ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
SİDE, MANAVGAT,ANTALYA- Antalya'nın Manavgat ilçesi Belediye Başkanı Şükrü Sözen, hedeflerinin 2020 yılından itibaren Side'yi kültür, tarih ve arkeolojik varlıkları tanıma turlarında '' dünya markası '' yapmak olduğunu söyledi.
Başkan Şükrü Sözen, son 3 yıldır Side Antik Kent'te çevre tasarımı çalışmalarıyla tarihi ören yerindeki kaçak ve imar izni olmayan yapıları yıktıklarını belirten Sözen, '' 3 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan Side Antik Kent'te başta Side Antik Tiyatro ve Tarihi Roma Hamamı ve Anıtsal çeşme (Dokuz çeşme) İtalya Roma'da bile bulunmayan Roma dönemi eserleri var. 1947 -1960 ile 1960-1970 yıllları arasında Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel ve Prof. Dr. Jale İnan kazılarında gün yüzüne çıkan Roma dönemi eseri Side Müzesi'nde sergileniyor.
Bu sezon turistleri Side'nin girişinde tarihi dokuya uygun yaptığımız döşeme yol ile antik kentte girmelerini sağlayacağız. Antik kentin girişine Side'nin antik dönemdeki bereket ve bolluğu sembolize eden '' Nar'' olacak. Ayrıca antik kentte araç girişine geçit vermeyeceğiz. Tarihi ören yerinde Helenistik, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu , Anadolu Beylikleri ve Osmanlı dönemi esrlerini gözümüz gibi koruyacağız.
Tarihin bize emanet ettiği insanlık kültür mirası eserleri gelecek nesillere en iyi şekilde taşıyacağz. Side Antik Kent'te 7 yıl önce Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Kazı Başkanı Prof.dr. Hüseyin Alanyalı ve eşi prof. Dr. Feriştah Alanyalı'nın Sur dibi kazılarında geçmiş dönemlere ait taban mozaikleriyle bin 800 yıllık Tüke Tapınağı ayağa kaldırılarak kültür turizmine kazandırıldı. Bilindiği üzere 2300 yıllık tarihi Apollon Tapınağı Antalya ve ülkemizin kültür, tarih ve arkeolojik varlıkları tanızma turizminde sembol. diye konuştu.
Antik Kentte 6,5 asır yaşamın olmamasına bağlı 19'ncu yılın ortalarında Osmanlı Padişahı 2'nci Abdülhamit'in oğlu şehzade Selim adına kurduğu Selimi'ye köyüne Giritt'ten gelen göçmenleri yerleşmesiyle hayatın yeniden hayatın altını çizdiğini vurgulan Sözen, sözlerini şöyle tamamladı:Dünyada hem yerleşimin hemde turizmin iç içe olduğu tek ''Tarihi ören yeri Side Antik kentidir. Kazı yapan hocalarımız antik kent içinde yaşam olduğu için 73 yıl içinde sadece ören yerinin yüzde 20'nin gün yüzüne çıkarıldığını söylüyor. Antik kentin tamamının gün yüzüne çıkmasının ise 3-5 asır sürebileceğini dile getiriyor.
Side'de Girit'ten gelenlerin yerleşimine bağlı Osmanlı sivil mimari eselerini günümüze taşıyan 110 Cumbalı Osmanlı evi var. Turizme hizmet veren bu tarihi evleri,n hepsini restore ettirerek koruma altına aldık. Side 2020 yılından itibaren dünya kültür, tarih ve arkeolojik varlıkları tanıma turizminde kendinden daha fazla söz ettireceğine inanıyorum. Belediye olarak kazı çalışmalarına her türlü desteği veriyoruz vermeyede devam edeceğiz.''
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.