Yeni Nesil Tatil Anlayışında Kamp Tatilinin Yükselişi:

Konaklamak İsteyen Her 10 Kişiden 1’i “Kamp” Arayışında!Toplam arama hacminin yüzde 14’ünü ev kiralamalar oluşturuyor. Kamp hizmeti sunan tesislerde gerçekten büyük gelişme vaR

İSTANBUL  25. EMITT – Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı, 3. gününde de yerli ve yabancı binlerce ziyaretçinin yoğun ilgi odağı oldu. Pandemi sürecinin etkisi ile alternatif tatil konseptleri ilgi gördü.  

Tüm dünyadan katılımcıların, davetli tur operatörlerinin ve sektörün uzmanlarının sektörün küresel ve yerel gündem konularını tartıştığı Fuar’da; 26 ülke, dünyanın önemli turist çekim noktaları ve Türkiye’den 70’e yakın destinasyon tanıtılıyor. 55 ülkeden 200’e yakın davetli tur operatörünün yer aldığı fuar tüm hızıyla devam ediyor.

Fuarın üçüncü gününde alternatif turizm rotaları odak noktası oldu. Akşam üstü programında yükselen trend olan doğayla uyumlu, kültürle dönüşen, sorumlu seyahat bilincini benimseyen, yeni dönem konaklama eğilimleri ile de müşterilere alternatifler sunan işletmeler Dr. Cem Kınay moderatörlüğünde bir araya geldi. Anatolity iş birliğindeki “Kitlesel Dönüşüm Yaratan Seyahat Manifestosu: Ulaşım, Konaklama ve İletişim Trendleri Üzerine” başlıklı konferansta, Tatilsepeti Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz, Ulusal Kamp ve Karavan Federasyonu Başkanı Leyla Özdağ, Accor Otelleri Türkiye İş Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Onur Kurç, Longosphere Glamping CEO’su Yiğit Küçükkınay konferansta konuşmacı olarak yer aldı.

Pandeminin hızlandırdığı dönüşümün seyahat trendlerinde de çok önemli değişikliklere neden olduğunu belirten Tatilsepeti Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz, bu dönüşümle önümüzdeki 5 ila 10 yılda gerçekleşmesi beklenen trendlerin öne çekildiğini, böylece yeni ürünlerin hayatımıza girişinin hızlandığını söyledi.

 10 Kişiden 1’i “Kamp” Peşinde

“Misafirlerin yaptığı aramaları, büyük arama motorlarının içindeki tercihlerini inceliyoruz. Bugün, her şey dahil oteller konaklama amaçlı arama hacminin yüzde 50’sini oluşturuyor. Eskiden yüzde 80 ile 90 seviyesindeydi. Şimdi yüzde 50’ler seviyesinde. Ev kiralamak hayatımıza giren bir yenilik oldu. Toplam arama hacminin yüzde 14’ünü ev kiralamalar oluşturuyor. Kamp hizmeti sunan tesislerde gerçekten büyük gelişme var,” sözleri ile tatil tercihlerinde rakamları paylaşan Küçükyılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Konaklama için arama yapan bireylerin yüzde 10’u kamp alanlarını ile ilgili arama yapıyor. Bunların haricinde Bungalow’u ayrı bir statü olarak görüyoruz. Yüzde 6’lık bir arama payına hakim. Z jenerasyonu, diğer jenerasyonlara bir şekilde etki etmiş durumda. Pandeminin etkisi bu konuda çok ciddi hızlandırdı.”

Koray, ilerleyen yıllarda turizmde yeni deneyimler yaratanların, yeni deneyimlere öncülük edenlerin büyüyeceği bir tatil sektörü ile karşılaşacağımızı ekledi.

 “Karavancılık, İnsanların Yardımlaşma ve Özgürleşme Alanıdır”

Turizmin içerisinde yaşanan değişimin herkes tarafından fark edildiğini belirten Ulusal Kamp ve Karavan Federasyonu Başkanı Leyla Özdağ, yıllardır federasyon olarak yaptıkları farkındalık çalışmalarını takiben pandemi ile birlikte son 2 yılda hemen herkesin karavan turizmini konuşur olduğunu dikkat çekti. Özdağ, sözlerine şöyle devam etti: “Bireysel turizmin konuşulmadığı bir masa yok artık. Kişilerin bu meraklarına ek olarak turizm tesislerinin de kendi içlerinde kamp alanı yapmakla ilgili yatırımları araştırdığını görüyor ve Federasyon olarak tesislere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Karavan turizminin diğer turizm alanlarından neyinin iyi olduğunu anlatmak gerekir.”

Özdağ, kalabalık şehirde stresli bir hayatın ardından insanların doğa ile buluştuğu, doğa dostu olduğu, sosyalleştiği alanın karavancılık olduğuna dikkat çekerken, karavancılığın insanların birbirleri ile yardımlaşma ve özgürleşme alanları olduğunun altını çizdi.

Accor’dan Yeni Segmentasyon: Lifestyle Otel

Accor Otelleri Türkiye İş Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Onur Kurç, müşteri beklentilerinin sık bir biçimde ölçümlediklerini, böylece farklı kültürlerden kaynaklanan seyahat beklentilerinin Accor’u yeni markalar ile birleştirmeye ya da yeni markalar yaratmaya teşvik ettiğini belirtti.

