ANTALYA -Antalya Kültürlerarası Diyalog Merkezi (AKDİM), kentte yerleşik olarak yaşayan yabancılara yönelik çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. AKDİM'in yeni çalışması ile geleneksel Türk mutfağı yabancılara tanıtılıyor. Yemek kursu ile Antalya'da yerleşik olarak yaşayan yabancılar Türk yemeklerinin tadına bakmakla yetinmiyor. Bizzat mutfağa girerek o yemeğin nasıl hazırlandığını öğrenip, kendileri uyguluyor. Son olarak Gülay Hazır'ın evine misafir olan Avrupalı konuklar Tarhana çorbası, tavuklu pilav ve etli sebzeli sigara böreğini öğrendi.
AKDİM, Türk kültürünü tanıtma çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Bu kapsamda Antalya'da yerleşik olarak yaşayan yabancılar evlerinden servislerle alınıp, Türk ailelerine misafirliğe gidiliyor. Burada Türk mutfağının geleneksel tatları yabancılara tanıtılıyor. Her hafta farklı bir ailenin ev sahipliği yaptığı ziyaretlerin başlangıcı dumanı üstünde Türk kahvesi ile yapılıyor. Bu arada misafir aile ile yabancıların tanışmaları sağlanıyor. Sohbetin sonlarına doğru ev sahibi bayanlar konuklarına o hafta yapılacak yemekle ilgili bilgi veriyor. Yemeğin nasıl yapılacağının tarif edilmesinden sonra ise yabancı konukları ev sahipleri ile birlikte mutfağa girerek yemeğin yapılışına bizzat eşlik ediyor. Herkesin bir işin ucundan tuttuğu organizasyonun sonunda pişen yemeğin tadına bakıldıktan sonra yabancı konuklar başta olduğu gibi yine servislerle evlerine bırakılıyor.
Her hafta düzenlenen ziyaretler serisinin son konukları AKDİM görevlileri Tolga Dur ile Virginie Durgun'un eşlik ettiği Margot Schombel, Susi Schombel, Erika Otteman, Inge Notz ve Renate Muhry oldu. 3 hafta önce düzenlenmeye başlayan ziyaretlere bu kez Gülay Hazır ile kızları ve komşuları ev sahipliği yaptı. Haftanın menüsünü ise Tarhana çorbası, tavuklu pilav ve etli sebzeli böreği oluşturdu. Yemeğin yapılışından sofranın kurulmasına kadar çaba sarf eden Erika Otteman, Türk yemeklerini çok beğendiğini belirterek "Yemek de tarifi de süperdi." dedi. Organizasyonu çok beğendiğini anlatan Renate Muhry kendi ülkesi Avusturya'da böyle bir çalışmayı hayata geçirmenin mümkün olmadığını söyleyerek "Şubat ayında ülkeme döneceğim ama benimle beraber Türkiye'nin bir parçası da gelecek." diye konuştu. Türkiye'de gördüklerinin kendisini çok etkilediğini, burada yaşanlarla Almanya'daki Türklerin birbirinden çok farklı olduğunu dile getiren Inge Notz ise, "AKDİM'le Türkiye'deki insanları tanıma fırsatı oldu." şeklinde konuştu. Susi Schombel ise şunları söyledi: "Türk insanları paylaşmayı çok seviyorlar. Sadece bir parça ekmekleri bile olsa paylaşıyorlar. İnsanlar çok misafirperverler. Bu kursların ve yemek davetlerinin tek kötü yanı katılanların kilo almaları."
Bu çalışmadaki amaçlarının yabancılara sadece Türk mutfağını tanıtmak olmadığını ifade eden AKDİM Başkanı Erdoğan Çiğdem, "Aynı zamanda kültüler arası kaynaşmayı sağlıyoruz. Öncelikle kurs bir okul ve sınıf ortamında verilmiyor. Ders, yaşanan bir ortama taşınıyor. Ziyaretlerimiz komşunun komşuyu ziyareti formatında gerçekleşiyor. Yabancı misafirlerimizin Türk kültürünü yakından tanımaları sağlanıyor" dedi.