimle bir adım öteye taşımak istiyoruz. Hedefimiz yüksek teknoloji içeren çözümler alanında daha da ileri gitmek ve bu çerçevede gençlerin üretime katılımına çok önem veriyoruz. Genç yeteneklerle buluşmak amacıyla 2019 yılından itibaren düzenli olarak yapılan Hackathon sayesinde hem genç yeteneklerin bir araya gelmesi sağlamaktan hem de yeni fikirler üzerinde çalışma fırsatı yaratılmasından büyük mutluluk duyuyoruz.”
“Etkileşimli Turist Haritası” projesi
Setur “Smart Travel Hackathon”’da “Etkileşimli Turist Haritası” projesiyle birinciliği kazanan ve adını Antik Yunanca ’da seyahat arkadaşı anlamına gelen “Filita” sözcüğünden alan ekip, geliştirdiği Filita uygulamasıyla kullanıcılarına kişiselleşmiş seyahat rotaları çıkarıyor. Bunu akıllı turizme en uygun şekilde halen kullanımda olan taksi uygulamalarına entegre olarak bir turistin ulaşım ihtiyaçlarını lokal kaynaklar ile çözüyor. Müze vb. biletli turist kabul eden turistik destinasyonlara uygulama içinden yönlendirmeler yaparak bilet kuyruğunda bekleme gibi sorunların önüne geçiyor. Turistik destinasyonların tarihçesi gibi bilgilerine uygulamada yer vererek rehber görevi görüyor ve bunlara ek olarak gezen kullanıcıların yorum yapma, puan verme gibi özellikleri kullanması sayesinde etkileşimli bir bilgi ekranı sağlıyor. Müze, saray, antik kent gibi tarihi yerler geliştirilen artırılmış gerçeklik eklentisi ile kendi dönemlerindeki gibi kullanıcıya sunularak kullanıcının unutulmaz bir deneyim yaşaması amaçlanıyor. Filita uygulaması, metaverse ve tarihi eserler arasında köprü oluştururken artırılmış gerçeklik ile üç boyutlu tarama verileri buluta aktarılıyor ve geniş bir kütüphane oluşturuluyor. Aynı zamanda turistlerin Türkiye ve dünyanın zenginliklerini sanal alemde gezmelerine olanak sağlıyor.
Yarışmada birinci olan Filita ekibi 12 bin TL’lik para ödülünün yanı sıra Hackathon’un destekçilerinden olan Otokoç’tan 1 günlük Karavan Kiralama ve Pizza Pazzi de tüm ekip üyeleri için geçerli 2 kişilik akşam yemeği kazandılar. Bunun Yanında Kworks tarafından ön hızlandırma programına davet edildiler.
“Akıllı Otel Fiyat Karşılaştırma” projesi
“Smart Travel Hackathon”da “Akıllı Otel Fiyat Karşılaştırma” projesi ile ikincilik kazanan “Çok Gezen Bilir” ekibi “Seturn” isimli web sitesini geliştirerek güvenilir birçok farklı online rezervasyon sitesi tarafından sunulan konaklama yeri fiyatlarına ve tekliflerine yönelik bir otel karşılaştırma motoru oluşturdu. Seturn, kullanıcıya güvenilir acentelerden gelen en uygun fiyatı ve otellerin tedarikçilere göre yorumlarını sunuyor. Ayrıca iki otel arasında tercih yapacak kullanıcılar için otel özelliklerini karşılaştırarak en uygun opsiyonu gösteriyor. “Çok Gezen Bilir” ekibi 9 bin TL para ödülünün yanında tüm ekip üyeleri için Pizza Pazzi’de geçerli 2 kişilik akşam yemeği kazandılar. Bunun yanında Kworks tarafından ön hızlandırma programına davet edildiler.
“Görüntü işleme ile Duygu Analizi” projesi
“Berke, Eren ve Tekmen’in Takımı” adıyla Hackathon’a katılan ve üçüncülüğü kazanan ekip ise “Görüntü İşleme ile Duygu Analizi” projesi geliştirdi. Proje ekibi yarışma için geliştirdikleri “görüntü işleme” teknolojisini bir web servise dönüştürerek anlık olarak duygu analizini ve buradan çıkan sonuçları raporladılar. Takım, 6 bin TL para ödülü ve Divan Pastaneleri’nde geçerli 600 TL’lik hediye çeki kazandı.
Bu ödüllerin dışında dereceye giren tüm ekiplere Microsoft tarafından sunulan Azure platformdan (Azure Training Reward for IT Pro Package, Azure Training Reward for Developers Package, Azure Training Reward for Data & Ai Engineering) eğitimlerinden birine katılma hakkı verildi.
SETUR HAKKINDA
1965 yılında Koç Holding şirketlerinden biri olarak kurulan Setur, turizm alanında yurt içi ve yurt dışına dönük tur operatörlüğü ile otel satışı, IATA uçak bileti satışı, vize hizmetleri, kongre ve seminer organizasyonları ve yurt dışı eğitim başlıklarında hizmetler sunuyor.
2001 yılında Türkiye’nin en büyük online kurumsal seyahat portalı BookinTurkey.com’u bünyesine alan Setur, 2017 yılında bu platformu Seturbiz.com ismiyle yenileyerek dijital alanda da önemli bir atılım gerçekleştirdi.
Duty Free işletmeciliğinde Türkiye’nin en köklü ve en yaygın markası olan Setur Duty Free, tüm yurda yayılan havalimanları, kara sınır kapıları ve deniz limanlarında yaklaşık 22 bin metrekarelik alanda, 20 bölge 46 mağazasıyla gümrüksüz satış mağazaları işletmeciliği yapmaya devam ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.