ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYETURİZM
ANKARA- Turist Rehberleri Birliği-TUREB"in Ankara Etap Altınel Oteli"nde 20 meslek örgütü temsilcisinin katılımıyla yapılan genel kurulda rehberlerin duayeni Uğur Ayyıldız oybirliğiyle genel başkan seçildi.
Başkan yardımcılıklarına Antalya Rehberler Odası ARO Başkanı Osman Özbuldu (Disiplin), İzmir Rehberler Odası- İZRO Başkanı Yalçın Ulukaya (Denetim), Şanlıurfa Rehberler Derneği- ŞURED Başkanı Hasan Akan (Eğitim) seçildi.
Saymanlığa Marmaris Profesyonel Turist Rehberleri Derneği-MARED Başkanı Serkan Molvalı getirildi. Denetim kurulan ise Gaziantep Profesyonel Turist Rehberleri Derneği GARED Başkanı Soner Bacaksız, Van Profesyonel Turist Rehberleri- VANTURED Başkanı Ferzan Demirtaş, Güney Marmara Profesyonel Turist Rehberleri Derneği- GÜMRED Başkanı Ersen Yalçınkaya seçildi.
Böylece TUREB Van'dan Çanakkale'ye kadar tüm Anadolu'ya kadar tüm illeri kucaklarken başkentleride içine alan bir örgüt yapısına kavuştu.
BAKANLIK MÜSTEŞARI İSMET YILMAZ YEMEĞE KATILDI
Turist Rehberleri Birliği-TUREB"in genel kurulu sonrası Etap Altınel Oteli'nde verilen akşam yemeğine Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz beraberinde rehber örgütlerine bakan birim temsilcileri olduğu halde katıldı. Araştırma Eğitim eski Genel Müdürü Celil Güngör, Sosyal Güvenlik Kurumu Müfettişi Kazım Yıldırım, TÜRSAB Ankara BYK'dan bir temsilci yemekte yer aldı. İsmet Yılmaz, Uğur Ayyıldız'ı kutlarken tüm meslek örgütlerinin bir arada olmasından duyduğu memnuniyeti belirtti. İsmet Yılmaz Türkiye'de tüm meslek örgütlerinin Turist Rehberleri Birliği-TUREB"in çatısı altında toplanmasıyla daha güçlü bir turizm anlayışına katkıda bulunacaklarını belirterek, "Birlik ve dirlik içinde olun" dedi.
TUREB'in genel kuruluna katılım şöyle oldu:
Antalya Rehberler Odası-ARO'dan Başkan Osman Özbuldu ile Oral Akçiçek, Nadir Top, İzmir Rehberler Odası- İZRO Başkanı Yalçın Ulukaya ile yönetim kurulu üyeleri Yıldırım Özturhan, Şenay Ateşçiler, Nejat Tek, çince Profesyonel Turist Rehberleri-ÇİREB Başkanı Aydın Akay, Çukurova Profesyonel Turist Rehberleri Derneği-ÇURED Başkanı Kudret Demirci, Gaziantep Profesyonel Turist Rehberleri Derneği- GARED Başkanı Soner Bacaksız, Güney Marmara Profesyonel Turist Rehberleri Derneği-GÜMRED Başkanı Ersen Yelkenkaya, Konya Profesyonel Turist Rehberleri Derneği-KONTURED Başkanı Mehmet Akbulut, Marmaris Profesyonel Turist Rehberleri Derneği- MARED Başkanı Serkan Molvalı, Turist Rehberleri Birliği -TUREB Uğur Ayyıldız, Şanlıurfa Turist Rehberleri Derneği-ŞURED Başkanı Hasan Akan, Van Profesyonel Turist Rehberleri Derneği-VANTURED Başkanı Ferzan Demirtaş, Çanakkale Profesyonel Turist Rehberleri Derneği-ÇARED Başkanı Ercan Yavuz ve genel sekreter Osman Topçu, Sinop Turist Rehberleri Derneği'nden Adem Tahtacı, Hatay Turist Rehberleri Derneği'nden Zübeyir Yılmaz, Beypazarı Turizm Meslek Yüksek Okulu"ndan Azade Doğanoğlu.
