Yolcu gemileri sefere çıkmıyor ve ne yapıyorlar?

Kimse kruvaziyer seferlerinin ne zaman normale döneceğini bilmiyor. ABD’de kruvaziyer şirketleri 15 Eylül'e kadar sefere çıkmamayı kabul etti.

TOKYO - Dünyanın dev kruvaziyer şirketlerinin yolcu gemileri Covid 19 nedeniyle büyük darbe aldı ve sefer çıkamıyorlar. Şimdi herkesin aklında “Sefere çıkmıyor ve ne yapıyorlar? Ne olacak?” soruları dolaşıyor.
Kruvaziyer endüstrisi dehşet verici bir değişim içinde. Sağlık ve güvenlik protokollerinden çalışanlara sağlanan faydalara ve sigorta kapsamından araç içi sağlık tesislerine kadar, Covid-19 salgını, yolcuların yolculuk planlarını sürdürecek kadar emin olabilmeleri için seyir hatlarının ele alması gereken sorunlar yaşanıyor.
Açıklamalara göre kruvaziyer seferlerinin aksadığı Mart ortasından bu yana, dünyanın ünlü kruvaziyer şirketlerinin denizde bekleyen 400 kadar yolcu gemisinden sadece bir bölümü bir avuç denilecek yolcusunu ve mürettebatını karaya indirebildi. Birkaç küçük gemi sefer yapabiliyor, ama bir çoğu gemileri limanlara çektiler ve mürettebatını dünyanın her köşesinden geri gönderiyor. Geri kalanı, yaklaşık 42 bin personel yolcu gemilerinde kalıyor ve boşta oturuyor.

HURDAYA ÇIKAN GEMİLER
Kimse seferlerin ne zaman normale döneceğini bilmiyor. ABD’de kruvaziyer şirketleri 15 Eylül'e kadar sefere çıkmamayı kabul etti. İkinci çeyrek finansal raporlarına göre dünyanın önemli kruvaziyer şirketi Carnival, filosundaki altı eski gemiyi emekli etmeyi ve birinin hurda için satılabileceğini bildirdi. Bu arada Costa Cruises’ın 24 yaşındaki Costa Victoria'sı hurdaya çıkarılıyor Sudan çıkarak hurdaya gönderilen bir geminin parçalarının toplamından daha az değerli olduğu belirtiliyor.
P&O, Princess Cruises ve Cunard'ın işletmecisi Carnival Cruises, 2020 yılının ikinci çeyreğinde 4,4 milyar ABD doları zarar rapor ettikten sonra altı yolcu gemisini satıyor. Carnival, normal faaliyetlerine ne zaman devam edebileceğini 'kesin olarak tahmin edemediğini' söyledi. Royal Caribbean'ın sahip olduğu kruvaziyer hatları beklemeyi 15 Eylül'e kadar uzattı. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin 'sefer emri' nin 24 Temmuz'da sona ermesi planlanırken, Kanada'nın ülke sularındaki yolculuk yasağı bu yıl 31 Ekim tarihine kadar sona ermeyecek. Bu arada kruvaziyer personeli kruvaziyer gemilerinde mahsur kalır. Haziran ortasında 42.000 mürettebatın hala denizde kaldığı, ancak ülkesine geri gönderildiği bildirildi.

GEMİNİN EVE DÖNÜŞÜ ÜMİT VERDİ
Yüzlerce insan birkaç hafta önce Glasgow Nehri Clyde'nin kıyılarına, şehrin kalbine doğru seyreden küçük, ancak üst düzey bir yolcu gemisini seyretmek için sıraya girdi. Azamara Cruises’in gemisinin, Covid 19 nedeniyle aylardır sosyal yaşamdan uzak kalan, denizde bekleyen yolcularının “eve dönüşü” heyecanı vardı.. Gemi peroneli yanında gemini güvertesinde bulunan 700 yolcunun varlığı herkese moral verdi. Sonuçta bu bir “eve dönüş” kutlamasıydı. Tıpkı pandeminin acımasızlığı ile uğraşan diğer tüm gemiler gibi, yaşam desteği ile ilgili bir gemiydi.
Bu nedenle Azamara Journey'nin Glasgow'daki “eve dönüş” ünün kutlaması insanları umutlandırdı. Gemi şehrin dışındaki normal gemi rıhtımından yerine bir kargo limanına yanaştırıldı. Daha az şanslı gemilerin ise denizde demir atmaktan başka seçeneği bulunmuyor. Birleşik Krallık'ta, liman yetkilileri dönen gemilerdeki mürettebatın refahı konusundaki endişeler üzerine Bristol ve Essex'e demirledi.

SADECE KARLILIK DEĞİL!
Salgın kruvaziyer şirketinin sadece kârlılığını engellemiyor. Aynı zamanda en masraflı bölüm varlıkları olan gemileri için potansiyel bir ölüm emir olarak değerlendiriliyor.
Mekanik konulardan, kasırga risklerine, cezai suçlar oluşturabilecek düzenleyici engellere kadar herşey var. Ayrıca bu yıl başında Yokohama ve Nagasaki'de rölantide çalıştıran virüslü gemilerin Japonya'da ortaya çıkması kruvaziyer endüstrisinin hiç karşılaşmadığı bir bataklığa girmesine neden oldu.

