ÖZKAN ALTıNTAŞ- TÜRKIYE TURIZM
İSTANBUL- Skal Marmara’nın Merter Güneş Otel’de düzenlenen yemeğine son aylarda turizm tesislerine getirilen vergi sistemi ve Şili’nin başkenti Santiago’daki Atatürk anıtı ve üzerindeki yazılar damga vurdu.
Skal Federasyonu Genel Sekreteri ve Skal Marmara eski başkanı Orhon Atameriç, arkadaşı Samet Oktay ile yaptıkları Arjantin ve Şili gezisi hakkında barkovizyonlu anlatımda Santiago'daki Atatürk Anıtı’ndan bahsetti. Orhon Atameriç, “Santiago’ya gelen turistler dünyanın örnek aldığı Atatürk’ün rölyefi önünde fotoğraf çektiriyor. Özellikle Türkler, resim çektirmek için adeta sıraya giriyorlar” dedi.
BENZERI OLMAYAN KAHRAMAN: ATATÜRK
Türkiye’den kilometrelerce uzaktaki bir ülkede anıtta yer alan Atatürk için yazılan anlamlı yazı Skal Marmara üyelerini duygulandırdı ve göğsünü kabarttı.
Çok özel bir taşla kaplanan anıtın üzerinde Atatürk’ün rölyefi, yanında büyük bir ayyıldız ve altında bakır harflerle yazılmış açıklama yer alıyor. Anıtın arkasındaki parkta yer alan büyük fıskiyeler caddeden geçen herkesin dikkatini çekiyor.
Şili’nin başkenti Santiago’da, Apoguinda caddesindeki Novigod Park’da 1992 yılında yapılmış olan rölyef de, Atatürk’ün portresi ve altında aşağıdaki yazının İspanyolcası yer alyor:
“Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, ülkesinin fedakar ve sadık hizmetkarı, benzeri olmayan, insanlık idealinin canlı örneği.. Bütün hayatını Türk Milletine adamış, milletine kendi ruhunu, ateşini vermiştir. Hatırası ve fikirleri, milletinin ruhunu ateşli tutan, sönmez bir meşale olarak yaşamaktadır.”
BU KADAR BÜYÜĞÜ ÖLMEDİ
Atatürk’le ilgili yazımızı, yaşanmış bir olayla noktalayalım.
Atatürk’ün öldüğü gün, İstanbul Üniversitesi’nde ders veren Alman Ord. Profesör Ernest E. Hirsch, derse girdiğinde öğrencilerinin üzgün halini görünce, yüreği parça parça olmuş halde, üniversite rektörüne telefon ederek;
- Bugün ders veremeyeceğim, ne yapayım dersiniz? diye sordu;
Rektör, Alman profesöre, şu cevabı verdi;
- Sizin memleketinizde büyük bir adam ölünce ne yapılırsa onu yapın...
Rektörün bu sözlerine Alman profesörün cevabı şu oldu;
- Almanya’da hiç bu kadar büyük bir adam ölmedi..
Alman Ord. Profesör Ernest Eduard Hirsch, yahudi kökenli olduğu için Hitler’den kaçıp Türkiye’ye gelmişti. Ord. Prof. Ernest Eduard Hirsch 1933-1943 arası dönemde İstanbul Hukuk Fakültesi’nde ve 1943-1952 arası dönemde de Ankara Hukuk Fakültesi’nde görev yapmıştır.
TURİZME GELEN VERGİLER
Yemekte, Skal Marmara Üyesi Mali Müşavir Mete Özmenç ile Güneş Otel’in Mali Müşaviri Vahap Kelebek, turizmcilerin vergiler hakkındaki sorularını yanıtladılar. Konaklama tesislerinin vergi ödemeleri hakkında bilgilendirmede otelin içinde bulunan her türlü işletmenin vergiye tabi olduğunu, otel dışında olan diğer tesislerin ise vergiye tabi olmadığı anlatıldı. Seyahat acentelerinin tüm faaliyetlerinin vergiye tabi olacağı, ancak uçak bileti kesmelerinin matraha dahill edilmediğini belirttiler.
EMİN GÜDE’NİN EV SAHİPLİĞİNDE
Merter Güneş Oteli Genel Müdürü ve Skal Marmara üyesi Emin Güde’nin ev sahipliğinde mutfak ile servis ekibi konuklara ordövr tabağı, paçanga böreği, sezar salata, levrek buğulama, tahin cevizli kabak tatlısı sundular. Daha sonra ise serpme meyve eşliğinde çay, kahve ikram edildi.
ÇANAKKALE VE ATATÜRK MÜZESİ
Skal Marmara Genel Sekreteri Merih Kırlı’nın organizasyonu ile düzenlenen yemekte konuşan Skal Marmara Başkanı Mert Okan, Aralık ayının son günlerinde Darıca Elit Hotel’de ‘Yılbaşı Partisi’ vereceklerini söyledi.
Mert Okan, engellilere tekerlekli sandalye projesini birlikte yürütttükleri yazar Bülent Türker’in Londra’da bir müzayede üzerinde ‘Mustafa Kemal’ adı yazılı Arjantin yapımı bir tabancayı satın aldığını belirterek “Çanakkale ve Atatürk Müzesi kurmayı planlıyoruz. Bülent Türker, Arjantin’de Atatürk adına üretilen tabancayı da bu müzede sergileyecek” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.