Vestel'den insansız uçak

Ahmet Zorlu, Vestel’in Ayesaş'ının yeni üretim tesisinda, en önemli projelerden birinin insansız uçak olduğununu söyledi.

ANKARA- Vestel"in savunma sektöründeki şirketlerinden AYESAŞ"ın yeni üretim tesisi, Milli Savunma Bakanı M. Vecdi Gönül, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar ve Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu"nun katılımıyla Ankara"da açıldı. Savunma sanayine hizmet amacıyla geliştirdikleri en önemli projelerden birinin insansız uçak olduğunu vurgulayan Ahmet Zorlu, “Vestel Savunma Sanayi ve AYESAŞ ile dünyaya savunma teknolojileri ihraç ediyoruz. Amacımız, Türk Savunma Sanayii"ne katkı sağlayacak projeler üreterek, Türk Silahlı Kuvvetleri"nin teknolojik ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanmasını sağlamak ” dedi.



Vestel Şirketler Grubu ve ABD firması L3 Communications ortaklığı, Türk Savunma Sanayii"nin öncü firmalarından Aydın Yazılım ve Elektronik Sanayi A.Ş. (AYESAŞ), 20. kuruluş yıldönümünü Ankara Sincan Organize Sanayi Bölgesi"ndeki yeni üretim tesisinin açılışıyla kutladı. Milli Savunma Bakanı M. Vecdi Gönül, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar ve savunma sektörünün önde gelen temsilcilerinin katıldığı açılışta, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu ile AYESAŞ ve Vestel Savunma Genel Müdürü Aziz Sipahi ev sahipliğini üstlendi.



Zorlu Grubu"nun savunma sanayiinde iddialı olduğunu vurgulayan Ahmet Zorlu, “Savunma sanayiine yönelik, yüksek teknolojiye sahip yazılım ve donanım çözümleri sağlıyoruz. Bugün bu şirketlerimizle savunma ve havacılık alanlarında dünyaya teknoloji ihraç etmekten büyük gurur duyuyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri"nin teknolojik ihtiyaçlarını karşılayacak ve Türkiye"nin savunma sanayiine katkı sağlayacak projeler üretmeyi hedefliyoruz. Amacımız, Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyaçlarının özgün ürünlerle yurt içinden karşılanmasına katkıda bulunmak” diye konuştu.



“Teknolojiye 30 milyon doları aşkın yatırım yaptık, iş hacmimizi 5 yılda 5"e katladık”

Savunma sanayine hizmet amacıyla geliştirdikleri en önemli projelerden birinin insansız uçak olduğunu vurgulayan Ahmet Zorlu, “Vestel Savunma Grubu"nun bugüne kadar teknolojiye yaptığı 30 milyon doları aşkın yatırımın büyük kısmı, Vestel"in üretim ve Ar-Ge gücünün savunma alanına aktarıldığı bu projede kullanıldı. Türk mühendis kadromuzun 6 yıllık çalışmasının ürünü olan insansız uçağın, Türk Silahlı Kuvvetleri"ne teknolojik anlamda önemli fayda sağlayacağını umuyoruz” dedi.

AYESAŞ"ın iş hacminin, Zorlu Grubu"na katıldığı 2005 yılından bu yana geçen 5 yılda 5"e katladığını hatırlatan Zorlu, “AYESAŞ"ın toplam iş hacminin yüzde 60"ını aşan bir kısmını ihracat oluşturuyor. İhracatın yüzde 90"ı ise ABD"ye yapılıyor” dedi.

“Dünya devleri ile çalışıyoruz”

AYESAŞ ve Vestel Savunma Genel Müdürü Aziz Sipahi ise yaptığı konuşmada AYESAŞ"ın 20. yılına savunma ve havacılık alanında birçok yeni ve uluslararası proje ile büyüyerek girdiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Savunma ve havacılık alanlarında, komuta-kontrol sistemleri, aviyonik sistemler ile, elektronik ve elektro-mekanik sistemlerin tasarım ve geliştirmesinden üretimine kadar geniş bir yelpazede ürün ve hizmet sunuyoruz. Özellikle aviyonik yazılım, yani güvenlik-kritik havacılık yazılımı alanında öncü konumdayız. Savunma sektörüne Türk Mobil Radar Kompleksi Projesi ile adım attığımız 1990"dan bu yana özgün ürünler ve yüksek teknolojiye sahip bir üretim altyapısı oluşturduk. Bugün ABD"de üretilen hava platformlarının bir kısmında AYESAŞ"ın ürettiği donanım ve yazılımlar kullanılıyor. AYESAŞ"ın en büyük başarısı, yüksek kalite seviyesi ve müşteri odaklı yaklaşımı sayesinde uzun yıllardır Lockheed Martin, Boeing, GE, Sikorsky gibi dünya devi firmalar ile giderek artan hacimlerde iş yapıyor olması.”

