Yeni AB sınır kontrolleri 2023'ün sonuna ertelendi.

AB'nin yeni Giriş/Çıkış Sistemi (EES) 2023'ün sonlarına ertelenmesi ülkelerin AB üyesi olmayan gezginlerin şu anda yürürlükte olan 90 günlük sınırı aşıp aşmadığını kontrol etmesinin pek çok yolu olmadığı anlamına geliyor.

AB'nin yeni Giriş/Çıkış Sistemi (EES) 2023'ün sonlarına ertelendi. Bu aynı zamanda, ülkelerin AB üyesi olmayan gezginlerin şu anda yürürlükte olan 90 günlük sınırı aşıp aşmadığını kontrol etmesinin pek çok yolu olmadığı anlamına gelir .

BRÜKSEL - AB'nin Brexit sonrası Giriş-Çıkış Sistemi (EES) bir kez daha ertelendi. Bu, Schengen Bölgesine giren AB üyesi olmayan yolcuların yeni sınır kontrollerinin beklenen kaosundan biraz daha uzun süre kurtulacakları anlamına geliyor . Bu aynı zamanda, ülkelerin AB üyesi olmayan gezginlerin şu anda yürürlükte olan 90 günlük sınırı aşıp aşmadığını kontrol etmesinin pek çok yolu olmadığı anlamına gelir .

Başlangıçta 2022'de piyasaya sürülmesi planlanan EES, ilk olarak Mayıs 2023'e ertelendi. Şimdi, 2023'ün sonunda yürürlüğe girmesi bekleniyor.

EES nedir?

Giriş-Çıkış Sistemi, Birleşik Krallık ve AB'ye girmek için vizeye ihtiyaç duymayan diğer AB dışı gezginler için otomatik bir kayıt sistemi olacaktır .

Yolcuların , bir AB dış sınırını her geçtiklerinde pasaportlarını veya diğer seyahat belgelerini bir self-servis kioskta taramaları gerekecektir . Yasal olarak ikamet edenler veya uzun süreli vizeleri olanlar için geçerli olmayacaktır.

Sistem, yolcunun adını, biyometrik verilerini ve giriş ve çıkış tarihini ve yerini kaydedecektir. Yüz taramaları ve parmak izi verileri, her yolculuktan sonra üç yıl süreyle saklanacaktır.

Açıklandı: Bunlar, 2023'te dünyanın en (ve en az) güçlü pasaportları

Birleşik Krallık pasaportunuzu yenilemeniz mi gerekiyor? İşte ne kadara mal olacağı ve ne kadar süreceği

Kıbrıs ve İrlanda dışında tüm AB üyesi devletlerin yanı sıra Schengen Bölgesi'ndeki AB üyesi olmayan dört ülkeye girerken geçerli olacaktır : İzlanda , Lichtenstein, Norveç ve İsviçre.

EES, sınır güvenliğini desteklemek ve Schengen Bölgesi'nde izin verilen süreyi (180 günlük bir süre içinde 90 gün) aşan yolcuları belirlemek için tanıtılıyor .

Seyahat endüstrisi gecikmeye nasıl tepki verdi?

Havayolu sektörü, hazırlıkların yapılması için daha fazla zaman verdiği için gecikmeleri destekledi.

“EES, AB sınırlarının nasıl yönetildiği konusunda oyunun kurallarını değiştirecek . Uluslararası Havalimanları Konseyi'nin (ACI) Avrupa bölgesinden yapılan ortak açıklamada, "Ancak, hava yolcularının aksamalarla karşılaşmaması için yeni sistemin sorunsuz bir şekilde devreye alınması ve işletilmesi için çözülmesi gereken bir takım sorunlar var." Airlines for Europe (A4E), Avrupa Bölgeleri Havayolu Birliği (ERA) ve Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği ( IATA ) diyor.

Koalisyon, “ulusal yetkililer tarafından ulusal sınır geçiş noktalarında otomasyonun daha geniş çapta benimsenmesi ve etkili bir şekilde uygulanması, özellikle havaalanları olmak üzere AB'nin dış sınırlarını yönetmek için yeterli sayıda eğitimli personel ve kaynakların konuşlandırılmasını sağlamak için üye devletler tarafından finanse edilmesi” ihtiyacına işaret etti. ” Ayrıca, yeni kuralları kolaylaştırmak için havayollarına ve havaalanlarına "yeterli kaynak" verilmesi gerektiğini söylediler.

Kuruluşlar ayrıca yolcuları değişiklikler hakkında bilgilendirmek için bir halkla iletişim kampanyası olması gerektiğini söyledi.

ETIAS hala yolunda mı?

EES, Avrupa Seyahat Bilgileri ve Yetkilendirme Sistemine ( ETIAS ) bağlıdır . Bu yeni program, AB vizesi gerektirmeyen AB dışı vatandaşları bloğa girmek için seyahat izni alma zorunluluğu getiriyor. Schengen Bölgesini kısa süreli ziyaret etmek isteyen herkes için vize muafiyeti zorunlu olacaktır .

ETIAS başlangıçta Kasım 2023'ten itibaren faaliyete geçecek şekilde ayarlandı. Ancak Avrupa Komisyonu artık web sitesinde 2024'te yürürlüğe gireceğini belirtiyor. Kesin bir tarih verilmemekle birlikte AB daha önce bir uygulama dönemi olacağını belirtmişti. altı aylık, yani ETIAS kademeli olarak EES ile birlikte sunulabilir.

Seyahat edenler, seyahatlerinden önce 7 € ücret karşılığında ETIAS'a çevrimiçi olarak başvurabilecekler. Onaylandıktan sonra, elektronik seyahat izni elektronik olarak pasaportlarına bağlanacak ve üç yıl sürecek.

Manşetler

Efes Antik Kenti'nde Gece Müzeciliği konserlerinin ilki başlıyor
Fed, faizi yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti
AB’nin sınır kontrolü kararı: Vize bile yetmeyebilir
Swiss Days İstanbul'da 'Gelecekteki Yolunuzu Tasarlayın'
İstanbul-Ankara arasına daha hızlı tren geliyor
The Times'ın en iyi plaj tatili listesinde Fethiye yer aldı
Corendon Airlines, İstanbul Kürek Festivali'ne destek veriyor
Hititlerden mağarası koah’a şifa olacak
Samsun’un en büyük tatil köyü geliyor
Ünlü hamburger devi BurgerFi iflas bayrağını çekti