Vatandaş ceza ödemeden sözleşmeyi fesih edebilecek

Tüketici Hakları Yönetmeliği’nde yapılan düzenlemede aboneye duyurulan internet hızının sağlanamaması halinde vatandaş ceza ödemeden sözleşmeyi fesih edebilecek.

ANKARA- Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından Tüketici Hakları Yönetmeliği’nde yapılan düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı.
Buna göre, aboneye duyurulan internet hızının sağlanamaması halinde vatandaş ceza ödemeden sözleşmeyi fesih edebilecek. Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Tüketici Hakları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.



Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Düzenlemenin, haberleşme hizmetlerinde vatandaşlarımızın haklarını daha güçlü koruduğunu ve ‘Dijital Türkiye' hedefleri adına birçok yeniliği içerdiğini kaydeden Sayan, ‘Vatandaşlarımız elektronik haberleşme aboneliklerini; e- imza, T.C. Kimlik Kartı veya İnternet Bankacılığı bilgileri ile e-Devlet kapısı üzerinden başlatılabilecekler. Ayrıca gerçek zamanlı dijital görüşme ile kimlik doğrulaması yapılarak abone olabilecekler' bilgisini paylaştı.

“KELİME OYUNLARI SON BULACAK”

“Bu kampanyaya üye olursanız . kampanyasını da onaylamış sayılırsınız” gibi cümlelerle yapılan kampanyaların devrinin bittiği müjdesini veren Sayan, “Düzenleme ile abone onayı gerektiren işlemler, tek onay altında birleştirilemeyecek, ayrı ayrı onay alınacak. Talep olmadan dolaylı yollardan yapılan aboneliklerin önüne geçilecek. Artık verilen tüm onaylar çevirim içi görüntülenebilecek. Müşteri hizmetleri, kısa mesaj, mobil uygulama, SIM vb. yöntemler aracılığıyla verilen onaylar, işletmecilerin çevrim içi işlem merkezinden 7 gün 24 saat kontrol edilebilecek. Çağrı merkezi tarafından yapılan aramalarda, müşterinin doğrudan ilgili abone olduğu teyit edilmeden işlem yapılamayacak” dedi.

HATLARIN KULLANIMINDA EBEVEYN KONTROLÜ BAŞLADI

Birden fazla hattı olanların, diğer hatlarının işlem yetkililerini sınırlandırabileceğini de söyleyen Sayan, diğer maddeleri ise şöyle sıraladı: “ Özellikle ebeveynlerin, yüksek fatura mağduriyetleri engellenecek. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (çipli nüfus cüzdanı) veya Çipli Pasaport ile yapılan işlemlerde belgelerin fotokopisi alınmayacak. Böylece başkalarının kimlik kartları kullanılarak yapılan usulsüzlüklerin önüne geçilecek. Abonelik sözleşmesi yapıldığında tüketiciye kolay ve anlaşılabilir bir taahhütname/sözleşme örneği verilecek. Yeni düzenleme ile taahhütname süresi en fazla 24 ay ile sınırlı olacak.”

ABONEYE CEZASIZ FESİH YOLU AÇILIYOR

Taahhüdün bittiğine ilişkin tüketicilere bilgilendirme yapılacağının altını çizen Sayan, “Aboneler, hangi işlemlerinin taahhüde aykırılık oluşturacağı konusunda şeffaf bir şekilde bilgilendirilecek. Aboneye duyurulan internet hızının sağlanamaması halinde, vatandaşımız ceza ödemeden sözleşmeyi fesih edebilecek” ifadelerini kullandı.

E-DEVLET ÜZERİNDEN KARŞILAŞTIRILABİLECEK

Bakan Yardımcısı Sayan “Dijital Türkiye” yolunda hayata geçen bir diğer hizmeti ise ekapi olarak açıkladı. Bu yenilik üzerinden vatandaşların, işletmecilerin tekliflerini karşılaştırabileceğini işaret eden Sayan, “Paket, kampanya ve tarifeler aynı isimle tanıtılamayacak. Her paket tek bir isimle tanıtılacak ve olası kafa karışıklıklarının önüne geçilecek. Mevcut, kaldırılan ya da abone alımına kapalı geçmiş tarifelerin tamamı işletmecilerin web sitelerinde yer alacak. Hizmetleri kısıtlanan abonelere, işletmeciler tarafından yeni ücret yansıtılması durdurulacak. Fatura gönderimi tercihinde bulunmayan abonelere, kısa mesajla fatura bilgisi ve fatura linki gönderilecek. Aboneler son 1 yıllık fatura ve kullanım detaylarına ulaşabilecek” bilgilerini paylaştı.