21. yüzyılın uçağı F-35"te AYESAŞ imzası

Aziz Sipahi, pilotlu son savaş uçağı olacağı öngörülen JSF (F-35) projesinde, AYESAŞ"ın ABD"li savunma firmalarıyla birlikte tasarladığı elektronik modüllerin kullanıldığını ve güvenlik kritik yazılımların geliştirildiğini belirterek şu bilgileri verdi:

“21. yüzyılın uçağı olarak tanımlanan F-35, bugün alanında dünyanın en önemli projesi olarak kabul ediliyor. Türkiye, İngiltere, Hollanda, İtalya, Danimarka, Norveç, Avustralya, ABD ve Kanada projeyi ortak olarak yürütüyor. AYESAŞ, 20 yıl sürmesi planlanan bu projede, Türkiye"den ilk imzayı atan şirketlerden biri olmuştur. Projede tek kaynak olarak 250 milyon dolarlık iş hacmi bekliyoruz.

Aziz Sipahi, AYESAŞ"ın geleceğe yönelik temel hedefini ise şu şekilde dile getirdi:

“AYESAŞ, geliştirdiği özgün çözümler ile Türk Silahlı Kuvvetleri"nin ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanmasına katkıda bulunan, özellikle komuta kontrol ve aviyonik alanlarında hem elektronik sistemler tasarlayan ve üreten hem de yazılım geliştiren, bölgemizin lider savunma ve havacılık şirketlerinden biri. AYESAŞ, Vestel Savunma Sanayi A.Ş."nin insansız hava araçları alanındaki gücünü de yanına alarak, Türk Savunma Sanayii"nin gelişimi ve yurt dışına açılması için üzerine düşeni yapmaya bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edecek.""

AYESAŞ hakkında 

-  AYESAŞ 1990"da Türkiye"de Hava Savunma Sistemleri üzerinde çalışmak amacıyla kuruldu.
-  1999"da ABD"li L-3 Communications firması AYESAŞ"ı bünyesine kattı.
-  Zorlu Grubu 2005 yılında AYESAŞ"ın %60 hissesini satın aldı.
-  Yönetim ve Üretim Grubu, Sincan Organize Sanayi Bölgesi"nde 14 bin metrekare kapalı alana kurulu üretim tesisinde, Yazılım ve Sistem Mühendisliği Grupları ise ODTÜ Teknokent"te yer alıyor.

Başlıca Projeleri

1. Türk Mobil Radar Kompleksleri (TMRC) Projesi
- AYESAŞ"ın ilk projesidir. Milli Hava Savunma Sistemimizin belkemiğini oluşturur.
- 1990-2000 yılları arasında gerçekleştirilen projede Komuta Kontrol Sistemlerinin yazılım, donanım ve entegrasyonuna yönelik edinilen geniş tecrübe, Radar Entegrasyonu ve Otomasyonu Projeleri, Radar Ağı Projesi, Uzun Ufuk, GENESİS, Otomatik Hedef Tespit ve Takip Sistemi gibi başka bazı projelerde yer alınmasını sağladı.

2. JSF (F-35) Projesi
- 21. yüzyılın uçağı olarak tanımlanan F-35, alanında, dünyanın en önemli projesi kabul ediliyor.
- Türkiye, İngiltere, Hollanda, İtalya, Danimarka, Norveç, Avustralya, ABD ve Kanada projeyi ortak olarak yürütüyor.
- Uçağın yazılımının ve elektronik kartlarının bir kısmı AYESAŞ tarafından sağlanıyor.
- 20 yılda tamamlanması planlanan bu proje için Türkiye"den ilk imzayı AYESAŞ attı.
- Proje için AYESAŞ bünyesinde yaklaşık 12 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Proje devamlılığı için 5 milyon dolar ek yatırım yapılması öngörülüyor.
- AYESAŞ, bu projeden, 20 yıla yakın sürede 250 milyon dolarlık iş hacmi bekliyor.

3. Aviyonik Kablaj Projeleri
Boeing ve Lockheed Martin gibi dünya devlerine, Nato-Awacs ve F-16 programlarında ürünler sağlıyor.

4. İnsansız Uçak Projesi
- AYESAŞ, Vestel Savunma Sanayi tarafından özgün olarak geliştirilen Taktik ve Mini İnsansız Hava Araçları Sistemlerinin, görev bilgisayarı ve yer kontrol istasyonunun yazılımlarının geliştirilmesinde rol alıyor.

Manşetler

Mövenpick Bursa, İncili Gastronomi Ödülü’nün sahibi oldu
EasyJetwash, marka anlaşmazlığında ödemeyi kabul etti
İspanya'dan bütçe havayollarına 179 milyon avro para cezası
British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldı
THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyor
Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filminde
Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışı
THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti
Asya-Pasifik Bölgesi’nde en başarılı kadın girişimci seçildi