WHO: Sınırlama önlemleri virüsü engelleyebilir

WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, ''Her ülkenin korona virüse hazır olması gerektiğini söyledi.

BRÜKSEL - Dünya Sağlık Örgütü –WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, ''Her ülkenin korona virüse hazır olması gerektiğini belirterek, hiçbir ülke vakalara sahne olmayacağını zannetmesin, bu fiilen ölümcül bir hata olur. Sınırlama önlemleri virüsü engelleyebilir” dedi.
Ghebreyesus, doktorların daha önce toplumla bulaşabilen bir solunum yolu patojeni görmediğini belirterek “Bu salgın günümüze kadar şefedilmeyen bir bölgede” şeklinde konuştu.



ÇİN’DEN SONRA İTALYA ETKİLENDİ

Dr.Tedros Adhanom Ghebreyesus, Dünya çapında ölümlerin 3.000'i geçtiğini ve çoğunun Çin'de olduğunu belirterek şunları anlattı:
“Geçtiğimiz gün Çin dışında içeriden dokuz kat daha fazla yeni enfeksiyon vardı. Bu virüsü engelleyebiliriz Covid-19’un küresel olarak gelişimi "tek yönlü bir sokak" değildir. Ülkelerin önlemlerle başlayarak hızlı ve etkili bir şekilde hareket etmeleri durumunda mücadele edilebilir. Şimdi harekete geçmekten başka seçenek yok. Çin dışında İtalya en kötü etkilenen ülkelerden biridir. Ölüm oranı 34'den 52'ye sıçradı.”



WHO: BENZERSIZ ÖZELLIKLERE SAHIP BIR VIRUS

Dünya Sağlık Örgütü –WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, her ülkenin salgını ele almak için tek yönlü değil "Her ülkenin kendine özgü bir yaklaşımı olmalı ama sınırlama ile başlamalı" dedi.

Dr. Tedros, “Benzersiz özelliklere sahip bir virus. Ancak kontrol önlemleri işe yaramış gibi görülüyor. Enfeksiyon vakalarını bildiren 62 ülkenin 38'inde 10 veya daha az ölüm olayı bulunuyor”dedi.
Öte yandan İsrail, karantina kapsamındaki kişilerin genel seçimlerinde oy kullanabilecekleri özel bir seçim merkezi kurdu.

Dr. Tedros, yaklaşık sekiz ülkenin iki hafta boyunca yeni vakalar bildirmediğini belirterek “Salgını kontrol altına alabildiklerini görüyoruz” dedi.

Bu arada Güney Kore, İtalya, İran ve Japonya en büyük endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Tedros, WHO personelinin İran'da semptomların hafif olmasına rağmen pozitif olarak test ettiğini söyledi.



KÜRESEL OLARAK DURUM NEDIR?

Şu anda dünya çapında 70 ülkede yaklaşık 90.000 vaka bulunuyor. Ancak büyük çoğunluğu oluşturan % 90'ı kadarı Çin'de bulunuyor ve bunların çoğu, virüsün geçen yılın sonlarında ortaya çıktığı Hubei eyaletinde bulunuyor. Çin dışındaki yaklaşık 8.800 vakanın % 81'i İran, Güney Kore, İtalya ve Japonya’dadır.
İtalya(nın Lombardiya ve Veneto bölgelerinde bulunan 1.835 teyit vakasıyla Pazartesi günü ölüm oranı yüzde18 arttı

İran medyasının bildirdiğine göre, İran toplam 12 ölüm daha bildirdi. Bu rakam arasında ülkenin Lideri Ali Khamenei'nin üst düzey danışmanlarından Mohammad Mirmohammadi'yi de içeriyor.

Portekiz, İzlanda, Ürdün, Tunus, Ermenistan, Letonya, Senegal ve Andorra da Pazartesi günü doğrulanan ilk vakalarını bildirdi.


Koronavirüs "paniği satın almayı vurdu, Avustralya’da raflar boş kaldı


ABD'DE WASHINGTON EYALETINDE IKI KIŞI ÖLDÜ .

Başkan Donald Trump, ilaç şirketlerine aşı üzerindeki çalışmaları hızlandırmalarını bildirdiğini söylerken, New York Valisi Andrew Cuomo, salgının "kaçınılmaz" olduğunu ve kentte daha fazla insanda pozitif test olabileceği konusunda uyarıda bulundu

İngiltere'de 39 onaylanmış vaka bulunuyor. Başbakan Boris Johnson, acil Kobra komitesi ile toplantı yaptıktan sonra virüsün "Önümüzdeki günlerde ve haftalarda daha önemli hale gelmesi muhtemel" olduğunu söyledi.


