SİNOP -Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca restorasyon çalışmaları sürdürülen Sinop Kalesi'nde, yapılan kazılar sonrası şehir giriş kapılarından en önemlisi Kumkapı gün yüzüne çıkartıldı.
M.Ö. 7. yüzyılda şehri korumak amacıyla Sinop Yarımadası'nın üzerine kurulan Sinop Kalesi, tarih içinde Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlılar döneminde çeşitli onarımlar geçirerek kullanıldı. Kale surlarının kuzeyden 800, güneyden 400, doğudan 500 ve batıdan da 273 metre olmak üzere toplam bin 973 uzunluğu bulunuyor. Sinop Müzesi Arkeologu Fuat Dereli yaptığı açıklamada, Sinop Kalesi'nde gezilip görülebilecek en önemli mekânlardan birinin kapı olduğunu söyledi. Burasının Roma döneminden kaldığını, ancak kalenin bazı bölümlerinin yıkılması sonucunda denizin aşındırdığını ve yok ettiğini kaydeden Dereli, bu çalışmalar tamamlandığında Sinop'un çok önemli kültür varlığına sahip olacağını ifade etti.
Evliya Çelebi'nin seyehatnamesinde bahsettiği en önemli 6 kapıdan biri olan Kumkapı'nın şehrin giriş kapısı olduğunu ifade eden Fuat Dereli, 1950 yılından önceki yıllarda bu kısımda bir demir kapı olduğunu akşam olduğunda belli bir saaten sonra gelenlerin şehre giremediklerini, içerde kalanların ise dışarı çıkamadıklarını vurguladı. Dereli, aşırı derecede hafriyat dökülmesi sonucunda burasının mezbelelik ve çöplük halde olduğu için insanların bu kapıyı bilmediğini ifade ederek, "Yaptığımız 1 haftalık temizlik ve kazı çalışmaları sonucunda bu kapı gün yüzüne çıkarıldı." diye konuştu.