YALOVA- Termal ve Armutlu ilçelerinde sağlık turizmi alanında kayda değer atılımlar yapan Yalova, kongre turizmine yönelik çalışmalarla bu alanda elde edeceği geliri bütün yıla yayacak. Yalova Belediyesi, markalaşmış otellerin kente gelmesi için imar planı değişikliklerini hayata geçirdi.
Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, günümüzde kongre turizmine yönelik faaliyetlerin giderek artığını belirterek, “Bu alanda meydana gelen ihtiyaçları karşılamak için imar planına yönelik düzenlemeler yaptık” dedi.
Salman, kongre turizmi ile ilgili faaliyetlerde İstanbul’un bazı organizasyonlarda yeterli düzeyi karşılayamadığını ifade ederek, “Şampiyonlar liginde Milan-Liverpool maçında İstanbul’da oteller de yer kalmadığı için birçok İngiliz’in Yalova’nın Altınova ilçesinde bulunan otellerde kaldığını gördüm. Bu noktada Yalova’nın buna ihtiyaç duyduğunu fark ettim. Kente 12 ay sıcak para girişini sağlamak adına hem de mevcut duyulan ihtiyaçlar noktasında kongre turizmine yönelik çalışmalar yapmaya başladık. Özellikle İstanbul’a yakın olunması bu ihtiyaçların ortaya çıkması ile doğru orantılı” dedi.
Mevcut süreçte yapılan çalışmaların otel sektöründen, hediyelik eşya sektörüne kadar birçok alanda etkisini göstereceğini anlatan Salman, “Düzenlemelerin artması, yatırımcıların gelmesi ile doğru orantılı. Markalaşmış otellerin kente gelmesi adına 4 k at olan imarı 6’ya çıkardık” diye konuştu.
Ortadoğu’dan gelen turistlerin kenti daha fazla ziyaret ettiğini ifade eden Salman, “Bu sıralamayı, Alman turistler ve Türki Cumhuriyetlerinden gelenler ile Rus turistler izliyor” diye konuştu. Salman, kentin tanıtımı için her yıl İzmir Travel Turkey, İstanbul EMITT ve Ankara Travel Expo turizm fuarlarına katıldıklarını bildirdi. Yalova’nın birçok yönden cazibe merkezi olduğunu ve yabancıların konut alımlarında ilk 5 il arasında yer aldıklarını ifade eden Salman, “Ortadoğu’dan gelen birçok kişi artık kente yerleşmeye başladı. Hatta kendi kültürlerine uygun inşalar yapabilmek adına ticari ortaklıklar yaptıklarını da söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.
İlk resmi devlet kağıthanesi turizme açılacak
Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, ilk resmi devlet kağıthanesinin 1745’te Yalova’nın Elmalık Köyü’nde açıldığını belirterek, “Kağıthane-i Yalakabad yani o dönemin kağıt fabrikasının aynısını günümüze uyarlamaya yönelik bir proje tasarladım. Toplam 6 dönüm araziye yapılması planlanan projenin maliyeti yaklaşık 3 milyon lira.
Aslına uygun olarak yeniden inşa edilecek değirmenli üretim sisteminin yer alacağı Kâğıthane doğal kağıt üretiminin yapılacağı eğitim merkezi olarak planlanıyor. Türkiye’de ilk olan İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi’ni yılda ortalama 50 bin kişi ziyaret etmekte. Projenin hayata geçirilmesiyle birlikte kentimizde günübirlik turizmin daha da hareketlenmesi ve ziyaretçi sayısının en az iki katına çıkması hedeflenmektedir. Şu anda projenin hayata geçmesi ile ilgili süreçler devam ediyor” dedi.
Bölgede deniz kirliliği ile ilgili ciddi sorunlar yaşadıklarını bildiren Başkan Vefa Salman, “Yalova bölgesinde yosun ayıklanması ile ilgili ciddi çalışmalar var. Yaptırdığımız bir araştırmada Marmara denizinde yosunların fazla olmasının sebebinin atık su artıma tesislerinden kaynaklandığını saptadık. Bu tesislerin yapmış olduğu çalışmalar suyun geçirgenliğini azaltıyor ve dipte yer alan yosunlar da ışığı görmek için yüzeye çıkıyor. Böylece yosunlar dalga ile beraber kıyaya vuruyor. Bu noktada yaptığımız temizleme çalışmaları bile yetersiz kalabiliyor” açıklamalarında bulundu.