BİRLİK VE BERABERLİK MESAJLARI VERİLDİ
Genel kurulun ilk bölümünde meslek örgütlerinin temsilcileri turist rehberlerinin sorunları ve çözüm önerileri ne ilişkin mesleki dayanışma üzerine konuşmalar yaptılar.. Türkiye"de 11 bin rehber ve 20 meslek örgütünün bağlı olduğu Turist Rehberleri Birliği"nin ve ARO"nun Başkanı Osman Özbuldu"nun açış konuşmasından sonra şehitleri için saygı duruşunda bulunldu ve İstiklal Marşı okundu.
Daha sonra ise TUREB"i kuruluşundan günümüze kadar tanıtan barkovizyon gösterimi yapıldı. TUREB örgütlerinin tanıtımından sonra ise toplantıya katılan meslek örgütü yöneticileri kendilerini tanıtarak bölgesel sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdiler.
VANTURED: TARİHİ TUŞBA'YI KORUYALIM
VANTURED Başkan Yardımcısı Ferzan Demirtaş, yeni kurulan bir dernek olarak bölgeye hizmet verdiklerini belirtene meslek yasasının çıkması ve rehberlerinin haklarının korunmasında her konuda çalışmaya hazır olduklarını söyledi. Doğu ve Güneydoğu bölgesinde GAP uzmanı olduğunu belirterek dünyadaki bütün medeniyetlerin bölgede kendilerinden bir şey bulabileceklerini söyledi. Kültür turizmi ağırlıklı çalıştıklarını söyledi. Güvenlik sorunu nedeniyle sıkıntı çektiklerini belirterek dağ turizmine kapalı olunca rezervasyonları iptal etmek zorunda kalındığını söyledi. Eskiden 150 bin civarında turist geldiğini ve insanların turisti çatılarında bile yatırırdıklarını anlattı..Turist kıtlığı başladığını ve birlikten destek istediklerini belirtti. Van'da derneği üye 3 rehber bulunduğunu söyledi . Ayrıca 2 kişinin daha kokart aldığını ve öğrenciler bulunduğunu anlattı. Bir kaç aylık dernek oldukları için henüz çalışmaların içinde yeterince yer alamadıklarını belirten Demirtaş, müzenin açıldığını, Eski Van şehri Tuşba"yı ayağa kaldırma projesi bulunduğunu belirten Demirtaş, varolan Van kalesinin koruma altına alarak doğal haliyle korunmasından yana olduklarını belirtti. Ancak ödenek bulunmadığı için sadeve müzenin restore edildiğini, bilirter Demirtaş "Van müzesi 80 bin Urartu eseri olan bir müzedir. Ancak 1000-1200 tane eser sergilenebiliyor" dedi.
DOĞANOĞLU: ÖĞRENCİLERİMİ MESLEKTEN SOĞUTUYORLAR
Beypazarı Meslek Yüksek Okulu"nda 5 yıllık öğretim üyesi olan Azade Doğanoğlu toplantıya öğrencileri adına gözlemci olarak katıldığını belirterek 2 yıl rehberlik yaptığını belirterek alınan kararların uygulanmamasından yakındı. Rehberlerin birlik ve beraberlik içinde olmalarını istediğini ve her yıl 40 öğrenci mezun ettiğini ve onlara daha güvenilir bir ortamda iş sağlanmasını istiyorum şeklinde konuşan Doğanoğlu şöyle devam etti:
"Her yıl 36 gün tura çıkıyorum. Akademisyen hakkımı kullanıyorum. Dernekler ve odalar arasında ihtilaf olmasını istemiyorum. Mezun olanlar iş bulamıyor. İngilizcede yığılma var. Bu kadar rehberi doyuracak turist geliyor mu? 4 yıllık, 2 yıllık ve 6 aylık rehber kursuna giren aynı kokartı alıyor. Eğitim farklılıkları var. Hepsi İngilizce olması sorun yaşatıyor. Hiç yabancı dil bilmeyen insanlara bakanlık kokart verebiliyor. Hevesli ve gelecek vadeden ve ülkeyi temsil edecek çocuklar meslekten uzaklaşıp cep telefoncunun yanında işe giriyorlar. Bu mesleği adam gibi yapacak olan kişilerin harcanmamasını istiyorum.
