• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 1 °C
  • Antalya 11 °C

Sivil Havacılık Zirvesi yapıldı

Musa Alioğlu

Bir önceki yazıma konu olan "SHGM ve DHMİ İstanbul'a taşınmalı" başlıklı yazımla ilgili olarak bir açıklama yapmak ihtiyacı doğdu. Şöyle ki, ben yazımda bu iki kurumun taşınması konusunu gündeme getirirken, bu fikir sanki benim görüşümmüş gibi bir durum ortaya çıktı. Oysa özellike Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün İstanbul'a taşınması konusunun fikir babası SHGM Genel Müdürü Sayın Dr. Ali Arıduru'dur. Bu konuyu bir kaç kez sektörle yaptığı toplantılarda gündeme getirmiş ve sektör mensuplarınca da görüşleri olumlu karşılanmıştır. Hal böyle iken benim yazımda konu, ilk kez ve benim tarafımdan üretilen bir fikir gibi yansımıştır... Oysa ben de çok iyi biliyorum ki, konu Sayın Genel Müdür'ün düşüncesidir ve yakın çalışma arkadaşlarının da katkılarıyla olgunlaştırılmaya çalışılmaktadır. Maksadı aşan ve bana ait olmayan bir fikrin bana aitmiş gibi görünmesinden doğrusu üzüntü duydum. Bu nedenle yanlış anlaşılmaya sebep olduğum için, sayın genel müdürün fikir haklarını ihlal ettiğim için hem kendilerinden, hem de tüzel kişilik olarak SHGM kurumundan özür diliyorum.

 

Geçen haftanın son günü Türk Sivil Havacılık Sektörünün zirvesi Antalya'da toplandı diyebiliriz. Kısa adı TÖSHİD olan Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği'nin aylık olağan yönetim kurulu toplantısı Sky Airlines'ın daveti üzerine Antalya'da yapılacaktı. Davete TÖSHİD Başkanı İzzet Tükenmez ve yönetim kurulu sıcak bakınca, havacılık sektörünün içinde bulunduğu durum ve son yaşanan olayların da görüşüleceği toplantıya Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün de davet edilmesine karar verildi. Sektörle iç içe olmayı ilke edinen ve sürekli yaptığı toplantılarla havacılığımızın daha iyi bir noktaya gelmesine gayret eden Genel Müdür Dr. Ali Arıduru'nun da olumlu görüş belirtmesiyle hazırlıklara başlandı. Toplantıya Türkiye'de faaliyet gösteren tüm yolcu ve kargo taşıyan havayolu şirketleri, yer hizmetleri kuruluşları, havalimanı işletmecileri, temsil ve gözetim şirketleri ve ikram şirketlerinin yönetim kurulu başkanı veya genel müdür düzeyindeki yöneticileri ile birlikte SHGM'den daire başkanı ve müdür düzeyinde 12 yönetici katıldı. Toplantının sabahki bölümünde şirketlerin temsilcileri teker teker söz alarak sektörün içinde bulunduğu durumu dile getirdiler. Bazı yöneticiler şirketlerin krizden etkilenmediğini, halen eleman çıkarmadıklarını, aksine uçak alımlarına devam ettiklerini ve personel almayı da sürdürdüklerini belirterek gerçekçi bir tablo çizdiler. Bazı yöneticiler ise krizin henüz gelmediğini, asıl sıkıntının bundan sonra yaşanabileceğine dikkat çekerek önlem alınmasını istediler.

 

Toplantının öğleden sonraki bölümünde ise Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün çok kapsamlı olarak hazırladığı sunum vardı. SHGM Genel Müdürü Dr. Ali Arıduru, yaptığı konuşmada yabancı ülkelerle yapılan ikili havacılık anlaşmalarından üye olunan ittifak ve paktlardan söz ederek, Türkiye'nin bölgenin havacılık lideri olduğuna dikkat çekti. D-8 ülkeleri, TRACEKA, Karadeniz Ekonomik İşbirliği ve ECAC gibi oluşumlarda Türkiye'nin söz sahibi olduğunu ve bu ilişkilerin günden güne geliştiğini söyledi.

 

Daha sonra sırasıyla Uçuş Standartları Daire Başkanı Nigar Çelik, Havalimanları Daire Başkanı Cemil Acar, Hava Ulaşım Daire Başkanı Ali Önder, Strateji Geliştirme Başkanı Faruk Subaşı söz alarak bölümleriyle ilgili bilgiler verdiler. Kurumun yaptığı denetim sayısının 2005 yılından başlayarak her yıl büyük oranda arttığı ve havacılığın böylece iyi bir düzeye geldiği özellikle vurgulandı.

 

Eğri oturup, doğru konuşmak gerekirse kurumun fiziki şartlarının iyileştirilmesi, otomasyona gidilmesi, evrak akışındaki hızlanma, konularında her şey 138 kişilik dar; ama başarılı bir kadro tarafından yerine getiriliyor. sivil havacılık sektörünün 2009 yılının sonuna kadar 300 uçağı geçmesini de dikkate alırsak kurumun ne kadar önemli bir görev üstlendiği böylece ortaya çıkar. SHGM, son yıllardaki atılımlarıyla dünya standardındaki genel müdürlük veya diğer bir deyimle otoritelerle başa baş gitmektedir. Bu da ülkemiz için kıvanç verici bir durumdur. Toplam 8 milyar dolarlık bir ciroya sahip olan sivil havacılık sektörünün başındaki otorite az adamla çok işi yapmayı gerçekten iyi bir şekilde başarıyor

Bu yazı toplam 2797 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.