MADRİD- 'Dünya koronavirüsü dizginlemeye, yoksul ülkeler de tedarik için mücadeleye devam ederken, varlıklı ülkeler ihtiyaç duyduklarının bir milyar üzerinde Covid-19 aşısına sahip olacaklar.'
Açıklama, dünya genelinde aşırı yoksulluğu ve önlenebilir hastalıkları sona erdirmek için kampanya yürüten küresel ONE Hareketi tarafından cuma günü rapor olarak kamuoyu ile paylaşıldı.
ONE, Covid-19 aşıları için mevcut tedarik anlaşmalarını analiz ettiği raporunda, ABD ve İngiltere gibi varlıklı ülkelerin salgına karşı tam teşekküllü küresel mücadeleyi güçlendirmek için fazla miktardaki aşı dozlarını (yoksul ülkelerle) paylaşmaları gerektiğini bildirdi.
Rapora göre, bugüne kadar Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, İngiltere, Avustralya, Kanada ve Japonya, 3 milyardan fazla doz aşıyı garanti altına aldı.
Oysa bu ülkelerin tüm vatandaşlarına iki doz aşı yapmak için 2,06 milyar doz aşıya ihtiyaçları varken zengin ülkeler çeşitli anlaşmalarla bir milyardan fazla aşıyı stok yaptı.
DSÖ'den uyarı: Zengin devletler yüzünden yoksul ülkeler Covid-19 aşısına ulaşamıyor
"Bu ölçüsüz aşırılık, aşı milliyetçiliğinin somut bir örneğidir." diyen ONE Hareketi politika direktörü Jenny Ottenhoff, yaptığı açıklamada, "Zengin ülkeler, salgının başlarında aşılarla ilgili taleplerini (ihtiyaçlarını) makul bir şekilde korumaya aldılar. Bu girişimleri iyi sonuç veriyor. Ancak dünyanın her yerinden milyarlarca insanı koruyacaksak rotada ciddi bir düzeltme yapılması gerekiyor." sözleriyle ihtiyacından fazla aşı stoku yapan ülkelere tepkisini dile getirdi.
Reuters'ın haberine göre, Dünya Sağlık Örgütü, fazla miktarda aşı sahibi ülkeleri tek taraflı kullanım yerine paylaşıma ve adaleti sağlamak için de küresel COVAX programına bağışlamaya çağırdı.