Zeus Tapınağı göç yolundaki leylek ailesine yuva oldu

Zeus Tapınağı'na yuva yapan dişi ve erkek leylek çifti; yumurtadan çıkardıkları 2 yavrusuna uçmayı öğrettikten sonra Afrika’ya göç etti.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
SIDE-MANAVGAT/ANTALYA
- Mersin'in Silifke ilçesinde 65 yıldır Roma'dan kalma Zeus Tapınağı'na yuva yapan dişi ve erkek leylek çifti; mayıs ayı sonunda yumurtadan çıkardıkları 2 yavrusuna uçmayı öğrettikten sonra Afrika ülkesine göç etti. 15 Nisan'da ilkbaharın müjdecisi olarak Türkiye'ye gelen göçmen kuşlardan leyleklerin Afrika ülkelerine göçü başladı.

Bunlardan biride Mersin'in Silifke ilçe merkezinde bulunan Roma Zeus Tapınağı halk arasında Jupiter Tapınağı olarak bilinen tapınağa 65 yıldır yuva yapan leylekler tapınak sütununun tepesinde bulunan yuvada yavrularını büyütüp uçmayı öğrettikten sonra sıcak ülkelere göç ediyor. Zoolog Zeynep Olcabay, mayıs ayında yavru leyleklerin yumurtalardan çıkma zamanı olduğunu, bu ayda anne-baba leylekler sürekli yavrulara solucan, kurbağa, büyük böcekler, küçük fareler ve balıklar taşıyarak yavrularını beslediklerini söyledi.Haziran ayının o ortasında yavru leylekler iyice büyümüş olmasına karşı uçmayı becerileri olmadığı için anne-babalarından gelen yiyecekle beslendiklerini ifade etti.

Yavru leyleklerin yuva içinde ilk uçuş denemesi yaptığı ayı ayın temmuz olduğuna dikkat çeken Olcabay, '' İlk uçuş denemelerinin yapıldığı bir aydır Haziran. Yuvanın içinde zıplayan, kanat çırpan yavrular görürüz bu ayda. Yavrular iyice büyüdüğü için yuvaya sığmayan leylek ailesinin büyükleri artık, yakındaki ağaçlarda uyumaya başlarlar.'' dedi. Leyleklerin uçuş denemelerinin daha sık yapıldığı ayın ağustos olduğunu belirten Olcabay, şunları kaydetti.:'' Yavruların havada birkaç saniyeden fazla kalabileceği günler başlamıştır. Yavru leylekleri bu ay içinde yere düşerken, yuvaya konmaya çalışırken, direğe çarparken görebiliriz. Ayın sonuna doğru uçmayı başaran yavrular, onluk gruplar oluşturarak güneye doğru göç etmeye hazırdırlar. eylülde ; Sonbahar gelince, anne-baba ve yavru leylekler güneye göç ederler. Birlikte havada önce yükselir, sonra güneye doğru süzülmeye başlarlar. Güneye olan bu yolculukları yaklaşık 4 hafta sürer.''
Silifke'de yaşayan 83 yaşındaki Kemakl Ak, 65 yıldır Zeus Tapınağı'daki leyleklerin baharda gelişinin sevincini eylül ayı sonunda da Güneye göç etmelerinin hüznünü yaşadığını söyledi.
Öte yandan, Antalya'nın Manavgat ilçesi Çeltikçi Mahallesi Çeltikçi Camii ile Taşağıl Mahallesi Taşağıl Camii'nin kubbesine 50yıldır yuva yapan leylekler yavrularını büyütüp uçmayı öğrettikten sonra göç etti. Taşağıl Mahalle Muhtarı Ali Nail Erseven, ''Camimizin kubbesine 50 yıldır leylekler yuva yapıyor. ilkbaharda gelen erkek ve dişi leylekler yavrularını büyütüp uçmayı öğrettikten sonra sıcak ülkelere göç ediyor.'' ifadesinde bulundu.

Manşetler

İstanbul’da dört kişilik bir ailenin maliyeti 73 bin 739 lira
Bisikletin en hızlıları Antalya’da pedal çeviriyor
Kapalı Çarşı’da koşulmazı koşmaya hazır mısın?
Rixos Sailing Cup 2024: Göcek’te rüzgarla yarış başladı
Kapılarını açan Büyük Mısır Müzesi göz kamaştırıyor
Depremde yıkılan 600 yıllık Yusuf Kümbet restore edildi
İngiltere ve Galler arasına lüks yataklı tren geliyor
Aşk Çeşmesi'ne yapılan tahta para havuzu turistleri kızdırdı
Boot Düsseldorf 2025 'We Love Water' ’sloganı ile açılıyor
Antalya Havalimanı 2025’e 82 milyon kapasiteyle girecek