Yapılan düzenlemelerin geçmiş ve yeni haline ait detaylı bilgilere btk.gov.tr adresinden ulaşılabileceğini hatırlatan Sayan “Düzenleme milletimiz ve sektörümüz için hayırlı uğurlu olsun. Yönetmelikte emeği geçen çalışma arkadaşlarımıza canı gönülden teşekkür ediyorum” temennisinde bulundu.



ABD INTERNET HıZıNı YÜZDE 36 ARTıRDı

ABD’de internet kullanıcıların ortalama ‘download’ hızı yüzde 35.8 arttı. Ortalama hızını 100 Mbps’ye çıkaran ülkede en yavaş interneti olan şehirde bile 44 Mbps geçildi. Üstelik son bir yıldaki bu hızlı iyileşmeye karşın ABD dünya sıralamasında 7.liği ancak görebildi. ABD, bu rakamlarla dünya hız sıralamasında 84. olan Türkiye'deki ortalama internet hızını 5'e katladı.

Türkiye 1 Ocak’tan itibaren kalkan Adil Kullanım Kotası (AKK) uygulaması sonrası ortaya çıkan paketleri ve fiyatlarını tartışa dursun, ABD’deki kullanıcıların sabit internette hız çıtası 159 Mbps’yi geçti.

Küresel ölçekte internet hız ölçümleri yapan Ookla-Speedtest, 2018 yılı için ABD Sabit Geniş Bant Performans Raporu’nu yayınladı. Buna göre son bir yılda ABD’li sabit internet kullanıcılarının ortalama veri indirme (download) hızı yüzde 35.8, veri yükleme (upload) hızı ise yüzde 22 arttı.

Habertürk’ten Necdet Çalışkan’ın haberine göre yaklaşık 25 milyon kullanıcı ve 115 milyon testi kapsayan araştırmaya göre ABD’de sabit genişbant internette ortalama download hızı 96.25 Mbps, ortalama upload hızı ise 32.88 Mbps oldu.

Bu rakamlar ile ABD, download’ta dünyanın en hızlı 7. ülkesi olurken, upload’ta ise 27. sırada yer aldı.

EN YAVAŞI 44 MBPS’Yİ GEÇTİ

ABD’nin internet hızına şehirlere göre bakıldığında en yüksek hıza 159.18 Mbps ile Kansas City’de ulaşılırken, bu şehri 143.66 Mbps ile Austin ve 141.38 Mbps ile Lubbock izledi.

ABD’de en yavaş internet hızına sahip olan şehir ise 44.86 Mbps’lik indirme hızı ile Memphis oldu. ABD’de en yüksek indirme hızına sahip ilk beş şehirden üçünde en hızlı internet servis sağlayıcısı Google Fiber oldu. Google Fiber’in sunduğu ortalama hız 143 Mbps ile 295 Mbps arasında değişti.

ROMANYA’DA BİLE 130 MBPS’YE DAYANDI

Ookla-Speedtest’in Kasım 2018 verilere göre Türkiye’nin sabit internetteki ortalama download hızı 18.76 Mbps, upload hızı ise 5.52 Mbps oldu. Bu rakamlarla Türkiye, dünyada download hızında 84. sırada yer alıyor.

Kuruluşun testlerine göre sabit internette dünyanın en hızlı ülkesi 185.25 Mbps download hızıyla Singapur, ikinci sırada 153.30 Mbps ile İzlanda, üçüncü sırada 136.72 Mbps ile Hong Kong, dördüncü sırada 129.91 Mbps ile Romanya ve beşinci sırada ise 114.31 Mbps download hızı ile Güney Kore bulunuyor.

Bu rakamlar dikkate alındığında ortalama internet hzında ABD,Türkiye'yi 5'e katlarken, bu fark Singapur ile kıyaslandığında 10 kata çıkıyor. Güncel verilere göre Türkiye'nin milli gelirde dörde katladığı Romanya'da ise internet Türkiye'ye göre ortalama 7 kat daha hızlı.

Manşetler

WTM 2024, Londra’ya 200 milyon Sterlin kazandırıyor
ABD’de yarın seçim var: Trump’la Harris kafa kafaya
Avrupa'nın en iyi, farklı altı kış dağ tatili yeri
Araba kiralamada sürücüleri en çok korkutan ülkeler
2025′te seyahat davranışlarında büyük değişim geliyor
Yeniden değerleme oranı yüzde 43.93 oldu.
Rize’de ‘Atmaca Güzellik ve Beceri Yarışması’ düzenlendi
Keşke bütün yıl festival olsa Picasso da var Hanzala da
Dünyanın geleceği Asya’dan doğuyor
Küresel ticaretin en dinamik 14’üncü şehri İstanbul