AVRUPA’DA SEVİYE ‘YÜKSEK’

Avrupa Hastalık Kontrol Merkezi, AB'deki risk seviyesinin "ılımlı" dan "orta-yüksek e çıktığını doğruladı . Bu, seviyenin "yüksek" olarak değiştirildiğini söyleyen AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından yapılan yorum durumu açıklığa kavuşturdu.

BORSALARDA HAREKETLENME
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, küresel ekonominin salgın nedeniyle 2009'dan bu yana en düşük hızda büyüyebileceği uyarısında bulundu. Piyasalar Avrupa'da ilk başta New York'ta bir rollercoaster yolculuğu yaptı. Ancak Dow Jones daha sonra pozitif bölgeye yöneldi. Geçen haftaki salgınla ilgili endişeler küresel hisse senetlerinde 5tn $ 'dan (3.9tn £) fazla oldu. Katar, Ekvador, Lüksemburg, Çek Cumhuriyeti ve İrlanda hafta sonu ilk salgın tespiti vakalarını doğrulayan ülkeler arasında oldu.


GÜNEY KORE'DE NELER OLUYOR?
Güney Kore’de toplamda 28 kişi olmak üzere iki ölüm daha bildirildi. Ülkenin onaylanmış 4.000'den fazla vakasının yaklaşık % 60'ının Shincheonji İsa Kilisesi mezhebi üyesi olduğu açıklandı. Üyelerin birbirlerini enfekte ettiklerine ve daha sonra ülke çapında seyahat ettiklerine, görünüşleriyle hıstalandıklarının anlaşılmadığına inanılıyor.





Virüsten etkilenen Güney Kore kilisesi sözcüsü gizliliği savunuyor. Tarikatın lideri Lee Man-hee basın toplantısında özür dilemek için dizlerinin üstüne çöktü.
88 yaşındaki lider, "Her ne kadar kasıtlı olmasa da, birçok insana bulaştı. Elimizden gelen çabayı gösterdik, ancak hepsini engelleyemedik” dedi.
Güney Kore savcısı Lee hakkında olası ağır ihmal suçlamaları konusunda soruşturma istedi.

ÇİN'DE DURUM NEDIR? KILITLI WUHAN'DA NELER YAPILIYOR?

Çin, Hubei'de 42 ölüm daha bildirdi. Eyalet, küresel ölümlerin % 90'ından fazlasını kaydetti.
Çin, korona virüs kirliliğinin yavaşlamasının ardından Wuhan temizleniyor
Bildirilen yeni enfeksiyon vakalarının sadece sekizi Hubei'nin dışında ve kontrol altına almanın işe yaradığını gösteriyor. Ülke genelinde bildirilen 206 yeni vaka, 22 Ocak'tan bu yana en düşük günlük vaka sayısını temsil ediyor.
Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'ndan bir sözcü, bir sonraki durmanın "işin yeniden başlamasının getirdiği risklere odaklanmak" olacağını söyledi.

COVID-19 NE KADAR ÖLÜMCÜL?
DSÖ, virüsün özellikle 60 yaşın üzerindeki insanları etkilediğini ve zaten hasta olduğunu söylüyor. Çin'den 44.000'den fazla vakanın ilk büyük analizinde, ölüm oranı çok yaşlılarda orta yaşlıya göre 10 kat daha yüksekti.

Ancak WHO, çoğu hastanın sadece hafif semptomları olduğunu ve ölüm oranının % 2 ila% 5 arasında olduğunu söylüyor. Karşılaştırıldığında, mevsimsel grip ortalama % 0.1'lik bir ölüm oranına sahip bulunuyor. Ancak her yıl 400.000 kadar insanın ölmesiyle son derece bulaşıcı olduğu görülüyor. Şiddetli Akut Solunum Sendromu (Sars) ve Orta Doğu Solunum Sendromu (Mers) gibi diğer korona virüsü, Covid-19'dan çok daha yüksek ölüm oranlarına sahip bulunuyor.

Manşetler

Yörükler, UNESCO listesindeki Xanthos'ta bir araya geldi
Hasipoğlu ve Savaşan Asya Siyasi Partiler Konferansı’nda
'Dünyanın en güzel koyu'na marina izni!
Köy Enstitüsü öğretmeni annem, Cahide Altıntaş ile gururluyum
38 Avrupa ülkesi Çin'i vizesiz ziyaret edebilecek
Kapadokya'yı 10 ayda 1 milyon 322 bin 598 turist gezdi
Uludağ yoğun kar yağışıyla sezonu açıyor
Mudanya, kendi zeytin markasını yaratacak
Pasaport bedeli gelirden çok arttı
SPK'dan Akfen'e şartlı onay!