CARNİVAL’DA 4.4 MILYAR DOLAR ZARAR
Dünyanın en büyük 9 markası içinde yer alan kruvaziyer şirketi Carnival Corp.’un SEC raporunda gemi ve idari giderlerinin, tüm gemileri durmasından sonra ayda 250 milyon dolar zararda olduğu belirtildi. Carnival, seferlerin ne zaman devam edeceğini tahmin edemediğini belirterek, bilançoda sadece ikinci çeyrekte 4.4 milyar dolar zarar ettiğini bildirdi.

UÇAKLAR VE GEMİLER ARASINDAKİ FARK
Uçaklarda olduğu gibi, boş bir yolcu gemisinin bakımıyla ilgili ilk sorun, ona park etmek için bir yer bulmaktır. Pandemide 16.000 uçak yere indi. Uçaklar hangarlarda, havaalanı pistlerinde, çöllerdeki vahalara kadar kuru ve paslanmaya engelleyici yerlerde saklandı. Gemiler, ise fırtınalı yerlerde kalabilmek için uygun koşullara saHip yerlere ihtiyaç duyuyor.

CORONA DÖNEMINDE KRUVAZIYERLERDE YAŞANANLAR
Kıyıya yanaşamadıkları için kruvaziyer gemileri açıkta veya limanlarda bekliyorlar. Bu nedenle yaklaşık 40.000 yolcu gemisi çalışanı, coronavirus korkusundan denizdek gemilerde sıkışıp kaldı. Bu gemilerin aynı anda yanaşması için, özellikle de 8,880 yolcu ve mürettebat taşıyan büyük gemiler için yeterli liman alanı bulunmuyor.



DEV GEMİLER DENİZDE BEKLİYOR
Gemi izleme sitesi Cruisemapper.com'a göre, bu hafta, Karnaval Cruise Line, Royal Caribbean ve Celebrity Cruises'dan 15 gemiden oluşan bir küme, Bahamalar yakınlarında bekliyor. Dünyanın en büyük yolcu gemisi olan 6.680 yolcu Deniz Senfonisi, Dominik Cumhuriyeti dışında duruyor.

Emekli ABD Donanması yardımcısı amiral ve Carnival'ın denizcilik subayı Bill Burke'e göre şirketin 105 gemisini duraklama yerleri şöyle: Karayipler'de 20, Avrupa'da 40, Asya'da 35 ve Doğu Pasifik'te 10. Burke, ayrıca Covid 19 ile ilgili sürenin bu yılın üçüncü çeyreğine kadar uzanacağını belirtti.

YÜKSEK BAKıM MALİYETİ

Gemileri çok uzun süre durdurmanın işin en acı noktası olduğu bildirildi. Eşyaları korumak, daha sonra pahalıya malolacak onarımları engellemek için gemilerin çalışmaya davam etmeleri gerekiyor
Kruvaziyer gemileri için en zararlı seçenek, gemiyi bir yere bağlamak, tüm sistemleri kapatmak, sadece bazı acil durum jeneratörlerini ve birkaç yangın güvenliği ekibini ve bekçileri görevde bırakmak olarak belirtiliyor.

BAKıM, KONTROL AVANTAJı IÇIN İÇİN SICAK DÜZEN GEREKİYOR
Cruise Industry News'in genel yayın yönetmeni Monty Mathisen şunları anlattı: “Modern yolcu gemileri sadece bir iskelede kapatılacak ve bırakılacak şekilde tasarlanmamış veya inşa edilmemiştir. Bakım, kontrol ve önleyici çalışma gerektiren çok miktarda makine, elektronik ve hatta çelikten bahsediyorsunuz.
Bu çoğunlukla endüstride "sıcak" veya "soğuk" düzen olarak adlandırılan iki senaryodan birini içerir.

Sıcak düzende, çoğu sistem çalışmaya devam eder; soğuk yerleşimde balast tankları, türbinler ve dişli kutuları gibi daha fazlası kapatılır. Soğuk düzenler, dış kapıları ve pencereleri kapatmak, çarşafları kuru bir yere taşımak, minderleri kenara koymak, tüm şifoniyer çekmecelerini ve dolaplarını açmak ve banyo armatürlerini mühürlemek gibi ekstra önlemlerle birlikte gelir.

Sıcak düzenin avantajı, gemilerin hızlı bir şekilde tekrar sefere hazırlanabilmesidir. İzin çıktığı zaman gemiler haftalar içinde seferlere çıkabilir. Ancak geminin mürettebat alması ve uygun hedefe seferler planlaması gerekiyor.

