Uygarlık Müzesi için ilk adım

Türkiye Uygarlıklar Müzesi için ilk adım atıldı. Müze protokolünü Bakan Günay ve Başkan Gökçek Cer Modern’de imzaladı

.ANKARA - Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara’da Türkiye Uygarlıklar Müzesi kurulması için ilk adımı attı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) yer alacak ’Türkiye Uygarlıklar Müzesi’nin kompleksine ve ’Augustus Tapınağı Koruma Projeleri’ ve uygulamalarına ilişkin protokolü, Cer Modern’de düzenlenen törenle imzaladı.



“Hayalimiz, dünyanın en büyük müzelerinden bir tanesini Ankara’ya yapmak” diyen Günay, protokolün ardından şöyle konuştu:
“Klasik tabirle Ortadoğu ve Balkanların değil, dünyanın en büyük müzelerinden bir tanesi. Topkapı Sarayı saray olarak büyük bir müze onlar içinde sergiledikleriyle ve yapının kendisiyle özgün müzeler. Ama biz doğrudan doğruya müze olarak dünyada bu alandaki müzelerle yarışmak ve dünyanın en büyük müzelerinden birisine Ankara’ya kurmak istiyoruz.”

Bu kararın yürürlüğe girmesinin başka bir süreci de beraberinde getirdiğini belirten Günay, “Bu alan 1980’den sonra milli komite denilen Sayın Cumhurbaşkanlığının başkanlığında toplanan kapsamlı bir devlet biriminin bir ön karar almasını gerektiriyor. Bu karardan sonra, bizim bugün attığımız protokol altındaki imza yürürlük kazanacak” dedi.
’Augustus Tapınağı Koruma Projesi’ hakkında da bilgiler veren Günay, Augustus Tapınağı’nın bir süre öncesinde sabitlendiğini ve yıkılmasının önlendiğini şimdi ise projesinin tamamlanacağını söyledi.



Cami ve kümbet hariç binalar yıkılacak

KALE eteklerindeki cami ve kümbet hariç bölgedeki tüm binaları yıkacaklarını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek şunları söyledi: “Roma tiyatrosu projesi çizildi, bir sene içerisinde bitireceğiz. Roma Tiyatrosu üzerine yol yapılmış, kaleye çıkan yol aslından Roma Tiyatrosu’nun bir kısmının üstüne oturuyor. Yarım bir tiyatro olacak, netice itibariyle tarihi yeniden canlandırması açısından son derece önemli. Şimdiye kadar biterdi ama maalesef mahkeme kararları dolayısıyla beklemek zorunda kalıyoruz. Mahkeme kararları çıkar çıkmaz kale eteklerinde cami ve kümbet hariç bütün binaların hepsi yıkılıyor, onların hiçbir tarihi özelliği yok. Kale bütün güzelliği ve çıplaklığıyla inşallah ortaya çıkacak. Hacı Bayram’da da aynı temizlikleri yapıyoruz.”



Yüzüncü Yıl Çarşısı yıkılacak

“Sayın Bakanımızla en büyük arzumuz, ulus tarihi kent merkezindeki Ulus İşhanı, Anafartalar İşhanı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Gümrük Bakanlığı ve valiliğe ait Yüzüncü Yıl Çarşısı’nın tamamıyla yıkılarak o kısmın ortaya çıkartılması ve tarihi bir meydanın ortada olması” diyen Gökçek, “Bunu da gerçekleştireceğiz. Ulus’taki Roma yolu üzerindeki bina da yıkılacak ve kamulaştırılacak. Sümerbank’ın arkasındaki ek binanın yıkılması da gündeme gelecek” dedi.
 

Manşetler

Bakan Ersoy: TÜRSAB'da kokuşmuş yapı var
Antalya Altın Portakal 60 yıl içinde üç defa yapılmadı
İsveçli müzik grubu 2 bin 200 yıllık antik tiyatroda konser verdi
Turistler yavru carettaların yumurtadan çıkışını izledi
Antik kentlerin buluşma noktası: Denizli,
Otel mutfaklarının lokomotifi nitelikli tarım uygulamaları
Cadde Bistro, Didim’de lezzet ile uygun fiyatı buluşturdu
İpek Yolu Mektupları Yarışması Başlıyor 
Almanya mültecilere sınırları kapatıyor! Yunanistan alarmda
İranlı turistler, tatil ve alışveriş için Van'ı tercih ediyor