• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 11 °C
  • Antalya 15 °C

Side’de her yıl 5 bin turist tarihi yerleri deveyle geziyor

Side’de her yıl 5 bin turist tarihi yerleri deveyle geziyor
Deve turları düzenleyen Halil Duman, tarihi ören yerlerinde deve turlarına en fazla Alman, Rus ve iskandinav turistlerin çıktığını söyledi

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
SİDE-MANAVGAT/ANTALYA - Alanya ve Manavgat-Side'ye tatile gelen Rus, İskandinav ve Avrupalı turistler deve turlarıyla hem Yörük hayatını öğreniyor, hemde tarihi ören yerlerini geziyorlar.
Deve turları düzenleyen Halil Duman, tarihi ören yerlerinde deve turlarına en fazla Alman, Rus ve iskandinav turistlerin çıktığını söyledi. Duman, Side'de tarihi ören yerlerinde yıllık ortalama 5 bin turistin deve turu yaptığını kaydetti.
turistlerin-deve-turu-002.jpg
turistlerin-deve-turu-001.jpg
turistlerin-deve-turu.jpgDEVE ÜSTÜNDE TARIHI GEZI
Rus Mobaly Turizm Seyahat Acentesi kültür turizmi uzmanı Olga Ibrahimova, Antalya'ya getirdikleri turistleri tarihi ören yerlerini deve turlarıyla gezdirdiklerini kaydetti. Rusların, Side Antik Kent'i kumul alanda deve turlarıyla gezmeyi sevdiğini belirten Ibrahimov, "Ruslar, Side'de kumul alanda Side Antik Tiyatro, Devlet Agorası ve Piskoposluk Sarayı çevresini turlarla geziyor. Antik kentte deve turuyla Side Antik Tiyatro'yu tepeden görme imkanı oluyor. Turlarda bölgedeki tarihi yakından görüyor ve eserleri tanıyor. " dedi.
Iskandinav turizm uzmanı İlkay Özen, Antalya gelen Norveç, Isveç ve Danimarkalı turistleri Side, Alanya, Tlos, Myra, Likya Kaya mezarları ve Xanthos Antik Kent'teki tarihi eserleri deve üstünde görmeyi sevdiğini belirtti. Yıldız, İskandinav turistlerin en fazla deve turuna Alanya ve Side Antik Kent'te çıktığını söyledi.

ALMAN TELEVİZYONU SİDE'DE DEVE TURLARINI BELGESEL YAPTI
Alman televizyoncu ve belgesel yapımcı David Herregon, Antalya bölgesindeki deve turlarını tanıtımı için çekim yaptı. Deve turcularıyla röportaj yapan Herregon, çekimleri mart ayında Almanya'da bir özel televizyon kanalında yayınlanacağını söyledi. Deve turu kapsamında 12 farklı ülke turistinden görüş aldıklarını belirten Herregon, turistlerin deve turlarını ilginç ve fantastik bir tur olarak değerlendirdiklerini kaydetti. Herrogon, "Geçmiş yıllarda Mısır, İspanya ve İtalya'da da deve turlarıyla ilgili belgesel yapmıştım. Türkiye'de daha önce Burdur'un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü çevresinde yapılan deve turlarını göldeki aktivitelerle birleştirerek belgesel yapmıştım. Şimdi Antalya bölgesinde tarihi ören yerleri ve doğal güzellikleri deve turlarıyla tanımaya yönelik belgesel yapıyorum. Röportajlarla turistlerin tur sonrası yaşadıkları heyecanı kayıt altına alıyoruz." dedi.

turistlerin-deve-turu-003.jpg
turistlerin-deve-turu-004.jpg
turistlerin-deve-turu-005.jpgDEVE YÖRÜKLERİN GELENEKSEL ARACI

Alanya Deve Turcuları ve Turizmciler Derneği Başkanı Kadir Koca, deve turlarıyla turistlere Yörük hayatını öğrendiklerini kaydetti. Alanya'nın Anadolu Selçuklu Devleti'nin kışlık başkenti olduğu için tarihi İpek yolu üzerinde olduğu için devenin yük taşımada (tülü deve) önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Koca, şu bilgileri verdi: ''Alanya kalesiyle asırlarca tarihi limanıyla önemli deniz ticaretinin merkezi olmuştur. Deve tarihte ipek yolu güzergahında yük taşımada tarihi öneme sahip. Deve Yörüklerin Anadolunun Türkleşmesinde konar göçer olmada yarenleri olmuştur. Günümüzde de turizme hizmet veriyor. Yıllık 15 bin turisti tura çıkarıyoruz. Amacımız tarihi ve kültürel değerlerimizi dünyaya tanıtmak.'
turistlerin-deve-turu-006.jpg
turistlerin-deve-turu-007.jpg
turistlerin-deve-turu-008.jpg

Bu haber toplam 5333 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.