ANKARA - §Bu yılın mayıs ayında enflasyon yüzde 75,5'e yükselerek yetkililerin beklediği muhtemel zirveye ulaştı. Yetkililer, enflasyonu yıl sonuna kadar yüzde 38'e düşürmeyi hedefliyor. Bloomberg'te değerlendirmede bulunan uzmanlar, şimdi asıl sorunun bu düşüş tahminlerinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği olduğunu vurguladı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK verilerine göre, Mayıs 2024 Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 75,45, aylık yüzde 3,37 arttı.
TÜFE'deki (2003=100) değişim 2024 yılı mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,37, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 22,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 75,45 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 62,51 olarak gerçekleşti.
Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu'na (ENAG) göre mayıs ayında aylık enflasyon yüzde 5,66, yıllık enflasyon yüzde 120,66 oldu.
Ekonomistlerin ortalama enflasyon tahmini, Reuters anketinde aylık yüzde 3, yıllık yüzde 74,8 düzeyinde olurken, AA Finans anketinde aylık yüzde 3,04, yıllık yüzde 74,89 olmuştu.
İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul'un enflasyonunu mayısta aylık yüzde 3,59, yıllık yüzde 82,20 hesaplamıştı.
Türk-İş'e göre mutfak enflasyonu mayısta aylık yüzde 7,02, yıllık yüzde 79,43 olmuştu.
Enflasyon nisan ayında yıllık bazda yüzde 69,80, aylık bazda yüzde 3,18 olarak kaydedilmişti..
EN FAZLA ARTIŞ EĞİTİMDE
Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 50,85 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 104,80 ile eğitim oldu.
Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı mayıs ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,01 ile haberleşme oldu. Buna karşılık, 2024 yılı mayıs ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,60 ile giyim ve ayakkabı oldu.
TÜİK'e göre aylık gıda enflasyonu yüzde 1,69, yıllık gıda enflasyonu 70,14 olarak hesaplandı.
ÇEKİRDEK ENFLASYON GÖSTERGELERİ
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, 2024 yılı mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,77, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 23,05, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,99 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 66,53 olarak gerçekleşti.
Türkiye'nin enflasyon raporundan öne çıkan diğer başlıklar:
- Gıda ve alkolsüz içecek fiyatları bir önceki ay yüzde 68,5 iken mayıs ayında yıllık bazda yüzde 70,1'e yükseldi.
- Enerji ve gıda gibi değişken kalemlerin hariç tutulduğu yıllık çekirdek TÜFE nisan ayındaki yüzde 75,8 seviyesinden yüzde 75'e geriledi.
- Restoran ve otel fiyatlarının aylık bazda yüzde 5,5'in üzerinde artmasıyla hizmet enflasyonu yüksek seyretmeye devam etti.
Resmi borçlanma maliyetleri son iki toplantıda sabit bırakıldı ancak yetkililer finansal koşulların kısıtlayıcı kalmasını sağlamak için kredi büyümesini sınırlamak ve piyasadaki fazla likiditeyi çekmek için önlemler aldı. Merkez Bankası, bir yıldan kısa bir süre içinde 40 puanın üzerinde kümülatif sıkılaştırmanın mart ayında faiz oranını yüzde 50'ye getirmesinin ardından, öngörülen görünümden ve beklentilerden önemli bir sapmanın yeni bir faiz artışına neden olabileceğini söylüyor.
İleriye dönük olarak, parasal sıkılaştırmayı tamamlamak üzere hükümet tarafından planlanan mali düzenlemeler, gelecek aylarda enflasyonun seyrini belirleyen önemli bir faktör olacak. Enflasyondaki düşüş ivmesi, yabancı girişlerinde son dönemde yaşanan artışın ardından Türk varlıklarına yönelik yatırımcı talebini de belirleyecek. Lira tahvilleri mayıs ayında 6,5 milyar dolarlık rekor yabancı sermaye çekerken, hisse senetleri bu yıl dolar bazında yüzde 30 artarak dünyadaki en iyi hisse senedi piyasası performanslarından birini sergiledi.
Londra'daki BBVA'da küresel piyasalar stratejisi direktörü olan Tufan Cömert, daha fazla mali disiplin ve sıkı para politikasının devam etmesinin, enflasyon beklentilerinde daha fazla iyileşme olduğunda yerel devlet tahvillerine olan ilgiyi artırması gerektiğini söyledi.
Halkın yüzde 61'ine göre TÜİK enflasyonu düşük açıklıyor
MetroPOLL Araştırma tarafından yapılan ankete göre halkın yüzde 11'i, TÜİK'in gerçek enflasyonu açıkladığını düşünürken, yüzde 61,7'si ise enflasyonun olandan daha düşük açıklandığı görüşünde
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verileri, tartışma konusu olmaya devam ediyor. Artı Gerçek'in derlediği habere göre TÜİK'in gerçek enflasyon yerine daha düşük rakam açıkladığı, bu nedenle de çalışanların maaşlarının aşındırıldığı eleştirileri yapılıyor.
TÜİK'in bugün açıkladığı resmi verilere göre, mayıs ayı itibariyle yıllık enflasyon yüzde 75,45 olurken, ekonomistlerin oluşturduğu ENAG ise yıllık enflasyonu yüzde 120,66 olarak açıkladı.