ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL- Skal Marmara’nın sanal toplantısında Türkiye’nin dünyada benzeri olmayan özelliklere sahip sihirli ağacının ürünü olan “zeytin’i konuşan Ayerya Rüzgarlı Vadi Çiftliği Kurucusu ve Skal İzmir İzmir Üyesi olan Pelin Omuroğlu “Urla’da organik tarım ve agro turizm yapılıyor. Urla'da çevreye zarar veren karbon salımı yapan araçların özellikle Cumartesi-Pazar girmesi yasaklanmalıdır. Belediye bisikleti ve elektrikli araçların kullanılmasını teşvik etmelidir” dedi.
HURMA ZEYTINI
Urla’nın dünyada bir eşi daha olmayan ve olgunlaşıp ağacından düştüğü zaman yenilen Erkence Ağacı’nın ürünü “hurma zeytini” gibi bir değere sahip olduğunu anlatan Pelin Omuroğlu, Türkiye’de tarıma verilmeyen destek nedeniyle üreticinin çıkış yolları aradığını belirerek “Çok büyük emeklerle koruduğumuz zeytin ağaçlarından ürettiğimiz zeytin ve zeytinyağının geliri yetmez oldu. Tarımdan çok butik tesisimiz, restoranımız ve konuklarımız için sunduğumuz agro turizmden kazanır olduk” şeklinde konuştu.
KULÜPLERARASı DAYANıŞMA TOPLANTıSı
Skal Marmara Başkanı Melih Buluç ve Genel Sekreteri Merih Kırlı’nın düzenlediği, USDF eski Başkanı Faik Alsaç’ın moderatörlüğünde online ortamda Skal Marmara’nın yaptığı “Kulüplerarası Dayanışma Toplantısı”nda “zeytin” konuşuldu.
ÖLÜMSÜZ ZEYTİN AĞACI
Urla’da kurulu Ayerya Rüzgarlı Vadi Çiftliği Kurucusu ve Skal İzmir İzmir Üyesi olan Pelin Omuroğlu, Urla’da zeytin üretimi, Erkence Ağacı ve Agro Turizm konulu konuşmasında Skal üyelerine “Ölümsüz Zeytin Ağacı’nı anlattı. Zeytin ağacının kendi kendisini onaran ve ömrünü uzatan özelliklere sahip olduğunu belirten Omuroğlu, Urla’da betonlaşmanın zeytin ağaçlarına zarar vermeye başladığını belirtti.
KADIN GİRİŞİMCİ: OLEOLOG
Yaptığı sunumla çalışmalarını anlatan “kadın girişimci” olarak bir çok yayında zeytini anlatan Pelin Omuroğlu’nun kartvizitinde “oleolog” yazıyor. Bu ünvan zeytin ve zeytinyağı üzerine çalışan tadımcılar kullanıyor.
Pelin Omuroğlu, Urla’daki çiftliklerinde mevsimine göre enginar üretimi yaptıklarını da belirterek şunları söyledi: “Enginarları zeytin ağaçlarının arasına ektiğimizde bir şeyi farkettik. Yanında bulunan ağaçtan elde ettiğimiz zeytinyağına enginar aromasının karışarak farklı bir lezzet ortaya koyduğunu gördük. Bunu aynı şyekilde domates gibi ürünlerle denediğimizde aynı şey olduğu farkettik. Zeytin ağacı çok hassas bir yapıya sahiptir. Aynı toprak, aynı iklimde birbirinde 50 metre uzakta olan ağaçlardan topladığımız zeytinlerin bile lezzeti farklı oluyor. Yamaçta, düz alanda ve farklı yerlerde yetişen zeytinler daima farklı oluyor.”
ÜRETİCİYE ZARAR VEREN KARARLAR
Hükümetin zeytin ve zeytinyağı konusunda bazı yanlışlar yaparak üreticiye zarar verdiğini söyleyen Omuroğlu şöyle devam etti: “Türkiye’de zeytin üreticileri yurtdışına markasız olarak bidonlarla zeytinyağı ihraç ederdi. Ancak hükümet bir gecede aldığı kararla yurtdışına markasız zeytinyağı ihracını durdurdu. Yüzlerce üretici zor durumda kaldı. Çaresiz ürünlerini iç piyasaya sunarak tüketmek zorunda kaldı. Bu durumda en büyük zararı gören tüketiciler oldu. Ülkemizde geç kalmadan tarıma destek veren politikalar üretilmesi gerekiyor.”
"ÖLÜMSÜZ Z" VİDEOSU
Youtube'ta yayınlanan "Ölümsüz Z" videosu zeytinin hikayesini anlatıyor. Videonun açıklaması şöyle:
Zeytin, insanın hayatını sürdürebilmesi için gereken her şeyi, tek başına karşılayan bir ağaç.
Aydınlatıyor, ısıtıyor, besliyor, koruyor, tedavi ediyor, temizliyor, ailelerin geçimini sağlıyor...
Bu nedenle zeytini tanıyan bilen insanlar onu asla kaybetmek istemiyor ve tutkuyla bağlanıyor.
