Yeşil dönüşüm deniz taşımacılığı farkındalığını artırdı

Deniz taşımacılığındaki farkındalığın arttığına dikkat çeken Globelink Ünimar İcra Kurulu Komite Üyesi Koray Çıtak, “Attığımız her adımın sorumluluğunu almamız gerek” dedi.

İSTANBUL-Emisyon salımı sebebiyle çevreye zarar veren çalışma alanlarında ilk sıralarda yer alan deniz taşımacılığı, sürdürülebilir bir gezegen için büyük öneme sahip bulunuyor. Bu nedenle son yıllarda deniz taşımacılığındaki farkındalığın arttığına dikkat çeken Globelink Ünimar İcra Kurulu Komite Üyesi Koray Çıtak, “Attığımız her adımın sorumluluğunu almamız gerek” dedi.

Deniz taşımacılığı, çevreye olan etkileri sebebiyle kapsamlı bir şekilde ele alınması gereken konuların başında geliyor. Bunun başlıca nedeni, taşımacılık esnasında fosil yakıtlarla çalışan gemilerin kullanımı ve sonucunda havaya salınan kirletici emisyonlar.


MSC'nin hidrojen yakıtlı kruvaziyeri

Bunun yanı sıra deniz taşımacılığı deniz yaşamı üzerinde de olumsuz etkilere sahip. Ve denizdeki bu hareketlilik, deniz ekosistemine zarar vererek, balık göç rotalarını etkiliyor.

“Gelecek nesillere daha temiz ve yaşanılabilir bir dünya bırakmak için atılan her adımın sorumluluğunun alınması gerektiğine dikkat çeken Globelink Ünimar İcra Kurulu Komite Üyesi Koray Çıtak, “Son yıllarda deniz taşımacılığında çevresel sürdürülebilirlik alanında giderek yükselen farkındalık, bizim de önceliğimiz ve odak noktamız haline geldi.

Biz de tüm faaliyetlerimize bu sorumluluk ve bakış açısıyla yaklaşıyoruz. Hayata geçirdiğimiz Globelink Ünimar Korusu ve faaliyette olan Deniz Temizleme Aracı gibi projelerimizi bu kapsamda değerlendirebiliriz.

Bundan sonraki dönemde de benzeri çalışmalarımızı sürdürüyor olacağız” dedi. Deniz temizliği çalışmalarına önem veren Globelink Ünimar, Şile Belediyesi ile iş birliği yaparak deniz yüzeyi temizleme araçlarını suyla buluşturdu. Projeye ilişkin bilgi veren Koray Çıtak, “Bir süredir deniz temizliğine ilişkin bir proje oluşturmayı amaçlıyorduk.

Fizibilite çalışmalarımız sonucunda en uygun bölgelerden birinin Şile olabileceği sonucuna vardık. Şile Belediyesi ile yaptığımız görüşmeler sonrası hızlı aksiyonların ardından nisan ayı itibarıyla deniz yüzeyi temizleme araçlarımızı suyla buluşturduk.

Araçlarımız etkinlikler ve festivaller için de kullanılan Şile Limanı’nda ve aktif turizm bölgesi olan Ağva oteller bölgesinde denizlerimizin temizlenmesine katkı sağlıyor. Tabi bu süreçte Şile Belediyesi’nin sağladığı değerli operasyonel desteği de atlamamak gerekiyor” diye konuştu.


Ticari gemiler için hidrojen yakıt hücreleri yapılıyor.
Avrupa'nın önde gelen teknoloji üreticileri arasında imzalanan anlaşmanın ardından ticari gemiler için megavat ölçeğinde yakıt pilleri geliştirilecek ABB, megavat ölçekli yakıt hücrelerini ortaklaşa üretmek için hidrojen teknolojileri uzmanı Hydrogène de France (HDF) ile bir mutabakat zaptı (MOU) imzaladı. Bunlar, kuru dökme yük gemileri, konteyner gemileri ve tankerler dahil olmak üzere okyanusta giden gemilere güç sağlamak için tasarlanacaktır. Bu anlaşma, IMO'nun endüstriden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını 30 yıl içinde azaltmayı hedeflediği ve yıllık emisyonları 2050'ye kadar 2008 seviyelerine göre en az %50 oranında azaltmak için küresel bir hedef belirlediği sırada geliyor.

Yeşil lojistik çalışmaları yaygınlaştı

 Deniz taşımacılığında çevre bilinci farkındalığına ilişkin değerlendirmede bulunan Çıtak, yeşil dönüşümün etkisiyle dünya genelinde yeşil lojistik çalışmalarının yaygınlaştığını belirtti.

Denizleri karbondan arındırma hedeflerine yönelik çözüm sunan projelerin, sektörün gelişimi açısından da değerli olduğuna vurgu yapan Çıtak, “Bu farkındalıkla beraber başta sektörümüz olmak üzere tüm iş dünyasını benzeri adımları atma noktasında teşvik etmeyi umuyoruz” dedi.

Globelink Ünimar olarak eğitime verdikleri önemi vurgulayan Koray Çıtak şöyle devam etti: “Türk Eğitim Vakfı (TEV) ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği sonucunda meslek liselerinde okuyan kız öğrencilerin eğitimine destek sağlamak amacıyla Globelink Ünimar Burs Fonu’nu oluşturduk. Özellikle kız çocuklarımızın eğitimine ciddiyetle yaklaşılması gerektiğini düşünüyoruz.”

Kız çocuklarının eğitimine verilen önemin, ülkemizde geçmişe oranla daha iyi bir noktada olduğuna dikkat çeken Çıtak, "Hâlâ üzerine düşülmesi gereken bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu kapsamda verilecek her desteğin ülkemizin kalkınmasına da ciddi bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Erkek ve kız çocuklarımızın eğitimde fırsat eşitliğine sahip olmasının, içinde bulunduğumuz modern çağda zorunluluk olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Sürdürülebilirlik faaliyetlerimizle tanınmak istiyoruz

Globelink Ünimar olarak hizmetlerin kapsamını ve faaliyet gösterdikleri bölgelerin sayısını artırmayı amaçladıklarını belirten Koray Çıtak şirketin hedeflerini şu şekilde anlattı: “Faaliyetlerimizi yalnızca deniz lojistiğinde değil aynı zamanda uluslararası kara ve hava nakliyesi tarafında da arttırarak entegre lojistik çözümler ile müşterilerimize uçtan uca hizmet sunma konusunda devam ettiriyoruz.

Bununla birlikte Türkiye genelinde ofis sayımızı ve iş hacimlerimizi daha da arttırarak müşterilerimize hizmet sunmaya devam edeceğiz. Tabi amaçlarımız doğrultusunda çevre, eğitim ve kadın istihdamı gibi konularda önemli işlere imza atacağız. Uzun vadede ise ulusal ve uluslararası ölçekte sürdürülebilirlik faaliyetleriyle tanınan ve bu konuda örnek olan, öncü bir marka haline gelmek istiyoruz.”

Manşetler

British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldı
THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyor
Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filminde
Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışı
THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti
Asya-Pasifik Bölgesi’nde en başarılı kadın girişimci seçildi
Karadeniz’de 20 bin mersin balığı çiple izleniyor
İş Bankası ilk turizm şubesini Antalya’da açtı
Suudi Arabistan turizme 500 milyar dolar akıtacak