Yunanlılar nazar boncuğu peşinde

Yunanlılar Hacivat Karagöz, baklava, lokumdan sonra şimdi de ülkemizde 3500 yıldır var olan nazar boncuğuna sahip çıktı.

İZMİR- Yunanlılar Hacivat Karagöz, baklava, lokumdan sonra şimdi de ülkemizde 3500 yıldır var olan nazar boncuğuna sahip çıktı.

İzmir'deki toptancılardan nazar boncuğu alıp ülkelerine götüren Yunanlılar bunları kendi üretimleri gibi gösterip yurt dışına ihraç ettiği ortaya çıktı.

Brezilya'dan boncuk üretimi yapılan İzmir'in Kemalpaşa İlçesine bağlı Nazarköy'e gelen bir mail Yunanlıların oyununu ortaya çıkardı.

Brezilyalı bir alıcı, son yıllarda Yunanlıların nazar boncuğunu kendi üretimleri gibi sattığını, yaptıkları bir araştırmada bu kaliteli nazar boncuklarının Türkiye'den, özellikle de İzmir'den geldiğini belirlediklerini bildirdi.

Bir taraftan Çin'den ithal edilen ucuz plastik nazar boncuğu ihtalatı ile mağdur olan nazarboncuğu üreticisi ikinci darbeyi de komşumuz Yunanistan'dan yedi.

60 yıldır ocaklarda 1200 derece sıcaklık karşısında alın teri dökerek bu kültürü yaşatmaya çalışan Nazarköylüler bu haksızlığa isyan etti.

Haksız ihtalat ve rekabet nedeniyle ocakların bir bir kapanmaya başladığı 70 hane, 350 nünufuslu köy halkının büyük bölümünün boncuk üretimiyle geçindiği Nazarköy'de boncuk üretimi yapan Mahmut Sür, köydeki 12 ocaktan geriye çalışan dört ocak kaldığını söyledi.

Sür “Her geçen gün yok olan bir kültürü yaşatmak için binbir mücadele verirken olmadık haksızlıklara uğruyoruz. İzmir'e gelip bizden boncuk alan Yunanlıların bunları yurt dışına kendi üretimleri gibi gösterip ihraç ettiklerini Brezilya'dan gelen bir mail ile öğrendik. Çin'den sonra bir darbe de Yunanlılardan yedik. Yunanlılar uyanıklık yapıp öz kültürümüz olan nazar boncuğumuza da sahip çıkmaya çalışıyorlar,'' dedi.

Turistlerin Uzakdoğu ülkelerinden ithal edilen plastik nazar boncuklarını sevmediklerini, el işçiliğiyle üretilen nazar boncuğunu tercih edip istediklerini belirten Sür “Köyümüze gelen turistler ‘bu kültürü öldürmeyin,’ diyor. Turist el emeği istiyor. Turist bunu isterken ülkemizde bu kültürün korunması karşılığında bir destek göremiyoruz. Nazar boncuğunun yaşatılıp korunması konusunda gerekli önlemler alınmalı,'' şeklinde konuştu.

Manşetler

Turizm yatırımcıları İstanbul TIF 2024’te buluşuyor
ITB Berlin 2025: Seyahatin Geleceğine Açılan Bir Kapı
“Kadın kadına turlar” yükselen trend haline geldi
Acentelerin şimdiden hazizlemesi gereken 10 yol
Dominik, ziyaretçiler için girişi basitleştirdi
Yüksek uçak biletleri "her şey dahil tatil"i pahalı yapacak
Özel adalar Cruise Line gelirlerini tetikliyor
Cancun Havalimanı’na 400 milyon dolar yatırım
İpek Yolu'ndaki İki Kayıp Şehrin Kalıntıları Bulundu
Babil tabletlerine göre Nuh'un gemisi Türkiye'de