‘Ölümsüz Z’ filmi, ana karakterleri Cahit Çetin, Pelin Omuroğlu Balcıoğlu ve Levent Köstem ile bir yandan zeytinciliğin güncel fotoğrafını çekerken, Ümmühan Tibet ile Türkiye’de ve dünyadaki son durumu aktarıyor.
Prof. Güven Bakır, zeytin tarihinde çok önemli yere sahip ‘Klazomenai Antik Zeytinyağı İşliği’ni nasıl ortaya çıkardığına, Beğendik Abi lokantasının sahibi Handan Kaygusuzer, zeytinyağının yemek kültürümüzdeki yerine, vurgu yapıyor.
Öte yanda Urlalı öğretmen Serpil Koldagüç, öğrencileriyle oluşturduğu zeytin koleksiyon bahçesinde, çocuklarla hasat coşkusunu; zeytin ağacını bilmeden büyüyen ama ilk görüşte aşk yaşayan Bornova Zeytincilik Enstitüsü müdürü Ünal Kaya, dünyanın zeytin gen kaynaklarını koruma görevini üstlenmenin gururunu yaşıyor.
Film, zeytin meyvesini sıkmayı öğrenerek, karanlığı aydınlatan, ısınan, savaşlarda yaralarını zeytinyağıyla saran, hastalıklardan onunla korunan, vücudunu zeytinyağlı sabunla temizleyen, olimpiyatlarda sporcunun başarısını zeytin dalından taçla ödüllendiren, onu barışın ve iyiliğin simgesi haline getiren insanın öyküsünü, insandaki zeytin tutkusunu güçlü sinematografisiyle yeni nesillere aktarmayı hedefliyor.
PELIN OMUROĞLU KİMDİR
1994 Yılında Ege Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu, Seracılık bölümünden mezun olmuştur. 1996-1997 Yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde, UCDavis’te botanik ve bahçe bitkileri bölümlerinden dersler alıp, Orkide Botanik Serasında bir dönem staj yapmıştır. Organik tarım konusunu üniversitede ve Kaliforniya bölgesinde organik tarım yapan çiftlikleri ziyaret edip araştırmalar yaparak öğrenmiş ve 2000-2001 yılları arasında Pre MBA - PROCADE eğitimi almıştır.
1998 yılında Türkiye’ye dönmüş ve babası Erdinç Omuroğlu ile Urla – Yağcılar köyünde Ayerya Rüzgarlı Vadi Çiftliği’nde zeytinliklerini kurmaya başlamışlardır. 2003 yılında organik tarım sertifikası alarak Türkiye’nin ilk sertifikalı organik küçük baş hayvancılığını yapmıştır. Halen organik zeytin ve bahçe bitkileri ile iç mekan orkide üretimini sürdürmektedir.
2002-2003 Alsancak Rotarakt Kulübü Başkanlığı’nı yürütmüştür.
2009-2015 yılları arasında Urla Birliği - Slow Food grubunun etkin bir üyesi olmuş, 2010 yılında seçilerek, 9 delege ile birlikte, Türkiye’yi temsilen, İtalya’da, Torino’da düzenlenen Terra Madre toplantısına katılmıştır.
Ayerya’da 12.000 adet zeytin ağacından elde edilen ürünleri, Olivurla markası ile piyasada yer almaktadır. 2013 yılında İZKA desteği alarak Türkiye’nin ilk güneş enerjisi ile çalışan Turla Organik Zeytin ve Zeytinyağı Tesisi’ni kuran Omuroğlu Ailesi ürünlerini burada organik zeytin ve zeytinyağına dönüştürmektedir. İşletmelerinde, Urla Yarımadası zeytinyağı kalite kriterlerini arttırmaya yönelik çalışmalar yapmaktadır.
Turla Şirketi’nin, Urla’da, Ayerya Organik Ürünler Dükkanı ve bir Café’si bulunmaktadır. Pelin Omuroğlu bu mekanda, gastronomi turizmi çerçevesinde etkinlikler düzenlemekte, zeytin ve zeytinyağı tadımları yaptırmaktadır.
Pelin Omuroğlu, 10 Nisan 2014’de Slow Food International, "Ark of Taste”e, kaybolmaya yüz tutmuş gıdalardan ‘Erkence Varyetesi’ zeytinyağının duyusal özelliklerini kayıt altına aldırmıştır.
Mayıs 2015’ten itibaren, akredite edilmek üzere oluşturulan, Izmir Ticaret Borsası Zeytinyağı Tadım Paneli, Panelist eğitimlerine devam etmektedir.
2-3 Mayıs 2015, 1. Uluslararası Urla Enginar Festivali’nin organizatörlerinden olup, 29 Nisan - 1 Mayıs 2016 tarihlerinde düzenlenecek 2. Uluslararası Urla Enginar Festival Komitesi’nde de görev yapmaktadır.
OLIVURLA Organik Naturel Sızma Zeytinyağı, Domat varyetesi ile İtalya - Bari’de yapılan Organik Zeytinyağı yarışmasında 2015 BIOL SILVER MEDAL ödülüne layık görülerek bölgeye kıymetli bir ödül kazandırmıştır.