120 KIŞILIK “GÜVENLI BIR EKIP”
Sıcak düzen daha fazla bakım gerektiriyor. Bu nedenle daha fazla personel istiyor. Her büyük bir gemide 120 kişilik “güvenli bir ekip” bulunuyor.
Carnival'dan Burke'e göre: gemiyi sürmek için bir güverte mürettebatı, elektrik gücünü ve tahrikini çalıştırmak için bir mühendislik ekibi, özellikle COVID-19 zamanında ihtiyaç duyan bir sağlık ekibi, güvenlik, yeterli temizlik ve mutfak personeli bulunduruluyor. Ayrıca kasırgalar veya diğer kötü hava koşullarında, gemiler hemen hareket ederek güvenli bir yerlere gidebilmelidir.
Burke, , çevre, güvenlik, diğer düzenlemelere göre sert para cezaları, cezai suçlar ve diğer cezalarla ilgili riskleri de karşılamaları gerektiğini söylüyor. 2016 yılında, örneğin, Carnival bir ceza kirliliği mahkumiyetinde beş yıllık bir deneme süresi ve 40 milyon dolar para cezası aldığı hatırlatıldı.

Denizcilik istihbarat şirketi Lloyd's List'teki nakliye analistlerine göre, sıcak düzen yalnızca kısa vadede uygundur. Altı ay kadar kısa bir süre sonra, gemiler yasal olarak sefere çıkabilecekleri bazı sertifikaları kaybedebilirler.



SOGUK DÜZEN, SUDAN ÇıKMıŞ BIR GEMI GİBİDİR
Soğuk düzenler çalıştırmak için daha az sistem gerektirir ve bu nedenle 40 mürettebat yeterlidir. Bir köprü ekibi, makine dairesi operatörleri, itfaiye, otel personeli yetiyor.
Ancak, gemileri durma sonrası yeniden çalıştırmak daha zor ve pahalı hale getiriyor. Lloyd's Register'ın yerleşim kılavuzuna göre, bir geminin pompa odasından yaşam alanlarına kadar her köşesi, gaz kaçağı ve küf gibi şeylere karşı denetlenmelidir. Navigasyon sistemleri de dahil olmak üzere elektrikli ekipmanların güvenli depolama alanından çıkarılması ve yeniden kurulması gerekir. Nem gidericilerin mobilya ve yumuşak eşyalar temizlenip yerine konmadan önce çıkarılması gerekir. Bu nedenle soğuk yerleşimler sadece aylarca uzanan bir kesinti durumunda avantajlı olarak görülür.

KARAYIPLER GEMILERE YER VERDI.
Burke, Carnival'ın uzun vadede bu yönde hareket edebileceğini söyledi. Mathisen'a göre, Karayipler gemilere yer verdi. Carnival'ın filo büyük ölçüde motor odalarından halka açık alanlara kadar her yere dağıtılan nem gidericiler tarafından korunuyor.

Gemiler tekrar sefere hazır olduklarında, yeniden başlama “haftalar ve aylar alabilir” diyor. Mürettebatı gemiye geri taşımaktan, yeniden sertifikalandırma süreçlerinden geçmek ve hatta pahalı kuru havuz onarımlarını finanse etmek gecikmeleri artırıyor.

GEMİLER ÇÜRÜYOR
Cruise tarihçisi ve yazar Peter Knego bu senaryoda neler olabileceğine dair şöyle korkunç bir tablo çiziyor: Daha sert bir seçenek, gemiyi bağlamak, tüm sistemleri kapatmak, sadece bazı acil durum jeneratörlerini ve birkaç yangın güvenliği ekibini ve bekçileri görevde bırakmaktır.

Knego“ şöyle açıklıyor: İlk zarar gören su tesisatı oluyor. Sıhhi tesisatın aktif olmaması ve birisinin aslında tuvaletleri ve akan suyu sistemden sifonu çekmesi durumunda pas devreye giriyor, boru parçalanmaya başlıyor ve sonra büyük problemler başlıyor. HVAC sistemleri ve kablolar yakındadır. Sadece tuzlu suya, tuzlu havaya konmaları, her şeyi çok çabuk çürütürler. Bir gemi çok uzun süre boşta kalıyorsa, tamirat yapmak için altyapıyı yırtmanız gerekiyor. Uzun vadeli düzenlerde, çürüme gibi sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Bu yavaş ve acı verici bir ölüm gibi geliyorsa, bazı şirketler bunun yerine Yara Bandı'nı söküyor.

Manşetler

Atina'daki en iyi restoranlar
Dünyanın en engelli dostu havayolu Air New Zealand
Murat Muratoğlu: Kazıkların şahı havalimanları!
Avrupa ve Asya arasında bulunan minik ada
Floransa’nın gizli geçidi Vasari Koridoru, halka açıldı
Almanya'dan başka ülkelere göç mutlu ediyor
Paris ve  Berlin yüksek hızlı tren ile 59 avrodan bağlandı
Muğla'da helikopter hastaneye çarptı: dört ölü
Archer Aviation hava taksileri için üretim tesisini tamamladı
Uçakta öfkeli yolcuyu sakinleştirme LEAP tekniği