ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
SİDE-MANAVGAT/ANTALYA - 1983 ile 1990 yılları arası Antalya Manavgat Side Antik Kent'te Devlet Agorası'nın ayağa kaldırma çalışmasında tarihi 2 bin yıllık sütunların inşaat kalıbı ile harç dökülerek yapılması tarihi ören yerlerinde kültür, tarih ve arkeolojik varlıkları tanıma turizmine çıkan turistlere karşı mahcup düşürüyor.
Side Antik Kent'te bulunan Side Devlet Agorası tarihi sütunlarının beton harcı dökülerek ayağa kaldırılma görüntüleri kültür turizmine zarar veriyor. Sideliler, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Geceğe Miras Projesi kapsamında bir an önce koruma, ayağa kaldırma ve restorasyon çalışmasını bekliyor. Ülkede 1947 yılında İzmir Efes'ten sonra ikinci kazı çalışmasının yapıldığı Antalya Manavgat Side Antik Kent'te bulunan Side Devlet Agorası'nda 1983-1990 yılları arasında yapılan ayağa kaldırma çalışmasının günümüz kültür, tarih ve arkeolojik varlıkları tanıma turizmine zarar verdiği belirtiyor.
Side Antik Kent'te bulunan Roma dönemi eseri Side Devlet Agorası M.S.150 yılında inşaa edilmiş bulunmakta.
İnşaa edilten sonra iki deprem geçirmesine rağmen Side Antik Kent'te çoğu Helenistik ve Roma dönemi eseri ayakta kalarak günümüzde kültür turizmine hizmet veriyor.
1983-19990 yılları arasında Side Devlet Agorası sütunlarında yıkılmaları sonrası o dönemde ayağa kaldırma ve restorasyonu inşaat harcı kullanarak ve inşaat kalıbı çakılarak sütün yapılması kültür turlarına katılan Alman, İngiliz, Belçikalı, Hollanda, Lüksemburglu, Avusturyalı, Macar ve Fransız ile Rus kültür turuna çıkan turistlere karşı mahcup düşürüyor. Sideli turizmci Ramazan Yıldız, Side Antik Kent'te Devlet Agorasında tarihi sütunların tarihi dokuya ve aslına uygun restore edilerek ayağa kaldırılması gerektiğini söyledi.
Kokartlı Turist Rehberi İlkay Özen, Side Antik Kenti Devlet Agorası yıkılan ve yıkılmaya yüz tutan tarihi sütunların ayağa kaldırılmasının 1983-1990 yılları arasında yapılan çalışmalarda sütunların inşaat kalıbı çakılarak çimento, demir ile birlikte beton sütunların olması günümüz kültür turlarına çok büyük zarar verdiğini söyledi.
Rehber İlkay Özen,'' 42 yıl önce Side Devlet Agorası'ndaki sütunların bilinen betonarme olması bizleri turistlere karşı mahcup ediyor. Side Antik Kent'te son iki yıldır Geleceğe Miras,Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor Proje kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın geniş kapsamı restorasyon çalışması yapıyor. Bakanlık öncelikli olarak Side Devlet Agorası beton sütunlar ile Apollon Tapınağı'nda bazı kısımlarda paslanış ve küflü demirlerin görüntülerinden oluşan görüntü kirliliğinden kurtularak acilen restorasyon yapılmalı. Küflü demir ve beton dökme görüntüler Antalya kültür turizmine çok büyük zarar veriyor. Turistlerin sorduğu sorulara cevap veremiyoruz. Dünyanın hiçbir antik kentinde böyle bir durum yoktur.'' diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.