Yabancı sermaye 22 milyar dolar

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'ye giren yabancı sermayenin 2007 yılında 22 milyar dolara ulaştığını söyledi.

ANKARA -Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'ye giren yabancı sermayenin 2007 yılında 22 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Karma Ekonomik Komisyonu VII. Dönem protokolü Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda imzalandı. Protokole, Türkiye adına Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Birleşik Arap Emirlikleri adına Ekonomi Bakanı Sheikha Lubna bint Khalid Alqassimi imza attı. Protokol imza töreni öncesi her iki bakan, ikili ve heyetlerarası yaptıkları görüşmenin ardından ortak açıklama yaptı.

 



Maliye Bakanı Unakıtan, 7 yıllık aradan sonra BAE ile ekonomik işbirliği protokolü imzaladıklarını belirterek, her iki ülkenin ilişkleri en üst düzeye çıkarma konusunda kararlı olduğunu söyledi. İki ülke arasında ticaret ve ekonomi alanında ilişkilerin büyük bir hızla geliştiğine işaret eden Unakıtan, ticaret hacminin son 4 yılda 4 kat artarak 3,7 milyar dolara ulaştığına dikkat çekti. Unakıtan, "Hedefimiz orta vadede ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarmak olmalıdır. Bu hedefe ulaşmak için her iki ülke karşılıklı adımlar ve sık sık ziyaretler gerçekleştirmeyi sürdürmelidir" diye konuştu.

 

Türkiye'nin, Körfez ülkeleri ile ticareti gelişmek için serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasının büyük bir öneme sahip olduğunu kaydeden Unakıtan, bu anlaşmanın imzalanması için BAE'den destek istedi. Unakıtan, bu konuda Suudi Arabistan ve Katar'ın Türkiye'ye destek sözü verdiğini de hatırlattı.

 

Türkiye ekonomisi hakkında bilgi veren Unakıtan, Türkiye'ye giriş yapan yabancı sermayedeki artışa dikkat çekti. Unakıtan, Türkiye'ye giren yabancı sermayenin 2007 yılında 22 milyar dolara ulaştığını söyledi.

 

Unakıtan, Halkbank, Galataport, 25 şeker fabrikası, elektrik dağıtım, otoyol ve köprülerin özelleştirme programında yer aldığını hatırlatarak, başta BAE olmak üzere Körfez Sermayesi'nin bu alanlarda yatırım yapmasını beklediklerini dile getirdi. Unakıtan, Sama Dubai'nin TOKİ'nin bazı toplu konut projeleriyle ilgilendiğini sözlerine ekledi.

 

BAE ve Körfez Ülkelerindeki Türk müteahhitlerinin başarılı inşaat işlerine işaret eden Unakıtan, Türk müteahhitlerinin BAE'nin önemli projelerinde yer almak istediklerini, bunun içinde konuk bakandan destek istedi.

 

BAE Ekonomi Bakanı Sheikha Lubna bint Khalid Alqassimi ise Türkiye'nin BAE için önemli bir yere sahip ülke olduğunu belirterek, ikili ilişkilerin gelişmesinden memnuniyet duyduklarını ifade etti. İki ülke arasında artan ticaret hacmine dikkat çeken Alqassimi, Türkiye ile yapılan ticaretin çeşitlendirilmesini arzu ettiklerini söyledi.

 

Türkiye ile Körgez Ülkeleri Genel Sekreterliği arasında imzalanan ekonomik ve ticaret çerçeve anlaşmasının serbest ticaret anlaşmasının çekirdeği olduğunu dile getiren Alqassim, serbest ticaret anlaşmasının imzalanması için Türkiye'ye destek vereceklerini belirtti.

 

Alqassimi, ülkelerinde KOBİ'lere yönelik destekleme projeleri başlattıklarını, bu amaçla Türkiye'nin bu konudaki tecrübe ve bilgi birikiminden yararlanmak istediklerini söyledi.

Manşetler

Air Astana 2025'te Almatı'dan Frankfurt'a yeni sefer başlatıyor
Özyeğin Üniversitesi ile Accor işbirliği
Pegasus'tan 200 uçaklık Boeing siparişi
AB'den Gürcistan İçin Kritik 'Vize' Kararı
Dev Havayolu Şirketi 23 Uçağını Apar Topar Satıyor:
AB vatandaşlarına Pasaport şartı kalktı
Skål İstanbul 2024’e “veda”, 2025’e “merhaba” dedi
Markaların ana caddelere bağlılığı kiraları artırdı
Türkiye’den Malezya’ya giden 2024’te 24 bin kişiye ulaşıyor
Boğaz'da 16 milyara satılık otel hangisi?