İSTANBUL- Turist Rehberliği Birliği- TUREB Başkanı ve Türkiye'nin duayen profesyonel turist rehberlerinden Uğur Ayyıldız"ın şikayeti üzerine İstanbul Turist Rehberleri Odası –İRO Başkanı Şerif Yenen hakkında ağır cezada kamuyu zarara uğratacak şekilde dolandırıcılık yaptığı iddiasıyla 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
İstanbul Turist Rehberleri Odası İBaşkanı (İRO) Şerif Yenen ile Turist Rehberliği Birliği (TUREB) Başkanı Uğur Ayyıldız, mahkemede karşı karşıya gelecek. Bugün gazetesinin haberine göre Ayyıldız'ın şikayeti üzerine İRO Başkanı Yenen'le birlikte 11 yönetim kurulu üyesine Ağır Ceza Mahkemesinde "Kamu kuruluşları vb. tüzel kişiliklerin araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık ve serbest meslek sahibi kişilerin dolandırıcılığı" iddiasıyla 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Olay şöyle gelişti:
YOLSUZLUĞU BAKANLIK BELGELEDİ
Uğur Ayyıldız, 17 Kasım 2009'da Yenen'le birlikte eski yönetim kurulu üyeleri aleyhinde suç duyurusunda bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişleri yaptıkları incelemede İRO'ya üye olmayan kişilere seminer verilerek haksız ve usule aykırı şekilde para toplandığını belirledi. Yapılan yolsuzluğiu tespit eden bakanlık müfettişleri Şerif Yenen aleyhine para cezası verdiler. Ancak Yenen'in, "Bakanla ben işi hallediyorum" diyerek verilen cezayı ödemediği iddia edildi. Bu dönemde ödenmeyen cezanın üçe katlandığı ileri sürüldü. TUREB Başkanı Uğur Ayyıldız, rehberlik mesleğine zarar verdiği ve kamuyu zarara uığrattığı iddiasıyla şikayetlerini İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na taşıdı.
- TUREB Başkanı Uğur Ayyıldız, savcılık şikâyetinde İRO'ya kaydı bulunmayanlara odanın yasadışı seminerler verdiğini, esnaf sicil kaydı olmayanları odaya kayıtlı gibi göstererek muhtelif miktarlarda para tahsil edildiğini iddia etti.
-Yine odaya kaydı olmayanlara verilen seminerlerden elde edilen gelirlerin oda hesabında tutulduğunu, bunun yasal olmayıp Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belgelendiği iddia edildi.
AYYILDIZ'IN TAKİPSİZLİK KARARINA İTİRAZI KABUL EDİLDİ
- TUREB Başkanı Ayyıldız'ın şikayeti üzerine soruşturma başlatıldı. Ancak savcılık, yeterli delil olmadığı gerekçesiyle 12 kişi hakkında 'kovuşturmaya yer olmadığı' yönünde karar verdi.
- Bunun üzerine Ayyıldız takipsizlik kararına itiraz etti. Bakırköy 9.Ağır Ceza Mahkemesi de, savcılığın takipsizlik kararını kaldırdı.
YENEN'DEN YASAL İDDİASI
Soruşturma kapsamında savcılığa ifade veren ve bakanlık müfettişlerinin yolsuzluğu tespit kararı ve para cezasına hükmetmelerine rağmen, odanın seminer verdiği kişilerin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verdiği geçerli kokarta sahip yasal rehberler olduğunu iddia eden Şerif Yenen'in, "Bir kimsenin turist rehberi olarak çalışabilmesi için odanın bir yetkilendirme yapması ve bu şekilde oda üyelerini zarara uğratması mümkün değildir. Seminerler yasaldır. Şikâyetçi oda üyesidir. İddia ettiği gibi üye olmayanlardan aidat toplamamız mümkün değildir. Herhangi bir usulsüzlüğümüz varsa genel kurulumuz var. Orada hesap veririz. Kanunsuz işlemimiz yok" dediği ileri sürüldü.
Tolga ATAR- BUGÜN