Abdurrahman Büyükkeskin
Side-Manavgat/Antalya - Side Kazı Başkanı Prof. Dr, Feriştah Alanyalı ,'' Turizmin aktif şekilde yapıldığı ve içinde yerleşim ve insan yaşamı olduğu için Side Antik Kent İn daha fazla gün yüzüne çıkmasını engellemiştir. Dünyada hem yılın 12 ayı turizmin yapıldığı hemde yerleşimin olduğu tek tarihi ören yeri:Side Antik Kent. Üniversitemiz Side'de kazı çalışmalarını 3-4 ay ile sınırlı tutulan bir dönemden yılın 12 ayına yaymıştır. Yinede Side Antik Kent İn tamamının gün yüzüne çıkması daha 2-3 asır sürebilir.'' diye konuştu.
Side'de 7 asır hiç bir yerleşimin olmadığı Side Antik Kentte Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid'in Side'de 160 yıl önce Selimiye köyünü kurarak Giritli Türkleri yerleştirince 700 yıl sonra yaşam başlar. İzmir Efes'te sonra Türkiye'de 1947 yılında ikinci kazı çalışması yapılan
Arkeologlar 76 yıl içinde bugüne Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel, Prof. Dr. Jale İnan, Dr. Ülkü İzmirligil, Prof. Dr. Mehmet Özhanlı , Prof. Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı ve eşi Prof. Dr. Feriştah Soykal Alanyalı kazı çalışması yaparak başta Henistik, Roma ve Bizans dönemi eserlerini gün yüzüne çıkardığı belirtiliyor.
Side Antik Kentte çıkarılan tarihi eserler ise 1972 yılında kurulan Side Müzesinde sergileniyor. Arkeologlar hem insan yerleşimi yaşamı ve aktif şekilde yılın 365 günü turizm yapıldığı dünyada tek tarihi ören yerinin Side Antik Kent olduğunu söylüyor.