Rehberler uzmanlaşmak zorundalar. Doğa Derneği"nde rehber öğrencilerime kuş gözlemciliği sertifikasını verdirdim. Bu ve bunun benzeri konularda rehberlerin ihtisaslaşmasını istiyorum. Bu konuların çözümü için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yakın ilişki içinde olunması şarttır. "
ÇURED: REHBER ALMAYAN ACENTELERDEN ŞİKAYETÇİYİZ
Çukurova Rehberler Derneği - ÇURED Başkan Yardımcısı, Kudret İdem 25 kadar rehberleri bulunduğuhu ve sıkıntılarının rehber almayan acenteler olduğunu belirterek şunları anlattı: "Kaçak rehberler Karadeniz turlarını yapıyorlar. Adana"da bakanlık fiyatları uygulanmıyor. Günlük 200 yövmiye yazılınca Doğu Anadolu için 280 ytl dersek tur kalkmaz. Müşteriye yansıtamıyorlar."
TAHTACI: REHBERLİK NİTELİK İSTEYEN BİR MESLEKTİR
Sinop Rehberler Derneği, TÜRSAB İl temsilcisi ve acente sahibi olarak toplantıya katılan Adem Tahtacı, kaçak turları ihbar ettiğini çözüm alamadığını söyledi. Tahtacı şunları söyledi: " Herkes acente kurabilir ama rehber olamaz. Rehberlik nitelik isteyen bir meslektir. Rehber örgütlerinin güçlenmesi için bir çatı altında birleşmesinden yanayım."
YILMAZ: REHBER ESERLERİ KORUMALIDIR
Hatay Renber Derneği temsilcisi Zübeyir Yılmaz rehberlik işinin gönül işi olduğunu belirtere şöyle konuştu: " Bir rehber kendi ilinin içersindeki tarihi esere zarar veriliyorsa onu korumasını bilmeli. Arkadan gelen nesillere bir şeyler bırakılmasında önemli görevi vardır. Rehber sadece parayı düşünüp kalmamalıdır. Ancak kokartlı rehber olarak dayanacak merciimiz olmadığı için kendi içimizde örgütlenmeliyiz. Bizim haklarımızı korumak için çalışan arkadaşlarımızı desteklemeliyiz.
Arap turizminin olduğu bölgede görev yapıyoruz. Suriye devleti sınırda rehber almadan ülkeye araç sokmuyor. Biz ise denetimsiziz. Kaçak rehberlik yapıyorlar. TÜRSAB"ın yaklaşımı turisti mi engelleyeceğiz şeklinde oldu."
GARED: REHBER KOKARTINI BAKANLIK DEĞİL ÜNİVERSİTE VERMELİDİR
Gaziantep Turist Rehberleri Derneği Başkanı Soner Bacaksız "Rehberlik kokartını bakanlık değil üniversiteler vermelidir^diyerek şunları anlattı: "Hem acente hem rehberim. Ancak öncelikle rehberim. Bölgede rehber sıkıntısı yok. Güneydoğu"da ilkbahar ve sonbahar turizm sezonudur. Yaklaşık 4 aydır. Kısa olduğu için rehberi bu bölgede tutamıyoruz. Rehber kursu acılacağını rehberi 12 ay tutmanı şartları oluşturulmalıdır. Bölgeye gelen rehberlerin esnafla muhabbeti olmuyor. Rehberler grupları bırakıp başıboş bırakıyorlar. Esnafın batıdan gelen rehberler karşı önyargısı oluştu. Gaziantep"te mozayik müzesi açılıyor. Bunlar gezdirilmiyor."