“Bu anlamda lifestyle otel adı altında yeni bir kategori oluşturduk. Lifestyle oteller önemli bir trend. Dizayn olarak öne çıkmış daha farklı bir segment. Hem yeme-içme kültürü olarak daha farklı bir seviyede hem de dizayn olarak farklı bir konumlandırmaya sahip,” sözleri ile yeni ürünlerini detaylandıran Kurç, otel odalarının konfor anlamında eski ve yeni ayrımlarına dikkat çekti. Kurç, sözlerine şöyle devam etti:

“Eskiden otel odaları cennetti. Artık hepimizin yatak odası otel odalarından daha konforlu ve lüks hale geldi. Dolayısıyla otellerde çok daha farklı dizayn elementleri, deneyimler sunmamız gerekiyor. Bu bize oteli çekim merkezi haline getirebilirsin. Müşteri beklenti ve ihtiyaçlarına göre yeni kategori yaratıp, o segmentlere göre yatırım yapmamız gerekiyor. Otel; yatırımı yaptığınız zaman 40 yıl devam edecek ancak 10 yılda bir yenilemeniz gereken bir yatırımdır.”

Otel Konforunda Çadır Deneyimi

Kampın bir yaşam tarzı olduğunu, kamp severler için hayatın da bu doğrultuda organize olduğunu belirten Longosphere Glamping CEO’su Yiğit Küçükkınay, bu alanda kamp deneyimi sunan, konforlu bir kamp imkânı yaratan bir tesis inşa ettiklerini ifade etti: “Kamp yaşam tarzıdır. Diğer yandan da deneyimlenmek istenen bir eylemdir. Bunu bir şekilde somutlaştırdığımız bir tesis yaptık. Bu tesiste bir çadırda kalıyorsunuz. Kliması, duşu, yatağı, yani konforu olan bir yer ama ağaçların içinde uyuyorsunuz. Restoran var, macera alanı var. Tatil köyünün sunduklarını bir kamp konseptinde sunuyoruz. Bunu tasarlamaya başladığımız zaman pandemi yoktu. Bu süreçte dünya, doğa ile entegre olmaya gidiyordu. Pandemi de onu hızlandırdı. Bu tesiste Bungalow’lardan farklı olarak deneyim merkezi sunuyoruz. Doğanın içerisinde ve lüks çadırlarda sunuyoruz.”

Üçüncü günün son konferansında ise TGA Ürün Pazarlama Direktörü Ceylan Şensoy, GoTürkiye platformu hakkında bilgi verdi. 

GoTürkiye platformunun Türkiye’nin tanıtımında önemli bir desteği olduğunu belirten Şensoy, “GoTürkiye markası altında Türkiye’nin coğrafi, kültürel, tarihsel, gastronomik değerlerinin markalaşmasını sağlıyoruz. Bu markalaştırmayı yaparken çeşitli platformlar kullanıyoruz. 1 Ocak 2020’de yola çıktığımızda bütün ürünlerimizi, destinasyonu, ülkeyi bir yerde bütün bilgiyi toplamamız gerekiyordu. Bu amaçla yola çıkarak en son teknoloji altyapısına sahip GoTürkiye platformunu oluşturduk.” dedi.

Son olarak Şensoy, önemli bir başarıya imza atarak toplamda 93 milyon tekil kullanıcıya ulaştıklarını belirtti.      

Hyve Group Hakkında
 Hyve Group, 10 ülkede 800'ün üzerinde deneyimli personeliyle dünya genelinde 12 ülkede 75 etkinlik düzenleyen uluslararası bir fuar şirketidir. Hyve Group, amacı dünyanın her köşesinden gelen müşterilerin olağanüstü anlar paylaştığı ve sektör inovasyonunu şekillendirdiği kaçırılmayacak etkinlikler düzenlemek olan yeni nesil bir fuar şirketidir. Hyve Group plc, Dönüşüm ve Büyüme (TAG) programının ardından Eylül 2019’da ITE Group plc’nin yeni ismi olarak duyuruldu. Vizyonumuz, dünyanın en önde gelen içerik odaklı ve mutlaka gidilmesi gereken etkinlik portföyünü oluşturarak müşterilerimize muazzam bir deneyim ve yatırım getirisi sağlamaktır. Türkiye’de ise Hyve Group gücünü bölgedeki küresel ağdan alarak inşaat (Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul), turizm (EMITT), kozmetik (BeautyEurasia), gıda (WorldFood Istanbul), raylı sistemler ve lojistik (Eurasia Rail) sektörlerinde Türkiye’nin öncü fuarlarını düzenlemektedir.

Manşetler

Antalya 2025'e ışıl ışıl girecek
Helenistik Kent Kapısı Kuleleri restore ediliyor
Antalya'da yılbaşı festivali yoğun ilgi görüyor
Boğaz'ın gözde yalıları el değiştiriyor
Karaarslan vazgeçti, Kalamış Yat Limanı Koç'a veriliyor
Türk medya devi Can Grubu’na satıldı
Roma'nın ünlü 'Aşk Çeşmesi' yeniden açıldı
Bütün leylekler göç etti, 2 tanesi kaldı
2025'te turistlerin gitmemesi gereken kentler
Havayolunda yolcu sayısı 5 milyarı, gelir 1 trilyon doları aşacak!