SANDIKLI- Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Sandıklı Park Otelde düzenlenen Termal Turizm İstişare Toplantısına katıldı. Toplantıda konuşan Vali Tutulmaz, “TÜRSAB Temsilcileri Acenteleri uyanık olması lazımdır. Acentelerimizin Hac ve Umre’nin dışında gerçek anlamda turizme katkı çalışmaları olmalıdır”
Sandıklı Park Otel’de düzenlenen Afyonkarahisar Termal Turizm İstişare Toplantısına Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Tanır, Vali Yardımcısı Cafer Sarılı, Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Dumlupınar Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Bilal Şenel, kentteki termal otel sektör temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Mustafa Tutulmaz acenteların uyanık olmasının gerekli olduğuna dikkat çekti. Vali Tutulmaz, “Belki yurtdışından gelecek aktarma yolcular için yada doğrudan Zafer Havaalanına gelebilecek uçuşlar için havaalanı daha caziptir. Ancak Ankara, İzmir, İstanbul’a yakın mesafede olmamız dolayısıyla buranın biraz daha havaalanı tercihinin az olduğunu görmekteyiz. Bu konuda çalışmamız gerekiyor. TÜRSAB Temsilcileri Acenteleri uyanık olması lazımdır. Acentelerimizin Hac ve Umre’nin dışında gerçek anlamda turizme katkıları dışında çalışmaları olmalıdır. Gerçekten Dünya’da turizm çoğunlukla Acenteler üzerinden yapılmaktadır. Şuanda Afyonkarahisar’a gelen ziyaretçiler bireyseldir. Bunuda internet ve telefon üzerinden yapılmaktadır.” dedi.
24 BIN YATAK KAPASITESI
Afyonkarahisar’daki otellerin 24 bin yatak kapasitesine sahip olduğuna dikkat çeken Vali Tutulmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun 7 bine yakını 5 yıldızlı yatak kapasitesidir. Önümüzdeki dönemde sözleşmesi yapılmış plan ve proje aşamasında olanlar ile 36 bine çıkacaktır. Gerçekten bu güzel bir yatak kapasitesidir. Aslında bir çok alanda yeni turizm imkanlarını beraberinde getiriyor. Kongre Turizmi 5 yıldızlı otellerimiz ile önemli bir kaynağı olabiliriz. Bu alanla ilgili gelişmeler var ama bu alanda biraz daha tanıtımlarımızı artırmamız gerekmektedir” dedi.
FUARLARıN KATKıSı BÜYÜK
İlimize yeni spor klüplerinin geleceğini de sözlerine ekleyen Vali Tutulmaz, “Biraz daha buraları bu alanda çalışan değişik firmalar ile işbirliği içerisinde cazip hale getirmemiz gerekiyor. Bu yıl bilhassa merkezde 60’a yakın spor kulübünün hazırlık maçları yapılıyor. Bu sayıda giderek artmaktadır. Önümüzdeki yıl bu sayı 2’ye katlayacak ve daha nitelikli takımlar gelecektir. Bizim bu alanda otellerimiz olmasaydı bu takımlarımızı burada misafir edemezdik. Yine benzer şekilde motor sporları alanlar yapılmaktadır. Buna benzer hafta sonu bir motor sporu yapıldı. Başka fuarların yine her geçen gün artmasında otellerimizin önemli katkısı var.”
TUĞLA KOYMAK ISTIYORUZ
Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Tanır da kentin turizminin gelişmesi önceki dönemlerde güzel çalışmaların olduğunu kaydetti. ‘Hali hazırdaki Afyonkarahisar Turizminin gelişmesine bizde bir tuğla koymak istiyoruz’ diyen Tanır, yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Afyonkarahisar termal turizminin tanıtımıyla ilgili Türkiye’de pek çok fuar organizasyonuna katıldık. Ve İleriki süreçteki fuarlara da katılacağız. 10. Kalkınma Planı ve Öncelikli Dönüşüm programları içerisinde ‘Sağlık Turizminin Geliştirilmesi’ öncelikli reform alanı kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığınca Afyonkarahisar Ömer-Gecek Termal Turizm Merkezi pilot bölge seçilmiştir. Bu alanda sağlık ve termal turizmine hizmet verebilecek nitelikte sağlık tesisi, kür merkezi, kür parkı gibi alanların geliştirilmesine yönelik fizibilite çalışmalarının Afyonkarahisar Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ve Afyonkarahisar Belediyesi tarafından yürütülmektedir.”
DESTINASYON ÇALıŞMASı YAPıLDı
Tanır, Kültür ve Turizm Bakanlığı uzman ekipleri tarafından 7-13 Ağustos 2017 tarihinde Afyonkarahisar turizm destinasyon çalışmasının yapıldığını ve Kasım ayı içerisinde paylaşılacağını kaydetti.Tanır, 2017 yılının ilk sekiz ayında Afyonkarahisar’a gelen toplam turist sayısının 277 bin 123 olduğunu vurgulayarak, termal merkezlerine yapılan yatırımlar ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Ömer Gecek Termal Turizm Merkezinde yapılacak alt yapı çalışmalarına 5 milyon 900 bin TL, termal su dağıtım şebekesi yapım işi için Afyonkarahisar Belediyesine aktarılmıştır. Gazlıgöl Termal Turizm Merkezinde yapılacak olan alt yapı çalışmaları 1. Etap Yol düzenlenmesi yapım işi için 2 milyon 750 bin TL, Gazlıgöl Belediyesine aktarılmıştır.” dedi.
ÇAMUR FESTIVALI YAPıLACAK
Kasım ayı içerisinde Afyonkarahisar’da yapılacak termal ve çamur festivali içinde bilgiler veren Tanır, kısa film yarışması, logo çalışması, afiş ve broşür çalışmalarının yapılacağını dile getirdi. TÜRSAB Dumlupınar Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Bilal Şenel, kenttin termal ve sağlık turizminde çok geliştiğini belirterek, Afyonkarahisar’da çok sayıda termal otel bulunduğunu vurguladı. Şenel, Afyonkarahisar’daki kültür, doğa ve spor turizminin yeni yeni geliştiğini ifade ederek, şunları kaydetti: “Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın son yıllarda şehrimize yaptığı yatırımlarla turizm portföyümüz gelişiyor. Geçmişten bugüne kadar yapılan çalışmalarda bölge turizmi belli bir seviye gelmiştir. Amatör ve samimi duygularla yapılan bu çalışmaların bundan sonra 3-10-50 yıllık bir master planına ihtiyacımız var” dedi.
STRATEJI BELIRLENMELI
Şenel, “Master planın götürülerek, şehirde turizm kültürünün geliştirilmesinin, turizm adına katkıda bulunulmasına ve dünya markası olması adına profesyonel ekiplerin gerekmektedir. Hatta tanıtım ve satış stratejileri belirlenmeleridir. Ayrıca Mevlevilik Kültürü, Kurtuluş Savaşı ve çok sayıda değerlerimizin hikayelerini oluşturarak Afyonkarahisar’ın kültürünü turistlere daha cazip halde anlatılmasını sağlamalıyız.” İfadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Afyonkarahisar Termal Turizm tanıtım filmi izlendi. Akabinde de Termal Turizm İstişare toplantısına katılan sektör temsilcilerinin ve davetlilerin görüşleri alındı.