ANKARA - Ankara Ticaret Odası, 5 bin yemek firmasının, gıda fiıatlarındaki artış nedeniyle zor günler yaşadığına dikkat çekti.
ATO'nun hazırladığı rapora göre; resmi kuruluşlara yemek üreten sanayiciler, gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle yüzde 20-30 düzeyinde zarar etti.
Raporda, 350 bin kişiye doğrudan, 1,5 milyon kişiye de dolaylı iş imkanı sağlayan sektörde 5 bin yemek fabrikasının zarar ederek kepenk kapatmaya hazırlandığı belirtildi.
Gıda fiyatlarındaki artış, olumsuz etkiledi
Yemek firmalarının, Türkiye genelinde 800 kamu hastanesi, 100 özel ve üniversite hastanesi, 63 askeri birlik, Milli Eğitim Bakanlııı'na bağlı okullar, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde bulunan 4 milyon kişiyi geçindirdiği belirtilen raporda, şöyle denildi:
"Hükümetin belirlediği enflasyon rakamlarını baz alarak ihalelerde fiyat veren yemek sanayicileri, gıda enflasyonunun altında ezilirken, taahhütlerini yerine getirmekte zorluk yaşiyor. Resmi kurumların yemek ihalelerine katılan firmalardan bazıları, artan maliyetler karşisında çaresiz kalınca, teminat mektuplarını yakma ve ihale yasaklısı olma pahasına işlerini bırakmak zorunda kalıyor."
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Mayıs aıı itibariyla tüketici fiyatları endeksini yüzde 10,74 olarak açıkladığına işaret edilen raporda, yemek yapımında en fazla kullanılan sıvı yağ, margarin, salça, tuz gibi ürünlerin fiyatlarıyla, baklagil fiyatlarının resmi enflasyon rakamlarının çok üzerinde artış gösterdiği ifade edildi.
Resmi kuruluşlara yemek üreten sanayicilerin, gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle yüzde 20-30 düzeyinde zarar ettiği belirtilen raporda, "İki yıllığına bir kamu kurumundan ihale alan yemek firması, fiyatlarına enflasyon oranında artış yaparken, ayçiçeği yağı bir yılda yüzde 130, mısır özü yağı yüzde 120, tuz yüzde 95, salça yüzde 35 oranında artış gösterdi. Baklagil fiyatlarındaki artış da yüzde 50 ile yüzde 97 arasında değişti" denildi.
Aygün: Fiyat düzenlemesi kaçınılmaz
ATO Başkanı Sinan Aygün, enflasyonun üzerinde maliyet artışları nedeniyle yemek sanayicilerinin zararına çalistiklarini ve ayakta kalmak için büyük direnç gösterdiklerini belirterek, "Yemek sanayicileri enflasyon karşisında çaresiz durumda. İhaleye girerek bir, iki yıllık sürelerle yemek hizmeti verme taahhüdünde bulunan firmalar, kendilerinden kaynaklanmayan sebepler yüzünden sıkıntıya giriyor. Aldıkları fiyatlar maliyetlerini karşilamaya yetmiyor" dedi.
Yemek sanayicilerinin yaşadıkları darboğazı atlatamamalarının faturasının ağır olacağına dikkat çeken Aygün, yemek konusunun insan sağlığını doğrudan ilgilendirdiğini belirtti.
Yemek sanayicilerine fiyat farkı ödenmesi gerektiğini belirten Aygün, şunları söyledi:
"Enflasyonun üzerinde gerçekleşen maliyet artışları yemek fiyatlarına yansımadı. Yeni fiyat düzenlemesi yapılması kaçınılmaz. Yemek sanayicilerinin hem bugüne kadar olan fiyat farkları ödenmeli hem de bundan sonraki enflasyon karşisında ezilmemeleri garanti altına alınmalı. Bu sektörün ayakta kalması yaklaşik 2 milyon kişinin istihdamı açısından çok önemli. Yeni istihdam yaratmakta sıkıntı yaratan hükümet, istihdam imkanı sağlayanlara da ayak bağı olmamalı."