UNESCO, Azerbaycan'da Yeni Miras Alanlarına Odaklandı

Tarihi zenginliği, göz alıcı mimarisi, çevresindeki doğal zenginlikleri ve doyurucu mutfağıyla büyüleyici bir ülke olan Azerbaycan, sahip olduğu eşsiz değerleriyle UNESCO tarafından da ilgi odağı konumunda yer alıyor.

BAKÜ - Tarihi zenginliği, göz alıcı mimarisi, çevresindeki doğal zenginlikleri ve doyurucu mutfağıyla büyüleyici bir ülke olan Azerbaycan, sahip olduğu eşsiz değerleriyle UNESCO tarafından da ilgi odağı konumunda yer alıyor.

Ülkede UNESCO Dünya Mirası alanları arasında Şirvanşahlar Sarayı, Kız Kulesi’nin bulunduğu Suriçi Bakü Şehri, Kobustan Kaya Sanatı Kültürel Peyzaj Alanı ile Şeki’nin tarihi merkezindeki Han Sarayı bulunurken, bu alanlara yakında Antik Kınalık köyü ve göç yolu da eklenebilir. Bu yıl, Kınalık köyü ve Kınalıklıların yüz yıllardır kullandığı “göç yolu” UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dâhil olmak üzere değerlendirilmeye alınacaklar.

Kınalık köyü ve bu bölgedeki "göç yolu", Azerbaycan'ın zengin kültürel mirası bağlamında oldukça ilginç bir yerdir. Bu doğal ve tarihi güzellikleri keşfetmek, Türk turistler için de unutulmaz bir deneyim olacaktır.

Kafkasların En Yüksek Köylerinden biri: Kınalık

Kınalık köyü, Azerbaycan'ın Kuba bölgesinde Şahdağ sıradağları ile çevrili, doğal güzellikleri ve konumuyla dikkat çekerken, Başkent Bakü'den sadece 230 km uzaklıkta olan köy, deniz seviyesinden 2.200 metre yüksekte, dağ zirvesinde olağanüstü bir manzaranın arasında yer alıyor.

Köy, eşsiz iklimi ile tanınırken, sıcakkanlı halkı, tüm mevsimlerde turistleri karşılamaya hazır doğası ile de adeta unutulmayacak bir tatilin adresi oluyor.

Tarihçilere göre, Kınalık köyü, çağımızdan önce kurulmuş olabilir. Köyde yapılan kazılarda bulunan muskalar, ok uçları ve bronz süslemeler, ilk yerleşimin erken Tunç Çağı'na (MÖ IV. bin yılın sonu) dayandığını gösteriyor. Aynı şekilde tarih sayfalarında köyün isminin de birkaç versiyona sahip olduğu belirtiliyor. Son olarak bölgedeki dağların, güneşin ilk ışınlarından kına rengiyle renklenmesi nedeniyle köye Kınalık adının verildiği düşünülüyor.

Öte yandan Kınalık Köyü’nün mimarisinde tamamen iklimin ve doğanın etkisini de görmek mümkün. Genellikle birbirine yapışık olan evler, tamamen nehir taşından inşa edilmiş, düz çatılı, aynı zamanda avlu ve sokak görevi gören otantik bir mimari tarzdan oluşmaktadır.

Bölgenin Soğuk İklimine Karşı Gelişen Kültür: Yünlü Şallar ve Çoraplar…

Tarihten bu yana Kınalık Köyü, halı ve çantalardan yün şallara kadar yünlü ürünleriyle her zaman ünlü olmuştur. Kınalık nüfusunun bugüne kadar yaygın olan el sanatlarından biri, renkli desen ve tasarımlara sahip, koyun yününden yapılmış çoraplardır.

Her aile, kalıp sırlarını nesilden nesillere aktardığından dolayı ürüne bakıldığında ürünü hangi aileye ait olduğu da açık bir şekilde görünebilir. Köylüler ayrıca birbirinden benzersiz kara koyun yünü şalların üretimi konusunda da dikkatleri çekmektedir.

Eşsiz doğa imkânlarıyla adeta büyüleyici bir yer olan Kınalık Köyü’nde kalıntı orman alanları büyürken, buradaki ağaçları kesmek yasaktır. Köylülerin “Muqoz” diye tanımladığı bu ormanlık alanı kutsal sayarken, buraya yapacağınız bir Kafkas turunda dağ keçilerini görebilirsiniz.

Köç Yolu - Tarihi ve Doğal Mirasıyla Büyüleyen Bir Rota

Kafkasya Bölgesinin en özel köyü olan Kınalık, Azerbaycan hükümeti tarafından da özenle korunurken, 2007 yılında tarihi-mimari ve etnografik koruma alanı ilan edildi.

Ayrıca köyün yakınlarda yer alan bugün "göçebe yolu" diye adlandırılan bölgenin tarihi de oldukça dikkat çekici. Bu yolun hikâyesi, köy sakinlerinin yayla yazlık otlakları ve orta Azerbaycan'daki ova kışlakları arasında sığır taşıma pratiği yaptığı döneme kadar uzanmaktadır.

Bu göçebe yolu Azerbaycan dilinde' seyahat yolu' anlamına gelen Köç Yolu olarak adlandırılır. Köç, kışlık ve yazlık otlaklar arasında sürekli bir hareket tarzını ifade eder. Bu geleneğin temel amacı, hayvanların besin ihtiyaçlarını karşılayacak bol bitki örtüsü ve ılıman iklim alanlarında bulunmasını sağlamaktır.

Köç Yolu, antik mezarlıklar, türbeler, kervansaraylar, köprüler, camiler ve kutsal sayılan ormanlar, çamur volkanları, şelaleler, nehir vadileri ve diğer doğal cazibe merkezleri dahil olmak üzere birçok kültürel ve doğal anıta da ev sahipliği yapmaktadır.

UNESCO’nun dikkatini çeken Kınalık köyü, şehrin kalabalığından uzakta, doğal güzellikleri, tarihi dokusu ve sıcakkanlı insanlarıyla turistlerin uzun zamandır gözdesi konumunda. Özellikle yaz aylarında turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bu bölgeyi mutlaka görünecek yerler arasına dâhil edebilirsiniz.

Manşetler

British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldı
THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyor
Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filminde
Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışı
THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti
Asya-Pasifik Bölgesi’nde en başarılı kadın girişimci seçildi
Karadeniz’de 20 bin mersin balığı çiple izleniyor
İş Bankası ilk turizm şubesini Antalya’da açtı
Suudi Arabistan turizme 500 milyar dolar akıtacak