UĞUR AYYILDIZ: REHBERLERİ BİR BAYRAK ALTINDA İSTİYORUM
Uğur Ayyıldız, turist rehberleri bilincinin Osman Özbuldu ve Yalçın Ulukaya"nın sayesinde yerleştiğini belirterek şöyle konuştu: "Rehberlik darmadağın. Birbirimize selam vermiyoruz. Kozmopolit camiayız. Birbirimizi kıskanıp, ekmeğiyle oynuyoruz. Çıkış yolu arıyoruz. Çıkış yolunun ilk günü budur. Gönül birliği ve sevgiyle bir şeyler bulmalıyız. TÜRSAB hem sağ kolumuz hem düşmanımız. Birlikte iyi şeyler yapacağımıza inanıyorum. Rehberleri bir bayrak altında istiyorum. Turisti mutlu etmek istiyorum. Ben elçiyim. Turistle icabında sürtüşürüm. Ama sonra ülkemi sevdirip dost olup gönderiyorum."
GÜMRED: REHBERLİĞİ YETERİNCE TANITAMIYORUZ
Güney Marmara Turist Rehberler Derneği Başkanı Ersen Yelkenkaya, 18 Ağustos 2008"de kurulduklarını ve.16 üyelerini bulunduğunu belirterek şunları anlattı: "1968 Dil Tarih Coğrafya Fakültesi mezunuyum. Bursa'da çok sayıda yabancı hocaları gezdirirdik. Halkla ilişkilercilikte yapıyorum. Ama ne yazık ki Türkiye"de rehberliği tanıtamıyoruz. Dernek olarak yeni yetişenlere iş imkanı yaratmak için çalışmalara başladık. Herkes gezmeyi seviyor, alışverişi seviyor. Ama kültüre rehbere para vermeyi sevmiyor. Daha doğrusu bilmiyor. Rehberlik bir kabiliyet işidir. Çok iyi diksiyon, çok iyi tiyatro kabiliyeti ve psikoloji pedagojiyi bilmeniz gerekiyor.
TÜRSAB konusunda Bursa acenteleri bir fikir attılar. Taban fiyatınızı verin, bizde üzerinden yüzde 15 pay alalım.Rehberler bir araya gelelim ve yeni yönetime destek olalım. "
İZRO: TUREF İLE TUREB KARŞILIKLI GÖZLEMCİ BULUNDURSUN
İZRO Başkanı Yalçın Ulukaya şöyle konuştu: "TUREB"te başkan vekiliği görevini 6 yıldır, denetleme başkanlığı yapıyorum. 7 yıldır TUREB'in içinde yer alan IRO'nun başkanlığını yapıyorum. Rehberlik ve acentecilik konularında yasallığa saygılı ve ilişkilerde etik olmayı savundum. Oda olmak isteyen üç kuruluş oldu. Ankara, Antalya. Kuşadası Rehberler Derneği idi. Kuşadası oda olmaya çalışıyorlar. Üyelerini esnaf siciline kaydettiriyorlar. Gönül İzmir"e kaydetsinler isterdi. TUREB tarihinde çok büyük başarılara imza attı. 1618 sayılı yasada yeralan rehbersiz tur yapma gibi yanlışlıkları düzeltti. Son müze kart uygulamasında ana çalışmayı yaptı. Rehberlik ücretlerinin bir yere tutunmasını sağladı. Alan kılavuzluğu konusunu yargıya Turist Rehberleri Birliği götürdü. Kaçak rehber ve kaçak tur yapanlara savaş açtı. Bu ekip başka yapıları etkileyerek yepyeni bir yapıyı gündeme getirsin istiyoruz. Turist Rehberleri Birliğinin TUREF'e gözlemci ile katılmasını istiyorum.TUREF"inde gözlemci ile TUREB toplantılarına katılmasını teklif ediyorum.
Örgütlenme ve demokratikleşmede zaaf sorunuz var. Örgütlenmenin rehberler arasındaki rekabet zarar veriyor. Rehberin rakibi rehber değil, tur yapma tekligleri ve piyasadır. En büyük zarar dışardan geliyor. Rehberler örgüte inanmıyor. 'Turist Rehberleri Birliği yok ve yasası da yoktur' diyen bakanlıktır. TUREB adlı böyle bir platform vardır ve sözleşmeleri de vardır.
