Yiyecek-İçecek politikası gerekli

TÜROFED kongresinde düzenlenen Gastronomi panelinde "Türk-Osmanlı mutfağının korunması için yiyicek-içicek politikası oluşturulmalı" denildi.

Özkan Altıntaş- Türkiye Turizm


ANTALYA- TÜROFED Kongresi’nin öğleden sonraki oturumunda “Gastronomi’nin turizme katkıları” konulu bir panel düzenlendi. Gusto dergisi sahibi Mehmet Yalçın, Feriye Lokantası’nın işletmecisi ve TUROB Başkan Yardımcısı Vedat Başaran, Mutfak Şefi Mehmet Gürs,  Elektrolüx Genel Müdürü ve TÜSİD Başkanı Semih Orcan katıldı.



Panelde moderatörlük yapan Mehmet Yalçın Türk mutfağının gelişmesini ve Türkiye’de şarapçılık hakkında bilgi verdi,



Feriye Lokantası’nın işletmecisi ve TUROB Başkan Yardımcısı Vedat Başaran, gastronomi kelimesinin 1990’lı yıllardan sonra girdiğini belirterek “Mide Kanun” olduğunu belirterek “Şikemperver” denildiğini hatırlattı. Çelik Gülersoy’un İstanbul’un tesislerini turizme kazandırdığını söyledi. Batıda olmayan mutfak kültürünü dünyaya pazarlayarak dominant sektör olarak ortaya çıkardıklarını bilrterek Fransa’nın başarısının önemli olduğunu belirtti.  Türkler hep gıdanın içinde olmalarına rağmen geri kaldıklarını söyleyen Başaran, “Eğer siz kendi değerlerinizi bilirseniz, dışarıya satma imkanınız vardır” dedi. Çırağan Kempinski’de Tura restoranın kurulmasından Feriye lokantasına uzanan dönemde yaşadıklarını ve Türk mutfağı geleneğini  oturtmakta çekilen zorlukları anlatan Başaran,  “Türk mutfağını endüstriyel kültüre sokarak dünyaya açmalıyız” dedi.
Bir enstitü olmadığı için Türk mutfağını çağdaş yöntemlerle dünyaya nasıl sunacağımızı bilemiyoruz. Türkiye’nin en büyük sorunu olan eğitim burada karşımıza çıkıyor.Bu meslekte boş adamlardan kurtulup, bu işi seven yetenekli insanlarla çalışmalıyız. Bu yetenekli insanları mutfaklara  çekmeliyiz.  Bunu Osmanlı –Türk Mutfağı’na soktuğumda zorlandım. Türk mutfağında eskiden 46-48 baharattan bahsedilirken günümüzde 6-7 baharat kullanılıyor. Türk mutfağının sakız ve tarçınının kullanım alan ve verdiği lezzet çoktur. “



Elektrolüx Genel Müdürü ve TÜSİD Başkanı Semih Orcan, turizmin yemek dışında düşünülemeyeceğini belirterek , dünyadaki şarap ve yemek kültürü ile turizm yapan bölgelerden örnekler verdi. Globalizasyon tehditi ile karşı karşıya olduğumuzu belirten Orcan, küreselleşmeyi engellemenin mümkün olmadığını belirterek mutfak kültürümüzü kaybetmememiz gerektiğini söyledi. Türk mutfağı dünyanın en önemli üç mutfağından biridir.”



Mehmet Gürs, ulusal yiyecek, içecek politikasının oluşması gerektiğini belirterek şöyle konştu: “ Dünyada bir ç ok üykenini politikaları ve yenilikçi aşçılar var. Hayal güçlerini zorlayarak yeni versiyonlarını yaratıyorlar”

 

Manşetler

Köy Enstitüsü öğretmeni annem, Cahide Altıntaş ile gururluyum
38 Avrupa ülkesi Çin'i vizesiz ziyaret edebilecek
Kapadokya'yı 10 ayda 1 milyon 322 bin 598 turist gezdi
Uludağ yoğun kar yağışıyla sezonu açıyor
Mudanya, kendi zeytin markasını yaratacak
Pasaport bedeli gelirden çok arttı
SPK'dan Akfen'e şartlı onay!
Schengen vizesi alacak Türk vatandaşlarına yeni kısıtlama
Mövenpick Bursa, İncili Gastronomi Ödülü’nün sahibi oldu
EasyJetwash, marka anlaşmazlığında ödemeyi kabul etti