ARİF BAYRAKTAR
CHICAGO - AMERİKA-Türkiye'ye 2005 yılında tedavi için 126 bin yabancı hasta gelirken rakamın bu yıl sonunda 650 bini bulması bekleniyor. Büyüyen pasta sebebiyle Türk hastaneleri zincirleşmeye başladı.
Amerika'nın Şikago kentinde düzenlenen 90 ülkenin katıldığı Dünya Medikal Turizm Zirvesi'ne Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi-THTDC ile katılan Türkiye'nin sağlık kuruluşları dünyadaki 400 milyar dolarlık sağlık turizmi pastasından pay almak için dünya ile yarıştılar.
Dünyagöz, 2012 sonuna kadar biri Londra'da olmak üzere 4, Medikalpark 3, Acıbadem 2 hastane açacak. Doruk Sağlık Grubu Bursa'da üçüncü, Anadolu Sağlık Merkezi ise İstanbul'da ikinci hastanesini hizmete alacak.Türkiye, sağlık turizminde dünyanın merkezi olmayı amaçlıyor. Bu sebeple özel sektör ve üniversite hastaneleri yatırımlarını hızlandırdı. Üç ay önce Frankfurt'ta 10 milyon Euro maliyetle 17. hastanesini açan Dünyagöz, 2012 sonuna kadar Pendik, Bursa, Kayseri ve Londra'daki hastanelerini de hizmete alacak.
Pendik'teki hastanenin bir ay içinde hizmete alınacağını açıklayan Dünyagöz İcra Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Selin Yıldırım Peker, "Bursa ve Kayseri inşa halinde. Londra'da da yer bakıyoruz. Ayrıca İzmir'de de bir proje çalışması yapmaktayız." dedi. Temmuzda 10 milyon Euro maliyetle Frankfurt'ta hastane açtıklarını hatırlatan Peker, "Bu hastane için de yaklaşık 10 milyon pound harcayacağız. Ortak almayacağız." dedi. Londra'nın ardından Moskova ve Kiev'de birer yıl arayla hastane açacaklarını kaydeden Peker, "Ardından Almanya'da ikinci ve üçüncü hastanelerimizi açacağız. Sonra da Kuzey Afrika'ya yöneleceğiz." diye konuştu.
Sağlık turizmine 1 yıl önce başladıklarını söyleyen Medikalpark Pazarlama Sorumlusu Gupse Jular, artan potansiyel sebebiyle 19 olan hastane sayısını 2012 sonunda 22'ye çıkaracaklarını açıkladı. Geçtiğimiz aylarda İstanbul'da 2 hastane satın alan ve hastane sayısını 13'e çıkaran Acıbadem, 5 ay içinde Bandırma ve Ankara şubelerini de hizmete alacak.
Moskova'da da yüzde 50 ortaklı bir hastane satın alarak ilk yurtdışı yatırımını gerçekleştirdiklerini açıklayan Acıbadem Uluslararası Hasta Hizmetleri Müdürü Gökhan Yuğrucu, "Artan potansiyel sebebiyle 30 kişilik bir Uluslararası Hasta Hizmetleri ekibi oluşturduk." dedi.
Çayırova'daki hastanesi ile yılda 40 milyon TL ciro yapan Anadolu Sağlık Merkezi ise İstanbul'da ikinci hastanesini açacak. Şirketin Uluslararası Hizmetler Direktörü Aslı Akyavaş, sağlık turizmi için 50 kişilik bir ekip kurduklarını, şimdi de Uluslararası İlişkiler Departmanı'nı hizmete alacaklarını söyledi.
Doruk Sağlık Grubu yöneticilerinden Op. Dr. Mustafa Esgin ise 2 ay içinde Bursa'da Doruk Grubu'nun üçüncü hastanesini açacağını açıkladı. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi Doç. Dr. Abdullah Erdoğan da bilhassa Antalya'da yerleşik İngiliz, Alman ve Rusları tedavi etmek amacıyla sektöre adım attıklarını, 306 yataklı yeni bir hastaneyi de kısa süre içinde hizmete alacaklarını söyledi. Türkiye'de 650 özel hastane ve klinik, 10 bin yatak kapasitesi bulunuyor.
Malatya'daki İnönü Üniversitesi bünyesinde bulunan Turgut Özal Tıp Fakültesi'nin başhekim yardımcısı Mehmet Aslan, sağlık turizmi için ekip kuracaklarını kaydetti. Amaçlarının bilhassa Ortadoğu'daki yabancı hastaları tedavi etmek olduğunu söyledi. Turgut Özal Tıp Fakültesi, karaciğer naklinde Avrupa'da birinci, dünyada Kore'den sonra ikinci sırada. Yeditepe Üniversitesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Sina Ercan da sağlık turizminde Türkiye'nin ciddi potansiyel barındırdığını, bu sebeple sektörde oyuncu olacaklarını aktardı.
Türkiye'ye gelen yabancı hasta
2005............126 bin
2006............152 bin
2007............204 bin
2008...........269 bin
2009...........350 bin
2010............487 bin
2011* ..........650 bin
2015**.......1 milyon
* Tahmini **Hedef