Duyarsızlık ve önemsenmeme en büyük düşmanımızdır. Yanlışı yapanlarla işbirliği yapmakta ihanettir.Güçlü kişilikli cesur adımlara ihtiyaç vardır. Bunlar arkasında duran adamlarla güçlü olarak ortaya çıkar. Yasaları ve yönetmelikleri iyi bilmek zorundayız. Yeni projelerin pratik ve ikna edici olması lazım. Geçici kullanılan dernekler ve esnaf yasası ile varolan kurumların birbirine üye olmasını temenni ediyorum. Üyelik değil gözlemci olarakta olunabilir. Bu bilgi eksikliği ve dayanışmayı artırır. Yöneticiler sevimsiz ve çıkarcı olmamalıdır. Örgütlerle ve partilerle işbirliği kurularak meslek yasalarımızı ve özel sorunlarımızı çözmeye çalışmalıyız.
Yalçın Ulukaya alan kılavuzluğu konusunda ise şunları söyledi: "Rehber kendisine istediği kişiyi yardımcı olarak alabilir.Ancak Çanakkale Milli Parkı içinde alan kılavuzluğu yapılıyor. Alan kılavuzu yönetmeliğinde "bilgi verir" deniliyor. Mihmandarlık gibi sevimli kılıklara sokarsak rehberliği bitirir. İZRO"nun açtığı dava olmasaydı. Bu ortaya çıkmazdı. Davayı kazanacağımız gün bir gecede yasa çıktı ve dava düştü. Danıştaya gittik. Anayasa mahkemesine gönderildik."
ÇARED: ALAN KLAVUZLARI "ZIPLAMAYIN" DEDİLER
Çanakkale Turizm Rehberleri Derneği, ÇARED Başkanı Ercan Yavuz çok emek sarfedip rehber oldum.Temmuz ayında 2003"te kurulan ÇARED"in bünyesindeki kişiler alan kılavuzluğu yapmışlar. Dernek unutulmuştu 5 aydanberi harekete geçirdik. 33 üyemiz var. Sayıyı artırmak istiyoruz. Memurlar alan kılavuzluğu yapıyorlar. Alana çıkıyor ve kendini kamufle ediyor. Bize gelerek Fazla zıplamayın diyerek engellemeye kalktılar.
KARACAN: TUR REHBERSİZ OLAMAZ, ALAN KLAVUZUNUN YANINDA REHBER BULUNMALI
Recep Karacan, Ankara'da Turist Rehberler Birliği adına bakanlık ilişkilerini yürütüyor. Daha önce bakanlıkta rehberler bölümü başkanı olan Karacan, "Tur rehbersiz olamaz, alan klavuzu yapanın yanında mutlaka rehber bulunmalıdır" dedi.
ÇARED TOPÇU: ALAN KLAVUZLARI REHBER DEĞİL
ÇARED genel sekreteri Osman Topçu: alan kılavuzluğunun kaçak rehberlerin belgelendirilmesi olduğunu belirterek, yetkili kişilerin bu işin içinde olduklarını anlattı. Hatta bunların bakanlığı ziyaret ederek Truva ve Assos'u anlatmak için başvuruda bulunduklarını duyduklarını belirterek, alan kılavuzluğu sorununa çözüm bulunmasını istedi. Sezon içinde Çanakkale'ye rehber gönderilerek takviye isteyen Topçu, alan kılavuzluğu yapan kişilerin rehber yetersizliğini ileri sürdüklerini anlattı.
