ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
SIDE- MANAVGAT/ANTALYA- Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Antalya ve ülke turizminin kalbi olan Side'de yaptıkları çalışmalarla tarihi ören yerinin '' silüetini bozan' tüm görüntü bozukluklarını ortadan kaldırarak tarihin gün yüzüne çıkmasını sağladıklarını söyledi. Şükrü Sözen, her yıl 5 milyon yerli ve yabancı turistik tatil yaptığı Manavgat Side turizm destinasyonunda en büyük değerin tarihi, kültürel ve arkeolojik varlıklar olduğunu söyledi.
ATATÜRK’ÜN İZİNDEKİ PROF. DR. ARIF MÜFID MANSEL
Side Antik Kentte tarihin gün yüzüne çıkma çalışmasının İzmir Efes'ten sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yurtdışına burslu okumak için gönderdiği Türkiye'nin ilk arkeologlarından olan Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel tarafından 1947 yılında başlandığını belirten Başkan Şükrü Sözen şunları söyledi: ''Dünyada sadece turizmle ve yaşamla iç içe olan tek tarihi ören yeri Side Antik Kenttir. Antik Kentte 73 yıl önce Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel ile Prof. Jale İnan'la başlayan kazı çalışması Anadolu Üniversitesi'nin son 15 yıldır süren çalışmalarla devam ediyor. İtalya Roma'da olmayan Roma dönemi eserleri Side Antik Kentte var. Mansel ve İnan'ın kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkardığı Roma ve Bizans dönemi eserlerinin Side Müzesi'nde sergileniyor.”
GEÇMIŞIN IMBIĞINDEN SÜZÜLEN TARIH
Side Antik Kentte yaptıkları estetik doku çalışmasıyla görüntü kirliliği oluşturan derme çatma binaları yıktıklarını belirten Başkan Sözen, '' görüntü kirliliği oluşturan kaçak binaları yıkınca tarihi ören yerinde Roma dönemi eserleri gün yüzüne çıktı. Tarihi doku gün yüzüne çıktı. Side'yi Side yapan temel değer taşı geçmişin imbiğinden süzülen tarihi, kültürel ve arkeolojik varlıklarıdır. Bizde bu eserleri emanet aldık. Gelecek nesillere aktarmak için koruma çalışması yaptık. '' ifade edildi.
GIRITLI TÜRKLER SIDE ANTIK KENTTE
Tarihi ören yerinde yerleşimin Osmanlı Padişahı 2'nci Abdülhamid'in Girit Adası'ndan Antalya Limanı'na getirilen Giritli Türklerin Side Antik Kentte oğlu Şehzade Selim adına kurulan Selimiye köyü kurulmasıyla başladığını vurgulayan Sözen, Selimiye de Giritlilerin 110 Osmanlı Cumbalı ev bulunduğunu, bu evlerin Osmanlı döneminin en sivil mimari eserleri olduğunu kaydetti.
IKINCI UNESCO KORUMASı
Sözen, Roma Dönemi hamamları bölgesinde çalışma yaptıklarının altını çizen Sözen, hedeflerinin Roma Hamamı Bölgesi'nde yapılacak çalışma ile bölgenin Xanthos'tan sonra ikinci Unesco Koruması altında olmasını sağlamaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.