Uluburun Batığı Bodrum'da

Metropolitan Sanat Müzesi'nde (MET) sergilenmesi için gönderilen, "Uluburun Batığı"ndan çıkarılan eserler, Bodrum'a getirildi.

BODRUM - Amerika'nın ünlü Metropolitan Sanat Müzesi'nde (MET) sergilenmesi için gönderilen, "Uluburun Batığı"ndan çıkarılan eserler, Bodrum'a getirildi. Bodrum Kalesi ve Su Altı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, 18 Kasım 2008'de



Amerika'nın New York kentindeki Metropolitan Sanat Müzesi'nde açılan "Babil'in Ötesi: M.Ö. 2. Bin Yılda Sanat, Ticaret ve Diplomasi" isimli sergide gösterilen 'Uluburun Batığı"ndan çıkarılan 98 eserin Bodrum'a ulaştığını söyledi. Eserlerin hiçbir zarar görmeden müzeye teslim edildiğini belirten Yıldız, "Eserler dün akşam Bodrum'a getirildi. Eserlerin bulunduğu kasaları açmaya başladık" dedi. Amerika'da sergilenen eserlere yoğun ilgi gösterildiğini anlatan Yıldız, "Metropolitan Sanat Müzesi yetkilileri bizden eserlerin orjinallerini istemişti, biz de gönderdik. Eserleri Amerika'da 4.5 aylık süre içinde 113 bin 65 kişi gördü. Sergide Uluburun Batığı'nı anlatan yaklaşık 5 bin katalog satıldı" diye konuştu.
Batığın Akdeniz'deki ticaret hayatı hakkında önemli bilgiler verdiğine işaret eden Yıldız, "Uluburun batığı, 14. yüzyılda Kaş Uluburun açıklarında batmış. O dönemde para bilinmiyordu. Takas usulü ile ticaret yapılıyordu. 1982 yılında bulunan geminin yükü, 11 yıl süren yoğun çalışmalar sonucunda su altından çıkartıldı ve Müzemizde sergilenmeye başladı. Gemi, Akdeniz ticareti hakkında çok önemli bilgiler veriyor. Batığın kargosu bakır, kalay, cam külçeler ve çok değerli çeşitli objelerden oluşuyor" dedi.
Uluburun Batığı'nın 1982 yılında Antalya'nın Kaş açıklarında yaklaşık 45 metre derinlikte bulunduğunu belirten Yıldız, batığın bugüne kadar bu derinlikten çıkartılan ender batıklardan bir tanesi olduğunu kaydetti.
Yıldız, batık hakkında şu bilgileri verdi: "Uluburun kazısı 11 yaz dönemi devam etti ve kazı sürecinde 22 bin 400 dalış gerçekleştirildi. Meyilli bir arazide yatan Uluburun Batığı'nın kalıntıları, 44 metre ile 52 metre arasında değişen derinlikteydi. Batıkta arkeologları şaşırtacak zenginlikte eşyalar ve mücevherler bulundu. Örneğin gemide 150 cam külçe, Miken ve Kıbrıs orijinli çanak çömlek, mühürler, mücevherler, Afrika'dan fildişi bulundu. Geminin, şimdiye kadar eşine rastlanmamış bir kargosu var. Şüphesiz arkeologları en çok sevindiren buluntu, Mısır Firavunu Akheneton'un karısı Nefertiti'ye ait mühürdür. Bu kraliçenin bugüne kadar gelebilmiş tek altın mührüdür."

Manşetler

TÜRSAB Başkanı: Siyasi kutuplaşmayı kendi çıkarına kullanıyor
Güney Koreli turist kültür ve eko turizm istiyor
Antalya Altın Portakal'da 18 ülkeden 12 film yarışacak
Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu'dan yazı
Ortaylı: Türkiye 5 milyon Suriyeli göçmeni kaldıramaz
İstanbul'da 2 bin 500 yeni taksi için ihaleye çıkılıyor
 Cengiz Aygün, GETOB başkanlığına adaylığını açıkladı
Çeşme'yi değil Sakız, hiçbir yerle bir tutmam
Savaş tankında sıradışı bir tatil kaçamağı
GlobeMeets B2B Networking 2. defa açıldı