Ülkenin en büyük zenginliği tarihi ve kültürel varlığıdır

Şanlıurfa'daki Göbekli kazıları insanlık tarihinin başlaması ile ilgili yeni bulgular ortaya çıkması Türkiye'yi kültür turizminde cazip ülke konumuna getirdi.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
SIDE-MANAVGAT/ANTALYA
- Kangal Turizm Sahibi Mehmet Elbudak, ülkenin en büyük zenginliğinin tarihi ve kültürel varlığı olduğunu belirterek “Antalya adeta açık hava müzesi konumunda olmasına karşı bugüne kadar yeteri kadar değerlendirilmedi. Her yıl 16 milyon yabancı turisti ağırlayan Antalya'da değişik medeniyetlere ait 367 tarihi ören yeri bulunuyor. Bu tarihi ören yerlerinde ABD'li, Belçikalı, Alman, Avusturya, Fransız arkeologlar uzun yıllar kazı yaptı” dedi.
Pandemi sonrası dünya turizminde yükselen trendin kültür, tarih ve arkeolojik varlıkları tanıma ve folklor olduğunu anlatan Elbudak, Şanlıurfa'daki Göbekli kazıları insanlık tarihinin başlaması ile ilgili yeni bulgular ortaya çıkması Türkiye'yi kültür turizminde cazip ülke konumuna getirdiğini belirterek “Asya ve Avrupa kıtasını birbirine bağlayan İstanbul tarihi kültürel varlıklar bakımından dünyanın en bilinen metropol şehirlerden biridir” dedi.

TATIL TERCIHLERINin YÜZDE 75’I TARIH VE KÜLTÜR TANıMAK
Kültür turizmine çıkan turistleri maddi durumu iyi , varlıklı ve entelektüel kişilerden oluştuğunu belirten Mehmet Elbudak, şunları anlattı: “Akdeniz Çanağında Türkiye'ye turizmde rakip olan ülkeler arasında kültür, ve tarih turizminden en fazla rağbet gören ülke İtalya, İspanya ve Yunanistan. Fransızlar deniz kum ve güneş turizmi bizde de var diyerek tatil tercihlerini yüzde 75 oranında tarih, kültür ve arkeolojik varlıkları tanıma turizmini ön planda tutuyor. Adeta açık hava müzesi konumunda olan Türkiye Helenistik, Roma, Grek, Likya, Lidya , Bizans, Hititler, Asurlular, Büyük Selçuklu , Anadolu Selçuklu Devleti, Anadolu Medeniyeti ve Osmanlı döneminin eserlerinin harmanlandığı çok zengin bir ülkedir.”

REFAHı YÜKSEK ÜLKELER KÜLTÜR TURIZMI ISTIYOR
Pandemi sonrası dünya turizminde yükselen trendinin kültür turizmi olduğunu anlatan Mehmet Elbudak şöyle devam etti: ''Dünya turizminde ekonomik refahı yüksek olan ülkelerde hep birinci sırada oldu. Avrupa insanı ekonomik durumu iyi olması ve geçmiş insan hayatları ve hikayelerini merak ettiği için başta Almanya, Fransa, Güney Kore, Belçika gibi ülkeler kültür turizmini tercih ediyor. Fakat Antalya adeta açık hava müzesi konumunda olmasına karşı bugüne kadar yeteri kadar değerlendirilmedi. Mesela Belçika Devleti'nin dünyada tek kazı yaptığı yer Burdur'un Ağlasun ilçesinde bulunan Sagalassos Antik Kent. Sagalassos Antik Kentte Belçika Katolik Üniversitesi Arkeoloji Bölümü arkeologları 27 yıldır kazı yapıyor. Sagalassos Antik Kentin tanıtımı Belçika Devleti tarafından tanıtılıyor. Yine Kaş'ın Kınık Mahallesinde bulunan Xanthos Antik Kent'te 50 yıldır kazı çalışması yapan Fransız arkeologlar ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi alınmasını sağladı. Fransa ve Avrupa ülkelerinde Xanthos Un tanıtımını yapıyor. Kaş Patara Da dünyanın en eski demokratik meclisi var: Oda 1400 oturaklı Patara Meclisi var yeteri tanıtımı yapılmadı. Bir ülkenin en büyük zenginlik kaynağı tarihi, kültürel ve arkeolojik varlığıdır kültürdür.''

MERAK DUYGUSU TATİLİ TETİKLİYOR
Bir turizm destinasyonunda tarihi ören yeri olması 'Geçmiş medeniyetlerdeki insan hayatlarını merak etme duygusu tetiklediğini ve tatile çıkmada etkili olduğunu anlatan Mehmet Elbudak, kültür turizminde lider ülkelerin Almanya, Fransa, ABD, Kanada, İngiltere Belçika, Lüksemburg ve İskandinav ülkeleri olduğunu söyledi.

 

Manşetler

British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldı
THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyor
Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filminde
Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışı
THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti
Asya-Pasifik Bölgesi’nde en başarılı kadın girişimci seçildi
Karadeniz’de 20 bin mersin balığı çiple izleniyor
İş Bankası ilk turizm şubesini Antalya’da açtı
Suudi Arabistan turizme 500 milyar dolar akıtacak