Çanakkale"yi ziyaret eden turistin yerli ve yabancı 4 milyonu geçti. Bu nedenle bir gecede yasa çıktı. Öğrencilere anlatılanı büyüklere anlatılamazsın. Anzaklara farklı anlatmak zorundasın. 33 kişiden 15-20'si bu konuya hakimdir. Doğruyu anlatamayanlar olduğu için alan kılavuzları doğdu. Çanakkale"de uzman rehber eksikliği var. Yılda 4-5 milyon kişinin geldiği ilde rehberlik bölümü yok. Şikayet ettiğimiz kişilerde alan kılavuzu olduklarını söylüyorlar. 15 günlük kursla karşımızda duran alan kılavuzları var. Bu böyle giderse 33 profesyonel rehber Çanakkale"yi bırakacaklar. Ayrıca 1618 sayısı yasada bazı yanlışlık var. 1618'e göre rehber çıkış noktasından binmek zorundadır. Gemi turları başladı. Çanakkale 8 -9 aylık sezonu olan ender yerlerden biridir.
KONTURED: BAKANLIK FİYATLARINI UYGULUYORUZ
KONTURED Başkanı Mehmet Akbulut, Konya"da incoming yapan büyük acenteler yok. Bazı acenteler yurtdışı turlar yapıyorlar.Umre ve hac üzerine çalışıyorlar. Konya"da rehber sayımız 50'dir.Büyük mücadele sonucu bakanlık fiyatlarını uyguluyoruz.
ŞUREB: REHBERLERİ KALİTELİ HALE GETİRMENİN YOLLARINI ARAMALIYIZ
Şanlıurfa Turist Rehberler Derneği -ŞUREB Başkanı Hasan Akan, bölgede Turizm Kültür İl Müdürü aracılığıyla acentelerle bir araya geldiklerini ve rehberlerin çalışma koşullarını oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.
ÇİRED: İNGİLİZCE REHBERLER GÖLGE REHBERLİK YAPIYOR
2005"te kurulan Çence Rehberler Derneği ÇİRED Başkanı Aydın Akay, dil üzerine kurulan bir dernek olduklarını ve 100"ün üzerinde Çince rehber bulunduğunu söyledi. Akay, dernekte 40 kadar rehber üye olduğunu belirterek "6 acente Çin turist getiriyor. İngilizce rehberler Çinçe rehberlik yapıyorlar. Gölge veya çanta rehberlik yapıyorlar" dedi.
MADER: MUĞLA STAJ BÖLGESİ OLARAK GÖRÜLÜYOR
Marmaris Rehberler Birliği-MARED Başkanı Serkan Molvalı, 150 üye rehber bulunduğunu, ancak bölgede rehberlerin gelip geçici çalıştıklarını belirterek " Rehberler bölgeye eğlence için geliyorlar. Yeni arkadaşlar ise Muğla bölgesini staj yeri olarak görüyorlar" dedi.
ARO: REHBER OBASI.ORG"TA BULUŞALIM
ARO Başkanı Osman Özbuldu konşmalardan sonra söz alarak şunları anlattı: "Odayı kapatsaydık TÜREB başarılı olmazdı. Yönetici oldum mesleğimi çökerttim. Artık turlara çıkamaz oldum. Bütün arkadaşlar beraberlik istiyor. Çözüm bu masaya gelemeyenlerdedir. Toplantıyı açarken 'Osman Özbuldu yeni dönemde aday değildir' diyoruz. En büyük sıkıntımız iletişimsizliktir. Kurduğumuz rehberobasi.org adlı internet sitesi aracılığıyla iş arama kaygusunun ortadan kaldırıyoruz. rehberobasi.org sitesi ile tüm üyelere hizmet götürüyoruz.
Türkiye"de 11 bin rehber var. Her yıl vize yapan 6 bin icraatta olan 4 bindir. İşsiz arkadaşlarımız var. Aslında acentelerle yasal çalışırsak 30 bin rehber lazımdır. Türk insanını turizmle buluşturmamız lazımdır. Dernek başkanları yeni rehber istemiyorlar. Bu yanlıştır. Kurallara uyarsak, daha verimli olabiliriz. Doğru sistematik yapıyla yeni rehberler aramıza karışabilir. Ülkemize hizmet adına ve mesleğimizi yapılabilir kılmak için çalışıyoruz. Sistemi boğan hanutçuluğu yoketmeliyiz."