Yerleşik Almanlar çocuklarına bisiklet sevgisi aşılıyorlar

Avrupalı ebeveynler, ''Ağaç yaşken eğilir'' Türk ata sözünü çocuklarının küçük yaşta kitap okuma ve bisiklete binme alışkanlığı kazanmasını sözle değil;birlikte yaparak hayata geçiriyor.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
SİDE/MANAVGAT/ANTALYA - Antalya'da yerleşik yaşayan Alman,İngiliz, Hollanda, İsveç, İsviçre, Belçika ve Avustusturyalıl anne ve babalar ailecek kitap okumada rol model oldukları gibi çocuklarına bisiklete binme ve binme ve kullanmada rol model oluyor.
Avrupalı ebeveynler, ''Ağaç yaşken eğilir'' Türk ata sözünü çocuklarının küçük yaşta kitap okuma ve bisiklete binme alışkanlığı kazanmasını sözle değil;birlikte yaparak hayata geçiriyor.
Antalya Manavgat Side'de yerleşik yaşayan emekli Alman sosyolog ve siyaset bilimci Prof. Dr. Horst Böhmert Ottmann, Almanya'da anne ve babalar çocuklarını şunu yap bunu yapma demez, mesela küçük yaşta kitap, dergi ve gazete okuma alışkanlığı kazanmaları için her gün ailecek günlük bir saat kitap okuma programı yapıldığını belirten Ottmann, ''Avrupa toplumunun eğitim modelinde çocuğuna şunu yap bunu yap buyurgan bir söz yöntemi yoktur. Onun yerine başta kitap okuma olmak üzere ailecek yapma olduğu için çocuk üzerinde müthiş tesiri olur. Çocukta böylece okumada rol model olarak anne ve babasını seçer.'' dedi.

Almanya'da bisiklet sporu ve bisiklet kullanımın 7'den 77'ye yaygın olduğunu belirten Ottman, anne ve babaların çocukları 5 yaşına gelince çocuklarına doğum günü hediyesi olarak bisiklet aldıklarını kaydetti. Alman Horst Böhmert Ottmann, şu bilgileri kaydetti:'' Avrupa'da yıllık 16 milyon bisiklet satışı oluyor. Almanya'da 6 milyon aktif bisiklet kullanıcısı var. Almanya'da bisiklet kullanımı ve sporu futbol sporu kadar yaygın bir spor. Bisiklet kullanımın temel düşüncesi, ''doğaya zararlı olan karbon kullanımını '' azaltmak. Almanya'da insanlar işyerine , öğrencilerde okullarına ve makam sahipleri kurumlarına araçla gidip gelmez;onun yerine her zaman bisikletle gider gelir. Almanya'da çocuklar 5 yaşına gelince anne ve babalarıyla birlikte bisiklet kullanmaya başlar. Kendimde 76 yaşındayım çocukluğumdan bu yana pedal çeviriyorum. ''

Manşetler

Endonezya, Cumhuriyet Bayramı'nın 79’cu yılını kutladı
Efes Antik Kenti'nde Gece Müzeciliği konserlerinin ilki başlıyor
Fed, faizi yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti
AB’nin sınır kontrolü kararı: Vize bile yetmeyebilir
Swiss Days İstanbul'da 'Gelecekteki Yolunuzu Tasarlayın'
İstanbul-Ankara arasına daha hızlı tren geliyor
The Times'ın en iyi plaj tatili listesinde Fethiye yer aldı
Corendon Airlines, İstanbul Kürek Festivali'ne destek veriyor
Hititlerden mağarası koah’a şifa olacak
Samsun’un en büyük tatil köyü geliyor