Abdurrahman Büyükkeskin
Side-Manavgat/Antalya- Antalya'ya tatile gelen Avrupalı ve Alman turistler Side Antik Kente uğramadan ve Apollon Tapınağı'nda hatıra fotoğrafı çektirmeden ülkelerine dönmüyor. Antalya Manavgat Belediyesinin Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor Projesi kapsamında 2 yıl önce başlattığı ve 19'ncu yüzyılda Osmanlı Padişahı 2'nci Abdülhamid'in Girit Adasından getirdiği 7 asır hiç bir yerleşimin olmadığı Side'ye kurduğu ve oğlu Şehzade Selim'in ismini verdiği Selimiye köyündeki yapılan 130'un üzerindeki Osmanlı döneminin sivil mimari yapıları günümüze taşıyan Osmanlı Cumbalı evleri kaçak ,izbe ve tarihin kentin estetik yapısını bozan yapılar yıkılması ile tarih gün yüzüne çıktı.Side Antik Kentte Selimiye köyünün kimlik yapısı ve yerleşim kültür dokusunu oluşturan Osmanlı Cumvalı evlerinin etrafına yapılan kaçak izbe ve tarihi ören yerinde görüntü kirliliği oluşturan binalar yıkılınca döneminin sivil mimari eserleri gün yüzüne çıktı. 130'un üzerindeki Osmanlı Cumvalı evi günümüzde üçüncü kuşak Giritliler tarafından turistik işletme ve butik otel ve pansiyon olarak kullanılıyor.
Turist Rehberi Vedat Özçelik Side'nin yeni yüzünün Side Antik Kente kültür, tarih ve arkeolojik varlıkları tanıma turizmine bağlı turlara ilgi artırdığını söyledi. Rehber Vedat Özçelik, ''Antalya kültür turizminin üç önemli yer var bunlardan birincisi Perge Antik Kent ikincisi Antalya tarihi Kaleiçi ve Side Antik Kent. Kültür turlarına ev fazla ilgi Orta Avrupalı turistler ilgi gösteriyor. 300 bin yatak kapasitesi ile konaklamada Türkiye'nin en büyük turizm destinasyonu olan Manavgat , Avrupa pazarı, Baltık , İskandinav ve Rus pazarında Side ismi ile satılıyor. Side kültür turizminde hem ülke hemde Antalya markası. Eski köhnemiş binalar yıkılınca Side Ye kurulan Selimiye köyünün 150 önceki tarihi dokusu ve kendine özgü sivil mimari yapısı daha belirgin olarak gün yüzüne çıkması nedeni ile kültür turlarına ilgi iki aydır arttı. Özellikle Orta Avrupa ülkesi Romanya, Slovakya, Sırbistan, Makedonya, Macaristan ,Çekya ve Polonyalı turistlerin ilgisi çok yüksek. Dünya da üstünde tek yerleşim yeri ve turizmin 12 ay yapıldığı tek tarihi ören yeri Side Antik Kent. Side'nin altıda tarih üstüde tarih. '' dedi.
İzmir Efes'te sonra Türkiye'de kazı çalışması yapılan Side Antik Kentte Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel ile başlayan 75 yıl öncesi başlayan kazı çalışması günümüzde Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feriştah Soykal Alanyalı tarafından sürdürülmekte.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.